Buah Anggur Sambut Bulan Ramadan

11:18 PG

Bismillahirrahmanirrahim.
Jom jalan-jalan ke belakang rumah melihat pokok anggur yang sedang berbuah. Harap-harapnya menjelang hari raya, masaklah buah anggur ini nanti.

Biasanya dalam tempoh setahun, dua atau tiga kali anggur kami berbuah. Amie paparkan di sini untuk kenang-kenangan. Buahnya tidaklah lebat mana. Agaknya kalau Encik Suami jaga dengan baik, bubuh baja dan sebagainya, mungkin lumayan hasilnya. Sebenarnya banyak buah di bahagian dalam yang terlindung oleh daun. Oleh kerana pokok anggur ini berada di pagar, jadi tak dapatlah ambil gambar dari sudut sebelah pagar. Amie hanya ambil gambar dari depan saja.












Buah anggur mula matang.

Kalau tidak dibungkus, apabila masak memang menjadi habuan kelawar atau burung.

Jom intai gambar lama sewaktu Firdaus umur lima tahun sedang petik buah anggur. Gambar diambil pada tahun 2017.

Firdaus (2017) : ANGGUR YANG DILUPAKAN

Anggur yang mula masak.



THE STORY OF AMIE'S LITTLE COTTAGE


8 comments

  1. Banyak hasil buah anggur Kak Amie..
    Geram lak tengok

    BalasPadam
  2. Ya Allah, kagumnya saya dgn hasil anggur tanam sendiri ni ... Rasanya manis tak Kak Amie?

    BalasPadam
  3. cantiknya kejadian anggur tanam sendiri ni...

    BalasPadam
  4. dah lama nak makan anggur made in Malaysia. semoga pokok2 anggur ni subur ye.

    BalasPadam
  5. Wah...excited nampak anggur tu..
    Rasa nak je petik buah anggur yang masih hijau tu buat jeruk...Teringat jeruk anggur antara jajan kesukaan zaman kanak-kanak

    BalasPadam
  6. Ya Alloh Cantik nian kak anggurnya...tanam anggur harus sabar karena beberapa kali tanam kami ga sampai berbuah kak...cuma emang daunnya itu merambat merambat gitu...malah jadinya rimbun...ada di taman umum sih...

    BalasPadam
  7. Ya Alloh Cantik nian kak anggurnya...tanam anggur harus sabar karena beberapa kali tanam kami ga sampai berbuah kak...cuma emang daunnya itu merambat merambat gitu...malah jadinya rimbun...ada di taman umum sih...

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe