Cerita Dari Pasar - Cerita Dari Dapur di Hujung Minggu

6:11 PTG

Bismillahirrahamnairrahim.
Lama sungguh tak masuk dapur!
Sejak gara-gara porak-peranda menoreh di ladang tanpa cuti yang sepatutnya, memang huru-hara suasana dapur. Maklumlah, makan tengah hari asal sempat singgah mana-mana warung. Menjelang petang, asal dapat sediakan makan malam untuk Firdaus sahaja rasanya sudah memadai. Itu pun kadang-kadang makan roti dengan telur sahaja. Hendak singgah beli makanan di kedai, Encik Suami tidak suka mengharung kesesakan jalan raya. Kita pula, apabila badan sudah letih menoreh di kebun getah, balik rumah terus terbongkang tak sedar diri!

Sabtu dan Ahad, tak usah cerita! Kalau kita ada masa memang kita akan masak dan suka update dalam blog. Berbulan juga tidak kongsi masakan, maknanya memang tak sempat masaklah.

Minggu ini unit beruniform Pengakap Laut di bawah kami mengikuti program JOTA-JOTI 2024 - Jamboree on the Internet yang berlangsung mulai 19-21 Oktober 2024 di W Bay Payang, Lahad Datu. Alhamdulillah, tugasan dibahagi mengikut giliran. Tidaklah sepanjang waktu berada di tapak perkhemahan. Cuma yang agak membimbangkan apabila Majlis Keselamatan Negara Negeri Sabah dan Jabatan Ukur dan Pemetaan Malaysia memberi peringatan kepada semua penduduk kawasan Lahad Datu tentang satu fenomena Air Pasang Ekstrem yang dijangka berlaku pada 19 Oktober 2024. Orang ramai dinasihatkan untuk berwaspada dan mengambil langkah berjaga-jaga bagi menghadapi kemungkinan banjir atau sebarang keadaan kecemasan yang mungkin berlaku.

Memang benar!
Ketika Amie bersama peserta jamboree berada di tepi pantai W Bay Payang, air laut naik mendadak melebihi paras biasa. Kemudian diikuti dengan ribut kencang dan hujan lebat! Menjelang malam, Amie mengharung hujan untuk keluar dari kawasan perkhemahan apabila kami bertukar syift dengan pemimpin lain.

Huurrmmm...
Banyak dah cerita tentang jalan-jalan Pakistan.
Asyik cerita gunung, cerita lembah, cerita kambing saja.
Mari kita cerita dari dapur pula.
Sebelum itu kita ke pasar dulu.
Selepas hantar Firdaus ke kelas tiusyen, kami gerak ke pasar tani. Sengaja hendak jalan-jalan di situ dari hujung ke hujung pasar, keluarkan peluh! Kalau jumpa yang berkenan di hati, bolehlah beli.

Mula-mula singgah beli air tebu. Kemudian beli laici kang pula. Dua-duanya tawar rasanya. Terlebih bubuh ais kot.

Di pasar tani ini, biasanya kami singgah di gerai peniaga dari kampung. Hajat hati hendak beli terung pipit dengan pucuk paku tanjung tapi kedua-duanya tiada. Mungkin sudah habis. Kami sampai pun hampir pukul 10:30 pagi!

Limau Madu

Belimbing Madu - RM10.00 sekilogram

Jambu Batu - RM8.00 sekilogram

Limau Madu - RM10.00 sekilogram


Betul kata peniaga limau madu. Limau yang dijual baru dipetik dari pokok. Walaupun kulit hijau tapi isinya manis. Beli sekilogram dapat empat biji.

Bunga & Pucuk Betik

Bunga Betik - RM3.00
Pucuk Betik - RM3.00


Serondeng Ikan Mak Inang & Lada Mak Inang.
Setiap minggu mesti singgah di Gerai Pak Taufeq. Beli serondeng ikan dan lada dalam botol. Inilah dua bahan penyelamat di dapur kalau tak sempat masak lauk. Tanak nasi, dadar telur dan bubuh kicap. Tambah serondeng ikan dan lada. Ladanya pula sudah cukup rasa, tak perlu tambah apa-apa lagi.


Serondeng ikan ini hasil air tangan orang Melayu Cocos. Teringat serondengn ikan air tangan arwah MIL. Terasa-rasa ada persamaannya kerana serondeng ini ada tambahan perahan limau nipis.

Lada mak Inang kesukaan Firdaus.


Ini sahajalah yang kami beli di pasar tani. Sebenarnya hendak beli beberapa biji nanas masak tetapi terlupa pula! Sudah tinggalkan pasar tani baru teringat. Tengoklah nanti kalau ada nanas dijual di pasar raya.


Dapatlah juga sebiji nanas di pasar raya. Tentulah harganya mahal sedikit RM7.99 sen sekilogram. Beli sebiji harga RM11.89, mencecah 1.5 kilogram. Kebetulan pula terambil yang tak bertangkai, kuranglah sikit beratnya. Tapi taklah manis!

Sawi Bunga : RM12.00.

Peria Katak - RM6.00

Tomato - RM12 / kg

Kentang

Cili Padi

Limau Kasturi

Limau Telur Buaya

Epal Hijau

Semalam jalan-jalan ke rumah Blogger Azhafizah, terbaca minuman epal hijau tambah asam boi. Terus rasa kecur. Hari ini beli epal hijau! Nanti minta Firdaus buatkan jus. Budak Firdaus sekarang ini sudah boleh disuruh-suruh!


Buah wajib ada : Lemon.

Fresh Milk

Minuman harian Firdaus : Fresh Milk - Desa Cattle Dairy Farm and Milk of Sabah

Ketam Betina

Hari ini gotong-royong dengan Encik Suami bersihkan peti sejuk. Buang mana yang tak perlu dan isi bekas untuk sediakan bahan yang hendak digunakan sepanjang minggu hadapan.

Udang Kertas

Udang bukanlah pilihan lauk utama dalam hidangan kami. Hanya gunakan sebagai perencah sahaja. Kecuali kalau hendak masak sambal udang untuk nasi lemak. Biasanya tidak banyak pilihan udang di pasar raya kecuali udang kertas dengan udang harimau. Udang yang sedap bagi Amie ialah udang bemban tapi kena cari di pasar ikan.

Sotong Torak Kecil

Encik Suami terpikat dengan sotong ini sebab matanya masih bersinar-sinar dan memang segar! Belilah juga sebagai memenuhi keinginan Encik Suami. Bolehlah masak hitam gunakan dakwatnya.

Ikan Pari Sanga

Kata peniaga ikan, namanya ikan pari sanga. Tiada bau dan isinya penuh. Ambil sekeping saja. Hampir sekilogram. Sampai rumah, dipotong jadi banyak pula. Ada bunga kantan dan daun kesum. Esok lusa kalau rajin bolehlah masak asam pedas.

Ikan Tenggiri

Ambil ikan tenggiri bahagian ekor. Sedapnya kalau masak taucu atau masak cuka! Harap-harap bukanlah angan-angan semata! Tapi masak asam rebus pun sedap. Firdaus suka!

Ikan Bolu

Ini ikan kegemaran kita! Ikan bolu @ susu @ bangos @ bandeng. Banyak tulang tapi isinya lemak. Masak kuning atau masak singgang pun sudah cukup sedap! Encik Suami suka yang bergoreng atau dipanggang! Kalau yang sudah siap dikerat itu maknanya digoreng sajalah, dan bahagian kepala dengan ekor bolehlah masak singgang.

Sayap Ayam

Sayap ayam segar ini kalau terus dibumbui tentu hanya tinggalkan nyahbeku saja untuk dimasak. Tapi tak tahu lagi hendak masak apa. Mungkin digoreng saja atau panggang dalam air fryer.

Kaki Ayam & Ceker

Kaki ayam ini memang wajib beli sebab kita selalu buat sup ceker. Biasanya kalau balik menoreh, kita masak guna slow cooker. Bubuh air panas, campak bawang putih, bawang merah dan halia. Kadang-kadang kita tambah lobak merah, lobak putih dan juga kurma merah. Tutup. Kita masuk bilik, berehat. Apabila menjelang petang, kita terjaga dari tidur sudah ada aroma dari slow cooker menerobos masuk ke ruang tamu! Masuk dapur, hanya tambah garam dan perasa pilihan sahaja.

Bukan kita tidak mahu cepat masak guna periuk NOXXA, tapi kita suka rasa dan aroma dari slow cooker!

Ayam Bulat

Ayam seekor ini kita belah dua. Senang hendak masak nasi ayam. Samada hendak rebus atau goreng saja. Kadang-kadang yang sebelah itu kita belah lagi dan campak dalam slow cooker. Bubuh halia, bawang, kentang, cendawan shiitake dan bubuh white fungus. Tekan butang high, dan masak tiga jam!

Daging Peha

Selalunya kita beli daging cincang untuk masak asam pedas atau masak kari. Kali ini beli daging bahagian peha. Belum tahu lagi hendak di masak apa. Nasibnya nanti sama juga dengan ceker, campak masuk slow cooker.... ahaks! barulah lepas tu nak fikir masak apa.

Tulang Leher

Tak ketinggalan, beli tulang segar. Yang ini bahagian tulang leher. Memang ke slow cooker jugalah jawabnya nanti cuma tak tahu gilirannya jatuh pada hari apa! Memang best renih tulang. Buat sup tumis darat! Aduhai....! Terbau-bai aroma rempah tumis campur bawang goreng dan daun sup!

Sekian.
Cerita Dari Pasar - Cerita Dari Dapur di Hujung Minggu.


0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe