Jumpa Miang Kham di Lotus Sungai Petani Selatan

12:24 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Pukul 10:30 pagi, kami meninggalkan Astaka Taman Tun Sardon yang terletak di Gelugor. Menjelang pukul 12 tengah hari, kami tiba di LOTUS Sungai Petani Selatan. Setelah meronda-ronda seketika, kami singgah di Medan Selera.

Miang Kham


Amie : Sup Ayam dengan Telur Pindang


Abang Farid hendak makan pasembur. Agaknya tidak puas makan pasembur di Anjung Gurney. Kalau kelmarin makan pasembur di Gani Famous Pasembur kuahnya merah pekat, kali ini kuahnya kurang menyala.



Kami beli juga pulut mangga dan Vietnam Roll.



Tak sempat hendak merasa pasembur, Abang Farid sudah habiskan sepinggan! Sedap sangat kot. Sampai sekarang Fuad asyik usik Abang Farid : Bila lagi hendak datang Penang makan pasembur!


Firdaus pula memilih ayam goreng.



Sebenarnya perut tidaklah berasa lapar sangat sebab sudah diisi di Astaka Taman Tun Sardon. Saja jew santai-santai di sini sambil makan-makan.


Sedap betul pulut mangga, lemak manis berkrim!


Tambah seronok apabila dapat jumpa Miang Kham!
Belilah satu set. Harganya pun tak ingat! Mungkin dalam RM6.90 begitu.


Bentang daun kaduk sehelai dua, makanlah sedikit di sini.
Selebihnya bawa balik ke hotel. Boleh sambung makan di bilik.

18 comments

  1. Bestnya Kak Amie dapat berkumpul anak beranak, dapat makan macam² di bumi Malaya. Sayangnya Fairuz tak ada. Kalau tak, dah cukup korum. Teringin pulak nak makan Miang Kham.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Itulah, tak cukup korum. Kalau berkumpul begini disebut-sebutlah nama Fairuz oleh abang dan adiknya.

      Padam
  2. Sukanyaa miang kham..lama x makan, klu dekat opis lama kan selalu dieorang buat..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kalau makan ramai-ramai, memang tak sedar entah berapa helai daun kaduk masuk perut.

      Padam
  3. Balasan
    1. Memang sedap, makan tak tahu nak berhenti.

      Padam
  4. Balasan
    1. Alhamdulillah, Miang Kham berjalan sampai Sungai Petani.

      Padam
  5. Wah saya gak tau banyak makanan ini, jarang dengar namanya juga Miang Kham...kalau Pulut mangga sih tau kak.😁... presentasi nya cantik banget.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Miang Kham ini makanan popular orang Siam / Thailand. Kalau pergi ke belah utara semenanjung Malaysia biasanya boleh jumpa Miang Kham di Perlis, Kedah dan Kelantan.

      Padam
  6. Miang Kham tu pernah cuba sekali dan saya suka juga. Pulut mangga tu kegemaran Dania.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sama, pertama kali cuba Miang Kham saya boleh terima. Dan seterusnya....

      Padam
  7. Bestnya Amie... dapat berkumpul anak beranak. Macam2 makanan ada dijual di Lotus Sungai Petani rupanya, baru tahu. Balik kampung nanti bolehlah singgah. Teringin juga nak merasa miang kham, susah dapat miang kham ni.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ya, banyak makanan di Medan Selera LOTUS Sungai Petani Selatan. Ada nasi arab, ada nasi kandar, makanan Siam dll.

      Padam
  8. wahhhh best ni
    bleh pesan kat abang tlg beli kan
    hehehe...
    lama jg tak makan miang kham ni

    BalasPadam
  9. Dulu kat area office SA ni ada Kelantan Delight...selalu makan kat situ..memang akan order Miang Kham...sedap sesekali layan

    BalasPadam
  10. Oh di tempat lain di Malaysia tak ada pasembur kah kak? Atau Krn pasembur asalnya memang dari Penang juga, seperti nasi kandar?

    Saya sukaa pasembur, tapi tuhlah.. kdg jumpa yg sedap, tapi pernah juga tak sedap.

    Miang kham ini saya pernah denger, tp tak pernah makan. Cuma kalo saya lihat dr foto di atas, ada pakai bawang merah mentah ya? 😅😅. Saya tak bisa makan kalo ada itu 🤣

    BalasPadam
  11. Rare sup ayam dengan telur pindang tu. Biasa telur pindang popular di Johor je. Miang kham ni saya pun tak pernah makan lagi. Kalau dah jumpa orang jual, rugi kalau tak beli dan cuba rasa. Murah juga harganya tu berbanding masa viral dulu. Ke memang murah harganya.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe