Air Selasih Penyejuk Badan

3:40 PTG

Akhir-akhir ini cuaca sangat panas menyengat. Mari kita sediakan minuman air selasih (sweet basil seed) yang dipercayai boleh menyejukkan badan untuk berbuka puasa. Terpulanglah nak campur dengan jenis minuman yang digemari seperti sirap limau, sirap bandung, laici kang, koktel dan sebagainya. Nak bubuh sedikit atau banyak biji selasih, itu pun terpulang.

Teringat waktu hari raya zaman kanak-kanak dahulu, kalau berkunjung ke rumah jiran tetangga dan saudara mara di kampung, memang disediakan minuman biji selasih. Ada macam-macam warna minuman. Biasanya jumpa warna hijau dan merah. Ditambah pula dengan aroma daun pandan, kerana gula dimasak bersama daun pandan!

Biji selasih dalam minuman ini kami panggil telur katak!


Kelmarin petang Amie sediakan minuman biji selasih dengan campuran:

  • 2 sudu besar biji selasih - rendam dengan air panas hingga kembang
  • 750 ml natural juice pomegranate + cherry (jus delima + ceri)
  • buah delima
  • ais batu - jika suka 

Jus delima + ceri itu tak manis, 100% natural juice tanpa gula. Jika tidak gemar ais batu, simpan sahaja minuman ini di dalam peti ais supaya menjadi sejuk.

Selamat mencuba.

10 comments

  1. Sedapppnya kalau campur dalam sirap bandung! Terbayang bayang dah haahaha.
    Samalah kak amie, saya pun panggil telur katak hehehe

    BalasPadam
  2. I like!

    (Boleh tak nanti amie buat posting behind the scenes macam mana amie ambik gambar?)

    BalasPadam
  3. Terbayang-bayang air ni lalu kat tekak hihihi

    BalasPadam
  4. Nampak fresh sangat ni...setuju ngan uncle gedek...boleh x kak amie buat behind the scene

    BalasPadam
  5. biji selasih sinonim dengan bulan puasa. dulu kecik kecik panggil telur katak juga. hehe..Suka air berbuka dicampur selasih :)

    BalasPadam
  6. ape2 air pon kalau sejuk mmg menyelerakan, especially time puasa ni..

    BalasPadam
  7. ini lagi satu refreshing and healthy

    BalasPadam
  8. sirap campur selasih ni legend dolu2 punya minuman.

    BalasPadam
  9. sedapnya minum minuman yang ada selasih, tambah-tambah waktu berbuka..

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe