Oleh-Oleh dari Tamu Kinarut

3:16 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Selain sayuran dan ulaman kampung serta ikan sungai, kami beli beberapa jenis kuih tradisional di Tamu Kinarut. 

Kuih Lada-Lada

Kipang Bihun


Selalu juga melihat kuih ini melintas di FB, api tak pernah beli. Apabila baca bahan yang digunakan, memang senanglah hendak sediakannya sebab hanya ada tiga bahan iaitu bihun, asam jawa dan air gula sahaja. Kalau tak ingat kemanisannya itu, memang makan tak mahu berhenti! Sedaplah.


Kuih Bahulu.


Kuih bahulu ini sudah tentulah menjadi mangsa di petang hari. Bancuh kopi Tenom dalam teko. Tuang dalam cawan. Duduk depan televisyen. Apalagi! Celuplah bahulu dalam kopi.... nyaman bah!

Pecal.

Sekarang ini kalau beli pecal, susah sangat hendak jumpa nangka muda! Kali ini, siap dengan pucuk ubi dan kacang panjang. Tak tahulah apa rasanya sebab Encik Suami makan sendiri tak mengajak! 

Kuih koci, lepat ubi dan lepat pisang.

Tidak ketinggalan kuih penjaram yang comel ini!


12 comments

  1. kuih lada tu rasa camne kak? cantik betul warna warni suungguh semuanya

    BalasPadam
  2. Komen dana tak muncul lah kak... tapi dana suka semua gambar makanan akak tu

    BalasPadam
  3. oh ok dana paham, kene tunggu kelulusan akak dulu ek. ptt la tak muncul komen dana hehehhe. maaf kak

    BalasPadam
  4. aduh, terliur tgk semua makanan ni Kak Amie. Lama lagi nak berbuka ni haha

    BalasPadam
  5. Oh itu lah kipang bihun yang saya share kat FB. Selalu bihun goreng sekali jadi kudapan emm gitu rupanya. Kuih lada tu warna warni. Dibuat daripada apa ya.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Alahai... lupa nak baca bahan kuih lada-lada pada bungkusannya. Dah buang bungkusan tu.

      Padam
  6. lama tak makan kuih lada tu. dulu pernah usik anak buah yang kuih tu pedas. takut diorang nak makan. hahaha

    BalasPadam
  7. enak enak semua suka yang pink bihin itu

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe