Ikan Susu Masak Tempoyak dengan Belimbing Buluh

11:09 PG

Biasanya masakan yang ringkas dan main campak-campak itulah yang membuatkan kita berselera makan. Menambah-nambah nasi dalam pinggan pula!

Kali ini Amie kongsikan resipi Ikan Susu Masak Tempoyak dengan Belimbing Buluh, hidangan makan tengahari kami kelmarin. Selalu sangat Amie kongsikan menu ikan susu yang kami panggil ikan bolu @ baulu. Ikan susu @ bolu ini selain digoreng atau dipanggang, memang sedap sangat diolah berkuah seperti masak asam rebus, pindang,  masak singgang, masak lemak kuning dan sebagainya.

Ikan Susu Masak Tempoyak dengan Belimbing Buluh

Belimbing Buluh.

Hidangan tengahari kami : Ikan Susu Masak Tempoyak dengan Belimbing Buluh, ayam masak sos lada hitam, salad dan ikan masin talapia kukus & sambal cili padi.


Jom kita lihat resipi Ikan Susu Masak Tempoyak dengan Belimbing Buluh. memang cukup ringkas dan sangat mudah untuk disediakan.

Bahan-bahan:
  • 1 ekor ikan susu seberat 600 gram - bersihkan dan potong 5
  • 10 biji belimbing buluh - bersihkan - belah jangan putus
  • 7 biji tomato kampung  - biarkan bulat
  • 7 tangkai kesum 
  • 1 liter air
  • garam / perasa pilihan
Bahan kisar:
  • 3 sudu besar tempoyak
  • 1 labu bawang besar
  • 20 biji cili padi 
  • 2 cm kunyit hidup
Cara memasak:
  1. Masukkan bahan kisar ke dalam periuk. Tambahkan 1 liter air. Biarkan sehingga mendidih.
  2. Kemudian masukkan daun kesum bersama ikan susu, diikuti dengan belimbing buluh dan tomato kampung.
  3. Masak selama 5-7 minit.
  4. Taburkan garam / perasa pilihan.
  5. Kacau sekali dua, dan padamkan api dapur.


13 comments

  1. Kalau mcm tu punya presentation..mau tak pandang belakang dah

    BalasPadam
  2. Nampaknya kena cari makan tengahari ni, lapar tengok persembahan Amie

    BalasPadam
  3. Sedapnya masakan campur buah belimbing buluh. Geram betul tengok buah kat pokok tu haa

    BalasPadam
  4. aduh lama tak makan, sedapnya! teringat makan sambal hitam pahang adik ipar buatkan. sedap!!

    BalasPadam
  5. Sedapnya masak tempoyak. Ikan masin tu kukus ye, nak cuba lah selepas ni. Biasa goreng je.

    BalasPadam
  6. Wahhh...makan hidang dalam gadang... macam kat kampung dulu dulu

    BalasPadam
  7. tak kenal ikan susu yang mana satu... hehehe

    BalasPadam
  8. nampak mcm masak lemak tp ikan lain. heheh

    BalasPadam
  9. Hari ni mak SA masak lauk perut lembu masak lemak cili api campur rebung...huwaaaa...SAa kat opis..pas tu tgok lauk kak amie...huwaaaaa lagi.....sedapnyaaa...dah berapa hari makan x tentu sebab sibuk kerja...

    BalasPadam
  10. tengok kan tampi ... nostalgia snagat

    BalasPadam
  11. tengok buah orange tu... refeshing betul....

    BalasPadam
  12. Sedapnya masak tempoyak.. Sha suka tapi belum pandai membuatnya..

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe