Nanga Parbat - Gunung ke- 9 Tertinggi & Paling Berbahaya di Dunia!

3:06 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Hari sudah menjelang senja tetapi van masih menyusur jalan di lereng gunung. Entah pukul berapa agaknya kami akan sampai ke tempat penginapan pada malam itu.

Encik Mudassir beritahu kami akan singgah di Nanga Parbat. Oleh kerana terlalu banyak gunung dan puncaknya, sampai tidak tahu mana satu yang dimaksudkan sebagai Nanga Parbat! Nanga Parbat dalam bahasa Urdu, bermaksud Gunung Telanjang merupakan gunung kesembilan tertinggi di dunia, 8,126 meter di atas permukaan laut. Ia adalah sauh barat Himalaya yang disempadani Sungai Indus ke dataran Pakistan. Nanga Parbat terletak di kawasan Gilgit - Baltistan di Pakistan. Dalam bahasa tempatan dikenali sebagai 'Deo Mir' (mir bermaksud gunung). Tidak jauh di utara adalah hujung barat Banjaran Karakoram.

Google - Nanga Parbat



Jom kita lihat pemandangan Nanga Parbat dari Jaglot.
Subhanallah! Begitulah kekuasaan-Nya menjadikan bumi dengan sekalian isinya yang adakalanya tidak terjangkau oleh akal fikiran hamba-Nya!


Nanga Parbat dari Jaglot
Sumber : FB



Mari kita baca info yang tertulis di atas papan tanda di sini:
Nanga Prabat terletak di Banjaran Himalaya barat. Gunung yang besar ini merupakan satu siri rabung yang memuncak pada puncak ais pada ketinggian 8.125 m - menduduki tempat ke-9 tertinggi di dunia. Nama Nanga Prabat dalam Kashmiri ialah gunung telanjang. Ia dipanggil sebegitu kerana cerunnya yang tinggi serta tidak mempunyai tumbuh-tumbuhan. Di Shina, bahasa tempatan gunung itu dipanggil Deomir atau Diyamir yang bermaksud gunung para Dewa, nama yang berasal dari Devameru, Gunung Meru mitos suci kosmologi Sanskrit itu.

Satu malapetaka telah berlaku di Nanga Parbat sehingga mendapat jolokan sebagai Gunung Pembunuh kerana 12 pendaki dan 18 sherpa (malim gunung) telah mati pada 1937. Gunung itu akhirnya ditakluki pada tahun 1953 (sebulan selepas pendakian Everest) oleh ekspedisi bersama Austria - Jerman, Herman Buhi yang membuat pendakian terakhir dengan jayanya pada 3 Julai dalam pendakian solo yang melelahkan tanpa oksigen.



Mumtaz Khan berhentikan van di seberang jalan. Sewaktu melintas jalan terbaca sesuatu di papan tanda biru di bawah ini:

Look to your left.
Killer Mountain
Nanga Parbat.





Sekarang kita lihat ke kanan pula. Van akan meneruskan perjalanan mengikut jalan ini.



Bergambar di tepi jalan. Agaknya kurang sejuk kot... tu pasal buka baju sejuk!

Macam dah tak boleh buka mata!


Dah pukul berapa ni?
Waktu di negara kita sudah 8 malam!


Apalah mereka buat di padang kering ini? Mungkin sedang beriadah.



Suasana senja sudah menyerkup alam. Nampak lampu mentol sudah terpasang di gerai-gerai jualan.




Walaupun asyik melalui lereng gunung yang berbatu tanpa tumbuhan, tetapi ambillah juga gambar kenangan. Memang nampak sama dengan gunung-ganang yang lain tetapi jika diamat-amati sudah tentu ada perbezaannya dari satu kawasan dengan kawasan yang lain.




Dari sekian banyak puncak gunung tinggi yang ada di wilayah Himalaya dan Karakoram, Nanga Parbat menjadi salah satunya. Nanga Parbat adalah sebagian dari keluarga gunung Himalaya dan menjadi sebutan para pendaki profesional. Gunung yang mendapat julukan masyarakat setempat dengan panggilan “Diamir” yang berarti raja gunung-gunung ini, walaupun banyak keindahannya namun ada bahaya yang cukup serius di balik keindahan tersebut.

Banyak catatan sejarah menyebut tentang pendaki yang meninggal ketika mendaki gunung Nanga Parbat. Oleh yang demikian ada juga yang mengatakannya sebagai salah satu gunung paling berbahaya di dunia. 



Sempat rakam gambar puncak Nanga Parbat putih berais, nun sayup-sayup diselimuti awan yang penuh misteri! Rupa-rupanya tempat begini, banyak menyimpan kisah!

1 comments

  1. Subhanallah menakjubkan sungguh ciptaan Allah SWT... Cantik² semuanya, rasa nak rakam semua kan Kak Amie... Nampak sejuk tapi tak sejuk ye dekat situ? Semua buka sweater tu katanya

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe