Penerbangan Batik Air Kuala Lumpur - Lahore : Lapangan Terbang Antarabangsa Allama Iqbal

8:23 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Jadual penerbangan Kuala Lumpur - Lahore:

  • 15 September 2024 - Ahad
  • Departure : 1905 - waktu Malaysia
  • Arrival : 2205 - waktu Pakistan
Penerbangan lewat : 1905 ditunda ke 2025.
Waktu penerbangan sebenar : 2110.


Terbang seadanya dengan menaiki penerbangan Batik Air OD131, pesawat tiga bintang. Segala kemudahan adalah hanya yang asas, tidaklah setanding dengan pesawat antarabangsa yang lain namun dapat membawa kami ke destinasi yang dituju. Ketika pesawat berusaha untuk meluncur naik, terdengar segala sendi-sendinya berkeriuk di sana-sini. Bismillah. Aku bertawakal kepada-Mu ya Allah.


Pukul 2210 - kami dihidangkan dengan makanan yang khas ditempah oleh agen pelancongan. Ketika itu leher sudah terkulai layu di bantal tengkuk tetapi usahakan juga untuk buka mata sebab memang perut berasa sangat lapar! Nasi Goreng Flavoured Satay Chicken yang masih panas habis licin masuk ke perut. Alhamdulillah. Minum pula air mineral 300 ml. Harap-harap perut tidaklah meragam di dalam pesawat. Toilet Batik Air agak tersorok kedudukannya berbanding pesawat lain yang meletakkan pintu toilet di bahagian tengah.

Nasi Goreng Flavoured Satay Chicken

Syukurlah, perut kita sporting sepanjang penerbangan. Masuk jugalah sebentar ke toilet takut tidak dapat menahan sehingga kapal mendarat di Lahore.

Lapangan Terbang Antabangsa Allama Iqbal di bandar Lahore, Pakistan

Ketika sedang lena dibuai mimpi, kedengaran pengumuman dalam pesawat untuk spray ruang pesawat atas arahan pihak berkuasa tempatan. Penumpang diminta menutup hidung sekiranya rasa terganggu. Melihat jam, sudah pukul 1:57 waktu Malaysia. Pukul 2:30 pagi waktu Malaysia juga, pesawat Batik Air selamat mendarat di Lapangan Terbang Antarabangsa Allama Iqbal di bandar Lahore, Pakistan.


Pukul 11:55 waktu Pakistan, kami sudah berada di ruangan tuntutan bagasi. Kalau sekarang menunjukkan pukul 11:55 waktu tempatan, bermakna di negara kita sudah pukul 2:55 pagi! Begitu dan begini, akhirnya kami bertemu dengan tour guide Pakistan, Mr. Mudassir. Seterusnya kami menaiki van untuk bergerak menuju hotel. Di pertengahan jalan, van patah balik ke lapangan terbang.
Kenapa patah balik?
Rupanya tour leader kami, Encik Musjid tertinggal di lapangan terbang!
Astaghfirullahalazim!
Apa cerita sebenarnya ini wahai Mr. Mudassir and driver?


Dan akhirnya menjelang pukul 1:39 pagi waktu tempatan (4:39 pagi waktu Malaysia), sampailah kami di Hotel Ramada.

Tengok signboard begini di pintu masuk hotel, rasa lain macam pulak!

Jambangan bunga segar menyamabut kedatangan kami.

Dengan mata terkebil-kebil seperti anak kecil dibangunkan sahur, begitulah kami pada waktu dinihari baru hendak jumpa tempat tidur.


Sekonyong-konyong kelihatan Salman Khan datang menatang sedulang minuman untuk kami!


Alhamdulillah, walaupun waktu dinihari dihidangkan jus buah nanas tetapi rasa segarnya yang melintasi tekak turut menyegarkan sedikit pandangan mata kami sementara menunggu waktu mengambil kunci bilik.

Bukan gelas kecil yang dihulur, tapi gelas besar penuh berisi jus nanas yang sungguh lazat.

Jus Nanas


Kami turut dibekalkan dengan makanan malam yang dibungkus dan masih panas. Sampai di bilik sudah pukul 2:07 pagi waktu tempatan dan pukul 5:07 pagi waktu negara kita. Rasanya seperti hendak bersahur pula. Amie tidak sentuh makanan berupa nasi briyani itu. Gee, rakan sebilik cadangkan supaya Amie berikan nasi bungkus kepada pekerja hotel yang akan menghantar beg kami ke bilik. Selesai!

Nasi Biryani Pakistan

Cepat-cepat masuk bilik air, cuci muka dan berus gigi serta mengambil wuudhu' untuk solat jamak takhir isya' dan maghrib. Waktu solat subuh di sini dijadualkan pada pukul 4:20 pagi. Ini bermakna ada lebih kurang dua jam untuk sambung tidur! Esok pagi sajalah mandinya.

Penatnya rasa badan, hanya kambing biri-biri saja yang tahu sakitnya kalau dicemeti oleh tuan gembalanya!

0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe