Makan Pasembur di Gani Famous Pasembur Anjung Gurney

9:33 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Kereta bertukar pemandu. Sepanjang perjalanan dari Selangor ke Pulau Pinang, Abang Farid yang pandu. Sekarang Fuad pula ambil alih. Maklumlah tempat halamannya sendiri. 

Fuad bawa kami ke Anjung Gurney dan singgah di Gani Famous Pasembur. Nampaknya Fuad dengan pasembur @ pasembor berpisah tiada! Salad India @ pasembur sudah menjadi makanan kegemarannya.

Gani Pasembur RM79.00



Kami serahkan kepada Fuad untuk memilih bahan-bahan pasembur.





Inilah sepinggan besar pasembur pilihan Fuad! Tentulah Fuad pilih bahan yang sedap-sedap sampai menggunung tingginya hendak harga kayangan  RM79.00!




Tak cukup pasembur, tambah lagi dengan sate.




Setelah makan pasembur, sebelum bergerak pulang kami singgah beli sup tulang, laksa dan sotong kangkung.


Jom balik ke hotel, bawa perut yang sudah kenyang.


Fuad hantar kami ke hotel, dan pada sebelah malamnya datang lagi ke sini.

14 comments

  1. Sedapnya pasembur, lama tak makan. Bila sama2 dengan keluarga, memang seronok JJCM kan.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Fuad memang suka bawa kami makan pasembur.
      Setiap kali datang ke Penang mesti hari-hari ikut Fuad cari pasembur.

      Padam
  2. Merahnya warna pasembur tu. Teringin nak jalan2 cari makan di Penang lagi.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kata Fuad, ada macam-macam warna kuah pasembur.
      Kali ini jumpa warna merah begini.

      Padam
  3. Mak aih, boleh tahan harganya 🫣
    Tak pernah rasa lagi pasembur Gani ni...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Mungkin bahan yang Fuad pilih tu yang buat harganya begitu. Fuad ambil sotong, tu yang harganya boleh tahan.

      Padam
  4. terkejut tengok harga pasembur

    BalasPadam
    Balasan
    1. Memang terkejut tengok harganya, tapi sekali tengok isinya memang Fuad pilih yang banyak seafood...sotong, udang.

      Padam
  5. kenyang mkn pasembur sedap ya Daus

    BalasPadam
  6. Saya pernah makan pasembur di anjung gurney. 2x tapi honestly tak terlalu suka. Beda sangat dengan rasa pasembur di dekat kampus saya daerah jelutong green Drive , Penang.

    Saus terlalu manis, dan aneka topping sudah dingin, sehingga ada beberapa cucur yg keras. Agak disayangkan, apalagi harga pasembur di sana tak murah. Saya lebih suka kalo sauce nya tak manis sangat dan cucur msh hangat.

    Tp memang anjung gurney ini banyaak pilihan kan. JD kalo makan di sana Rambang mata nak memilih 😄

    BalasPadam
  7. Pernah makan kat situ.. rasa manis pula kuah pasembur nya.
    Tu kalau RM79 mesti ambil bahan yang kayangan😁

    BalasPadam
  8. Selama menetap di Penang, saya tak pernah cuba makan pasembur di situ. Biasa jugak dengar orang cerita terkejut dengan harganya. Tapi ni kak Amie makan ramai-ramai, berbaloilah.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe