Jeruk Madu Pak Ali Dilupa Jangan

8:39 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Setakat ini setiap kali ke Pulau Pinang, oleh-oleh wajib kami sudah tentulah Jeruk Madu Pak Ali. Banyak juga kedai cawangan Jeruk Madu Pak Ali di Pulau Pinang ini. Kali ini Fuad bawa kami ke Jeruk Madu Pak Ali yang terletak di Medan Selera Terminal Bas, Jalan Pantai. Butterworth.



Seperti biasa Amie minta bungkuskan buah-buahan jeruk campur sebanyak 1/2 kilogram setiap bungkus. 15 bungkus kesemuanya. Sebelum keluar dari kedai, kami dihulurkan lagi sebungkus jeruk buah-buahan campur. Tuan kedai kata : Makanlah dalam kereta. Terima kasih banyak!

Jeruk Kedondong



Jeruk Mangga



Jeruk Sengkuang

Kita paling suka jeruk sengkuang.

Jeruk Salak

Jeruk Betik


Nampak kuah rojak.
Beli enam botol Kuah Rojak Kacang Mak Bee.

Kuah Rojak Kacang Mak Bee



19 comments

  1. Sy pula suka jeruk salak 😁
    Rambang mata nak memilih jeruk pun kalau masuk kedai Pak Ali ni, macam² jeruk ada

    BalasPadam
    Balasan
    1. Jeruk salak lain harga, tinggi sikit berbanding jeruk lain.

      Padam
  2. kak ana suka Amie jeruk madu pak ali nih bukan sahaja produk orang kita tapi tak tersedak makan sebab tak buh cuka kan.. manis-manis buah jer :)

    BalasPadam
  3. linda suka betik...tapi, sebenar nya suka yang masih rangup..kalau dah lembik tu, tak minat sangat

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sedap jeruk betik yang rangup.
      Dulu waktu raya, emak saya suka buat jeruk betik. Mungkin direndam dengan air kapur, sebab rangup.

      Padam
  4. Vote for jeruk salak.
    Last sy pegi Penang entah tahun bila. Sedap betul Nasi Kandar di sana walau sekadar nasi + kari kacang bender.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Jeruk salak memang sedap kan.
      Tak tahu hendak pilih mana satu kedai nasi kandar.... banyak sangat pilihan!

      Padam
  5. Sedapnya jeruk. Puas hati kan pergi ke kedai jeruk Pak Ali. Macam2 jeruk ada, tinggal pilih saja yanga mana suka.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Alhamdulillah.
      Tidaklah susah mencari oleh-oleh kalau datang Penang, singgah saja beli jeruk madu Pak Ali.

      Padam
  6. Betul, jika ke Penang, 2 benda ni kena bawa balik. Jeruk dan kuah rojak, hihi.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Senang kan SK.
      Itulah oleh-oleh istimewa dari Penang.

      Padam
  7. jeruk pak ali ni kalau sy beli selalunya mangga dengan kedondong
    2 ni antara paling sedap...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sedap mangganya kan Anies. Kak Amie pula suka sengkuang.

      Padam
  8. Sedapnya Jeruk Madu Pak Ali..lama x makan jeruk..dulu muda2 memang selalu makan..dah tua2 ni kurang makan...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Dah tua-tua ni sekadar nak merasa sajalah kan SA.

      Padam
  9. Aissssh menyesal saya tak beliii. Krn saya ada lewati tempat jeruk pak Ali ini di Georgetown. Sebenarnya di Medan pun ada yg jual jeruk atau di sini sebutnya manisan atau asinan buah. Tp kdg rasanya berbeda kan.

    Nantilah kalo kesana lagi saya nak coba beli manisan atau jeruk mangga. Nampak sedap 😍

    BalasPadam
    Balasan
    1. Jeruk Madu Pak Ali memang terkenal di seluruh Malaysia. Rasanya berbeza dengan jeruk lain dan istimewanya tekak tidak gatal atau sakit kalau makan banyak.

      Padam
  10. Dulu masa study di Penang, setiap kali balik Johor mesti beli berkilo kilo jeruk buah. Mesti penjual bagi sebungkus kecik extra buat makan makan juga. Penang ni memang syurga jeruk. Mesti beli punya kalau datang. Sekarang pun dah merata cawangan jeruk madu Pak Ali ni.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe