Masak Sarapan & Masak Lauk Tengah Hari
12:50 PTGBismillahirrahmanirrahim.
30 Mei 2024, Khamis.
Amie dan Encik Suami ada urusan di Puncak Alam.
Jadinya, awal pagi Amie siapkan sarapan untuk Bonda. Tidak jadi buat jemput-jeput lala. Gantikan dengan mi goreng satu kuali. Seperti biasa memang goreng lebih sebab biasanya anak cucu cicit Bonda kalau datang sudah tentunya meronda hingga ke dapur. Bonda akan suruh mereka makan apa saja yang ada di bawah tudung saji.
Sebelah malamnya pula Amie sudah goreng ceker hingga garing dan rendam dalam air sejuk sampai ke pagi. Kembanglah cekernya, dan mudahlah hendak mengolahnya. Tentu Bonda suka, sebab kulit ceker sudah terlerai dari tulangnya, lembut dan tak perlu kunyah lama-lama.
Mi Goreng |
Ikan Baguk Masak Kari |
Amie sempat olah ikan baguk masak kari. Ikan baguk ini Amie beli di Pasar Malam Bukit Cherakah. Isinya Amie masak kari, sementara bahagian kepalanya Amie masak sup. Bonda suka kepala ikan baguk masak sup. Suka hirup kuah sup sebenarnya tu!
Sup Kepala Ikan Baguk. |
Sayur Campur Tumis dengan Lala |
Ikan Bawal Goreng |
2 comments
kak nk beli mi goreng tu 2 pinggannnnn
BalasPadamsedapnyaaaaa lahaiiiii mi goreng mcm tuuuu
Macammana cara masak ceker ayam tu, Kak Amie?
BalasPadam