Kuih -Muih Untuk Berbuka Puasa

5:29 PTG

Sehari sebelum tiba bulan puasa, Encik Suami kata: Tak payahlah kita beli kuih untuk berbuka. Kita setuju jew. Tak ada kuih-muih pun tak apa. Lagipun Bazaar Ramadan di seluruh Lahad Datu tidak dibenarkan beroperasi kerana PKP.

Itu kata dia sehari sebelum puasa.

Rupa-rupanya kata tidak dikota. Hari-hari beli kuih! Tak cukup sejenis, kadang dua, kadang  tiga jenis dibawanya pulang. Entah dari gerai mana dibelinya. Itu belum lagi sebelah malam. Balik dari solat terawih, ada lagi bungkusan kuih atau manisan yang dijinjing ke dapur! Rezeki Allah di bulan mulia.

Kuih Pisang ijo @ Hijau

Kuih Ongol-Ongol

Popia Sira Pedas

Kuih Bom

Kuih Tako @ Takup


Awas! Ini bukan kuih ketayap, bukan kuih gulung atau kuih lenggang. Ini kuih tradisional masyarakat Bugis. Namanya Kuih Pisang Ijo @ Hijau. Nampak macam kuih ketayapkan? Kuih ini bukan dimakan begitu sahaja, tetapi ada kuah manis di bawah ini.


Ini dia kuah yang dimakan bersama kuih Pisang Ijo @ Hijau. Ada rasa lemak santan, dan dalam kuah yang rasa manis ini ditambah sagu biji.
Macamana nak makan?
Kita hiris atau potong Kuih Pisang Ijo @ Hijau dahulu. Kemudian kita masukkan ke dalam kuahnya. 


Inilah rupa sebenar Kuih Pisang Ijo @ Hijau. Jika suka makan sejuk, simpan dahulu dalam peti ais.

10 comments

  1. Wah, macam-macam kuih ada! Saya pernah makan kuih pisang ijo tu... sedap! Tapi susah nak cari di sini.

    BalasPadam
  2. ooo bukan kuih ketayap rupanya..serupa plak...banyak kuih yg SA x tau nama atau kat sana sebutan berbeza kan...SA suka kuih yg warna pink tu..sini panggil kuih sago kan?

    BalasPadam
  3. Sedappppnyaaaaa.
    Kuih ongol ongol tu kalau saya, saya panggil bronok hehehe.
    Bukan beranak tau kak amie :P

    BalasPadam
  4. Mungkin nampak ada gerai jual, itu yang beli agaknya tu kot. Kalau ke bazaar leceh sikit nak membelinya. Kuih Ongol-Ongol comel pulak bunyinya. Unik cara hidangan kuih ijo, nampak sedap dimakan dengan kuahnya.

    BalasPadam
  5. Pisang ijo tu belum pernah makan lagi

    BalasPadam
  6. tak pernah rasa lagi malah tak pernah jumpe pon kuih pisang ijo tu. mesti sedap sebab saya suke pisang

    BalasPadam
  7. Kuih Ongol-Ongol di penang dipanggil intan bertabur hehe h

    BalasPadam
  8. kuih Pisang Ijo @ Hijau tu nampak menarik..

    BalasPadam
  9. heheeh... niat kat mulut je tu kak... nampak kuih sedap semua tergoda hahaha

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe