Sekadar Buka Tirai Kenangan Jalan-Jalan Pakistan

9:58 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Jumpa lagi dengan mukadimah Sekadar Buka Tirai Jalan-Jalan Pakistan.
Sebenarnya jalan-jalan Pakistan ini sudah berlalu pada bulan September. Sayangnya HP buat hal. Mungkin terlalu banyak berisi gambar dan video, jadi asyik 'hang' sahaja. Jadi, terpaksalah 'memujuk' supaya dapatlah pindahkan gambar dari galeri ke laptop tetapi tidak boleh juga. Maka, kenalah bersabar kalau anginnya bagus, dapatlah keluarkan beberapa keping gambar untuk dijadikan entri.

Sebelum Covid-19 Amie suka bawa kamera untuk ambil gambar, tetapi sekarang lebih senang bawa HP saja. Selepas ini memang kenalah banyak belajar tentang ragam dan tingkah laku HP terutamanya yang jenis cap kapak seperti yang Amie gunakan ini.

Seperti biasa, gang kaki jalan kami melebarkan sayap pula ke Asia Selatan, hinggap di tanah Pakistan yang menduduki tangga keenam penduduk teramai di dunia dan negara kedua penduduk beragama Islam di dunia selepas Indonesia.

Kita cuci-cuci mata dahulu dengan beberapa keping gambar di bawah ini.

Bergambar atas bot di Attabad Lake, Gilgit-Baltistan, Pakistan.


Menyambut Hari Malaysia 16 September 2024 di Lahore.

Pertama kali jalan-jalan ke luar negara memakai baju kurung .... kurung Kedah!

Sejuk-sejuk manja di Naran 11'C.

Suhu panas di Lahore 40'C.


Setakat ini belum sempat mengira berapa lama dalam perjalanan merentas gunung, melewati sungai dan jurang. Rasanya banyak situasi yang kami lalui sepanjang siang hingga ke malam. Hari pertama kami melewati sawah padi basmathi yang luas terbentang saujana mata memandang di kiri kanan jalan di Dataran Punjab. 

Kemudian bermulalah pengembaraan yang luar dari kebiasaan. Mata lebih banyak tertumpu ke arah gunung-ganang menghijau di kiri kanan jalan. Selain itu, rasa kecut perut melalui selekoh-selekoh tajam, jalan raya sempit bersebelahan dengan jurang dan rasa sangat teruja pula apabila menyaksikan pemandangan air terjun mengalir jernih dari celah-celah batu di kaki gunung!


Dari pemandangan gunung, mata terus terpukau dengan suasana lembah yang subur!
Tidak dapat digambarkan keindahannya kerana tidak dapat tangkap gambar disebabkan van yang kami naiki bergerak begitu pantas. Memang rasa ralat mengenangkan kumpulan kambing biri-biri bersama gembalanya, lembu yang sedang meragut rumput dan keldai yang sedang membawa bebanan tidak dapat diabadikan dalam bentuk rakaman gambar.


Pesanan tour guide, kami tidak dibenarkan merakam gambar perkampungan dan penduduk di sini terutamanya anak-anak perempuan. Tapi, curi-curi jugalah ambil. Apa gunanya jalan-jalan jauh tapi tidak bawa pulang kenangan dalam bentuk gambar.


Hari yang seterusnya kami melewati kawasan pergunungan yang tiada tumbuhan di atasnya. Kalau ada pun hanya lembah-lembah tertentu sahaja yang dihuni oleh nomad, terutamanya gembala kambing yang hidup berpindah-randah. Mereka mendirikan khemah untuk menjaga kambing. Sekiranya habis rumput atau makanan kambing, mereka akan berpindah dengan sekumpulan kambing yang diternak, dan kemudian mendirikan khemah di tempat yang lebih subur dengan rumput. Dan begitulah seterusnya.

Sesekali terlihat sekumpulan lembu atau kambing meragut rumput di kawasan pergunungan yang agak tinggi! Demi rumput, haiwan ternakan ini sanggup mendaki gunung.


Semakin lama, semakin banyaklah melihat gunung-ganang. Kalau kita ada puncak Gunung Kinabalu, di sini pemandangan gunung tidak terkira banyaknya! Kiri, kanan, depan dan belakang semuanya gunung. Ada banjaran gunung yang diselimuti salji. Ada gunung yang togel saja.  Yang melucukan, kami sempat namakan puncak Gunung Daik bercabang tiga!

Kambing biri-biri.

Ini antara gambar kambing biri-biri yang sedang digembala. Kebetulan sedang berjalan di atas jalan raya. Pada mulanya hairan juga kenapa ada tanda warna-warna di belakang kambing. Rupanya, untuk membezakan siapa empunya kambing supaya tidak tertukar kerana banyak pengembala kambing di sini! Banyak kali jugalah van kami berpapasan dengan lembu, kambing biri-biri dan keldai di atas jalan raya.

Epal Merah

Di kawasan perkampungan, kelihatan pokok epal dengan buahnya yang lebat!


Buah Pear @ Pir

Ini yang kami semua keliru! Pada mulanya kami sangka buah epal hijau tetapi rupanya  buah pear!



Di Hunza, kami menapak turun ke  Husaini Bridge, iaitu jambatan paling bahaya di dunia! Sebelum sampai ke Pakistan memang sudah berjanji dalam hati, tak perlulah melintas jambatan tersebut.


Boleh dipercayakah janji sambal belacan makcik satu ini! Lihat sajalah arus air warna kelabu di bawah jambatan, dengan jarak papan yang memerlukan langkah yang panjang! Kita ini sudahlah rendang, hendak melawan kaki orang Pakistan yang panjang-panjang itu untuk melintas jambatan sejauh 200 meter sampai ke seberang sanun?


Inilah gaya anak penoreh getah yang hatinya degil dan kepalanya keras seperti batu di Bukit Kelawar, di belakang Kampung Bukit Hijau itu! Agaknya dapat aura selepas pakai baju Pakistan yang dibeli sebelah malamnya di Karimabad Bazaar... ahaks! Dia lupa janji sambal belacannya itu!

Hmmm... kita tutup tirai kenangan ini dengan makan tengah hari di Haveli Restaurant di Lahore. Sepanjang perjalanan ini, salah satu menu yang  buat Amie jatuh cinta sudah tentunya Chicken Karahi seperti gambar di bawah ini. Walaupun ada nasi dan roti, tapi Amie tak lepas peluang meratah beberapa ketul Chicken Karahi ini!


Nanti Amie hendak masak Chicken Karahi di dapur sendiri! Biasanya kalau di mana-mana lapangan terbang di luar negara, Amie suka cari buku resipi, tetapi kali ini tak jumpa pula kedai buku di Airport Lahore.

Chicken Karahi

Sekian.
Setakat ini sahajalah dahulu cerita pembukaan jalan-jalan Pakistan.
Nanti kita sambung lagi dalam entri seterusnya.

1 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe