Resipi Rendang Daging Paling Mudah Tetapi Sedap!

8:56 PTG

Macam-macam versi rendang di negara kita. Ada rendang bubuh rempah 3 atau 4 sekawan, dan ada yang tidak.  Ada yang tumis terlebih dahulu perencah rendang, dan ada yang terus lebur dalam periuk sekali harung.  Kita raikan perbezaan dalam dunia masakan sebagai satu ilmu tambah bagi memeriahkan lagi dunia kulinari.

Amie biasa masak rendang jenis lebur dalam periuk sekali harung, tanpa tumis terlebih dahulu dan tanpa gunakan sebarang rempah-ratus.  Ini cara yang Amie suka sebab lebih ringkas dan mudah. Untuk lauk ketupat pulut sempena malam ketupat yang berlalu malam semalam, Amie juga masak rendang daging cara begini. Jom kita lihat resipinya di bawah ini.

Rendang Daging

Untuk hasil rendang daging yang lazat, cubalah gunakan santan segar, atau pati santan segar yang dijual di pasar. Kerisiknya pula, Amie suka sediakan sendiri. Amie kisar sehingga keluar minyak. Dengan menggunakan santan segar, akan terbit minyak yang cantik dan aroma rendang semerbak memenuhi ruang dapur.
Kalau tidak ada masa mencari santan segar dan menyediakan kerisek sendiri, gunakan sajalah santan kotak dan juga kerisik dalam paket.
Satu lagi, Amie gunakan banyak bawang terutamanya bawang besar dan bawang merah.  Amie teringat kalau ada kenduri-kendara di kampung, memang banyak gunakan bawang dalam masakan rendang. Bonda kata, kalau pergi rewang, ibu-ibu akan mengupas berkarung-karung bawang. Maklumlah, yang nak direndang bukannya satu atau dua kilogram daging lembu, tetapi sebahagian besar dari seekor lembu! Lebih banyak jumlah bawang, rasa rendang lebih lemak dan rasa manis semulajadi dari bawang.

Bahan-bahan:
  • 1.5 kg daging batang pinang- potong ikut saiz yang disukai
  • 1 kg pati santan
  • 5 sudu besar kerisik
  • 4 helai daun kunyit - dihiris
  • 3 helai daun limau purut - buang urat belakang
  • 3/4 cawan parutan gula Melaka
  • 2 keping asam gelugor
  • garam / perasa pilihan secukupnya
Bahan kisar:
  • 7 ulas bawang putih
  • 500 gram bawang besar
  • 250 gram bawang merah
  • 3 cm halia
  • 3 cm lengkuas
  • 3 cm kunyit hidup
  • 5 batang serai - ambil isinya yang putih - hiris
  • 20 tangkai cili kering
Cara memasak:
  1. Tuangkan santan ke dalam periuk / kuali.
  2. Masukkan daging lembu.
  3. Tambahkan semua bahan kisar.
  4. Masukkan gula melaka, asam gelugor, kerisik, garam /perasa pilihan secukupnya.
  5. Masak bahan rendang menggunakan api besar sehingga mendidih dan kemudian perlahankan api.
  6. Kacau sekali-sekala supaya rendang tidak hangus.
  7. Apabila kuah mulai mengering, masukkan daun limau purut dan hirisan daun kunyit.
  8. Jika suka rendang yang agak basah, tidak perlu tunggu sehingga kuah kering.
  9. Padamkan api dapur.
Rendang Daging & Ketupat Pulut

19 comments

  1. Menyelerakan.. Raya nanti mesti meriah dengan aneka rendang... daging dan ayam.. ��

    BalasPadam
  2. Sedapnyer rendang daging batang pinang lembu tempatan

    BalasPadam
  3. resepi rendang daging kak gini juga

    BalasPadam
  4. Amie, resepi rendang kita sama kecuali kunyit hidup tu Sk tak pernah letak, raya ni Sk letak kunyit laaa

    BalasPadam
  5. menu wajib dipagi raya ni tapi saya tak makan rendang yang ada kerisik..
    jadi selalu pagi raya kena sediakan gulai ayam ehehe..

    BalasPadam
  6. Menu wajib time raya! Sedapppnyaaaaa makan dengan ketupat.

    BalasPadam
  7. Tahun ni, saya nak cuba masak rendang cara Amie ni, lebur semua sekali. Mekasih share resepi, Amie. :)

    BalasPadam
  8. rendang daging tk pernh buat..suka mkn...biasa kt rumah mertua suka buat rendang ayam or rendang paru

    BalasPadam
  9. Bahan-bahan rendang lebih kurang sama dengan Mrs. A tapi Mrs.A tumis dulu bahan-bahan kisar tu.
    Nanti boleh try cara ALK

    BalasPadam
  10. Masak rendang tak tumis ni tak pernah try lagi. Saya pun suka buat kerisik sendiri. Walaupun makan masa tapi puas hati

    BalasPadam
  11. belum raya lagi dah tayang ketupat rendang...aduhhh...rindu nya kat kampung halaman

    BalasPadam
  12. Sedapnya rendang daging. Selera saya pulak berbeza, kena tumis dulu. Tak pernah lagi guna rempah. Suka jugak letak bawang banyak sikit. Lama tak makan rendang daging sebab kurang gemar makan daging. cuma makan bila raya atau kenduri je lah. Setuju kak amie, buat kerisik sendiri lagi sedap rasa dia. Rendang letak kerisik lagi bertambah sedap jika dibandingkan dengan rendang tanpa kerisik.

    BalasPadam
  13. Tak pernah buat rendang yg lebur ni. Selalunya rendang tumis

    BalasPadam
  14. tengok resepi ni nampak senang jaaa. boleh try nty :)

    BalasPadam
  15. Sedap rendang.. Resepinya pun tak terlalu rumit..

    BalasPadam
  16. sedapnya rendang daging. time raya je yg slalu mkn. time lain jarang sgt nk jumpa

    BalasPadam
  17. Macam menarik jer kak amie buat rendang campur sedikit gula melaka..SA nak cuba buat...

    BalasPadam
  18. 토토 Wow, fantastic blog layout! How long have you been blogging for?
    you make blogging look easy. The overall look of your site
    is wonderful, let alone the content!

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe