Acar Mentah Berkacang

9:09 PTG

Hari ini Amie masak nasi untuk berbuka puasa. Lauknya, ayam masak kari tanpa santan, sambal belacan dan acar mentah berkacang. Firdaus pula, Amie gorengkan perkedel versi Bugis. Amie kongsikan acar mentah berkacang yang sangat disukai Encik Suami.

Acar Mentah Berkacang

Bahan-bahan:

  • 1 cawan hirisan timun
  • 2 cawan hirisan nanas masak
  • 1/2 cawan hirisan lobak merah
  • 1 biji hirisan cili merah
  • 1 labu hirisan bawang besar
  • 1/2 cawan kacang tanah yang sudah digoreng - tumbuk kasar
  • 1 biji telur rebus - hiris tipis - hancurkan  kuning telur
  • 3 sudu besar gula
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 3 sudu besar cuka atau 1/2 cawan jus limau nipis / kasturi
Cara:
  1. Dalam sebuah bekas, campurkan kesemua bahan di atas.
  2. Biarkan lebih kurang 15 minit sebelum dinikmati.

Tidak tahu milik siapakah resipinya, tapi kalau kenduri di kampung Encik Suami dan ketika menghadiri majlis kahwin di tempat lain memang selalu jumpa acar begini. 

11 comments

  1. wah tampak sedap, olahan lain dari acar.. saya selalu bingung hendak diapakan lagi bila ada timun di lemari es

    BalasPadam
  2. Sedanya...Tapo saya tak pandai buat.In sha Allah nk cuba nanti

    BalasPadam
  3. Tak pernah jumpa acar macam ni. Selalu makan stail Johor yang biasa tu je

    BalasPadam
  4. Acar versi sabah la ni. Bahan lebih kurang mcm acar di semenanjung

    BalasPadam
  5. First time jugakkk tengok acar mentah berkacang ni. Biasa acar nasi minyak itu aje hehehe.

    BalasPadam
  6. Acar mentah berkacang saya tak pernah nampak dan tak pernah cuba lagi kak amie. Kalau teringin boleh gak cuba resipi yang kak amie kongsikan ni. Terima kasih :)

    BalasPadam
  7. kalau ada kacang ni takut laju je habis hehehe

    BalasPadam
  8. nampak sedap.. sy ni suka kacang, apa2 yg ada kacang mesti saya suke

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe