Rendang Nasib Tujuh Jenis Bahan
7:26 PTGBismillahirrahmanirrahim.
Cerita lama Aidil Adha yang berlalu pada Jun 2024.
Hendak buang gambar, rasa sayang pula sebab bukan selalu kita masak rendang nasib. Kali ini bukan dua tiga bahan kita gunakan, tapi tujuh bahan! Semua bahan segar, bukan sejuk beku.
Sayangnya, tak jumpa pula gambar hasil kejadian masakan Rendang Nasib Tujuh Jenis Bahan ini.
Tujuh jenis bahan berasaskan lembu. |
Jantung |
Hati & Limpa |
Peparu |
Lidah |
Ini sahajalah gambar yang tidak terdelete. Setiap bahan hanya seberat 200 - 300 gram sahaja.
- 2 kg bahan campur : daging, hati, limpa, peparu, lidah, jantung, perut - potong ikut saiz yang disukai
- 2 liter santan dari 4 biji kelapa
- 6 sudu besar kerisik
- 6 helai daun kunyit - dihiris
- 5 helai daun limau purut - buang urat belakang
- 100 gram gula melaka
- garam / perasa pilihan secukupnya
- 10 ulas bawang putih
- 250 gram bawang besar
- 250 gram bawang merah
- 3 cm halia
- 3 cm lengkuas
- 3 cm kunyit hidup
- 7 batang serai - hiris
- 25 tangkai cili padi
1. Tuangkan santan ke dalam periuk / kuali.
2. Masukkan semua tujuh jenis bahan campur
3. Tambahkan semua bahan kisar.
4. Masukkan gula melaka dan kerisik, garam /perasa pilihan secukupnya.
5. Masak bahan rendang menggunakan api besar sehingga mendidih dan kemudian perlahankan api.
6. Kacau sekali-sekala supaya rendang tidak hangus.
7. Apabila kuah mulai mengering, masukkan daun limau purut dan hirisan daun kunyit.
8. Jika suka rendang yang agak basah, tidak perlu tunggu sehingga kuah kering.
9. Padamkan api dapur.
Rendang Nasib Tujuh Jenis Bahan |
Gambar dari entri Aidil Adha 2024 - sambut raya bertiga sahaja dengan Encik Suami dan Firdaus. Ada tu... Rendang Nasib Tujuh Jenis bahan di hujung sana. |
0 comments