Sarapan Nasi Lemak Kimchi - Pergi Menoreh di Hari Minggu

2:01 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Hari keempat di Grandis Hotel, Rosea Cafe  tetap dipenuhi pelancong dari Korea. Jumlah mereka tidak berkurang dari hari sebelumnya. Dengar ceritanya, setiap hari sebanyak enam penerbangan mendarat di Kota Kinabalu yang membawa pelancong dari Korea. Hurrmmm... kalau di Kota Kinabalu penuh dengan pelancong Korea yang bertumpu di Taman Laut Tunku Abdul Rahman termasuk Pulau Gaya, Pulau Manukan dan Pulau Mamutik, di Sempurna pula pelancong dari China yang bertebaran di sana!

Eh, kenapa hari ini ada semangkuk kimchi di Rosea Cafe?
Orang hendak menoreh, hendak makan nasi lemak. Mari kembalikan kenangan lama sewaktu jalan-jalan di Seoul suatu waktu dahulu.... tak silap 2018, makan nasi goreng kimchi. Kali ini makan nasi lemak bubuh kimchi pula.

Seperti biasa, ambil sikit-sikit jewn nasi lemak satu sudu besar dan bubuhlah apa-apa lauk yang disukai. Jadi, penuhlah pinggan!

Belakangnya nasi lemak, depannya daun salad, kimchi, jeruk lobak putih dan telur hitam (egg century).

Seperti biasa, hidangan pertama sudah tentulah sepiring kecil daun salad, tambah jeruk zaitun dan thousand island. Tidak ketinggalan buah potong dan tambah buah hirisan puah peach dalam tin.

Minuman jus mangga dan susu soya dalam gelas kecil

Ambil roti sekeping, sapu butter, jem strawberi dan jem nanas, sosej ayam, tomato panggang dan kacang panggang. Oppss! Ada telur mata juga rupanya dalam pinggan!

Ini dia Nasi Lemak Kimchi.

Hendak keluar menoreh, tak kenyang pula makan satu sudu nasi lemak. Kena tambah karbohidrat juga. Jadi ambillah dua keping roti canai yang kecil, nipis dan comel dengan kuah kari dan dua ketul daging yang sangatlah sedap!

Pada hari ketiga sarapan di Rosea Cafe (kelmarin), seorang pelayan cafe tegur. Katanya: Cikgu tak kenal saya kah?
Aduhai! Macamana nak kenal, kamu pakai pelitup muka.

Dia pun tarik pelitup muka ke bawah dagu.

Saya Suhaili, cikgu. Cikgu guru kelas saya tahun 2017-2018.
Allahu Akbar! Kalau kamu tak kenalkan diri memang cikgu tak kenal.

Panjanglah juga kami bercerita, mengenang kisah lalu. Kalau tak ingat kerja menoreh sedang menunggu, memang tak bergeraklah dari Rosea Cafe.



9 comments

  1. Wah, gandingannya boleh dijadikan tajuk drama, Nasi Lemak Kimchi.. hero heroinnya seorang dari Malaysia, seorang dari Korea.
    Kak Amie, masa sy baru kahwin, terjumpa cikgu lama, dia tak ingat sy pun wpun zaman tu belum kena pakai mask, hehehe.

    BalasPadam
  2. nampak menu2 menarik.. wah ramai pelancong korea ke pulau2 sabah ya

    BalasPadam
  3. Terliur pula tengok Nasi Lemak Kimchi akak tu :)

    BalasPadam
  4. DAPNYA...SALAM RAMADAN MAAF ZAHIR BATIN

    BalasPadam
  5. Bagus bekas pelajar cikgu, jumpa je pasti ada sahaja yang menegur.

    BalasPadam
  6. lai mcm tu kak nasi lemak kimchi👍👍👍yg penting sedapppp

    BalasPadam
  7. Wah resepi baru tu nasi lemak bersanding dengan si kimchi

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe