Ikan Dari Laut Semporna

9:59 PTG

Ketika hendak membersihkan gambar-gambar dalam HP, terpandang ikan-ikan segar dalam besen! Baru teringat, minggu lepas singgah sebentar di rumah kakak ipar dan kebetulannya anak-anak buah baru pulang dari Semporna bersama ikan segar yang akan dibawa ke Kota Kinabalu pada pukul 11 malam. Mereka bergotong royong menimbang, memilih, menyusun dan membungkus ikan mengikut jenis. nampaknya inilah kali pertama Amie melihat proses bagaimana pembekal menyiapkan tugas membungkus ikan untuk dihantar ke pasaraya.

Amie tidak sempat melihat kesemua jenis ikan dan juga sotong yang akan dibungkus memandangkan ketika itu jam sudah menunjukkan hampir pukul 9:30 malam. Sotongnya pula lebih 600 kg. Ikan pula, lebih 1 tan. Kata anak buah, bekalan ikan berkurangan. Mereka menjangkakan dapat membekalkan dua tan ikan tetapi hanya dapat separuh. 

Pada mulanya mereka jangkakan akan bertolak ke Kota Kinabalu pada pukul 11 malam, tetapi kerja-kerja membungkus siap menjelang pukul 1 malam! Bertolaklah anak-anak buah pada lewat malam sebab keesokan paginya ikan-ikan perlu sampai ke pasaraya-pasaraya yang telah membuat tempahan.


Ini ikan dengkis. (Tak ingat apa nama tempatan). Ikan ini berkeluarga dengan ikan belais @ belawis. Kalau kita lihat dalam besen di atas, nampaknya sama sahaja tetapi sebenarnya ada perbezaan warna dan kulit ikan ini. 


Setelah ikan dipilih ikut jenis, disusun pula ikut saiz seperti di bawah ini.


Ikan segar begini, rebus atau goreng saja sudah cukup sedap. Isinya manis.


Penduduk tempatan memanggil ikan ini dengan nama ikan belais @ belawis. Ikan ini juga dikenali dengan nama ikan capuk. Seperti ikan dengkis, ikan ini walaupun kelihatan sama tetapi tetap mempunyai perbezaan jika diperhatikan betul-betul. Anak-anak buah kata, ikan ini sentiasa menjadi rebutan peraih.



Ikan-ikan ini belum diasingkan, dan masih bercampur dengan jenis ikan lain.

Ini jenis ikan kerapu bara atau kerapu sunoh. Harganya lumayan mahal!


Ikan-ikan ini pun belum diasingkan mengikut jenis dan saiz.

Ikan kutambak , keluarga ikan batu. Kadang-kadang dipanggil ikan temparing.


Keluarga ikan batu pun banyak jenisnya juga. Ada yang bulat merah, ada yang panjang kuning putih.


Sekian dahulu, cerita sebahagian Ikan Dari Laut Semporna.

20 comments

  1. Pegi KK nesti dpt tgk pelbagai jenis ikan kat pasar...

    BalasPadam
  2. ikan fresh dapat bakar kosong pun dah sedap.Dapat pula cicah kicap perah limau nipis lagi la

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul tu. Biasanya kalau dapat ikan barunaik darat, bersihkan dan terus bakar. ak bubuh garam pun tetap ada rasa!

      Padam
  3. Ikan-ikan yang Sk tak pernah jumpa. Sk tak memilih ikan, asal ikan tu boleh dimakan, tapi Pak Inche pemilih orangnya, sebab tu asyik beli ikan yg sama, huhu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Saya pun dulu banyak belajar makan ikan dengan MIL, sebab banyak juga jenis ikan yang tak sama dengan yang kita biasa jumpa di Malaya.

      Padam
  4. wahhhh fresh2 belaka ni... sedapnya kalau dpt bakar

    BalasPadam
  5. Sedapnya ikan segar...terasa manis isinya

    BalasPadam
  6. ikan laut Semporna nampak berbeza dgn ikan laut semenanjung

    BalasPadam
  7. Macam-macam jenis ikan ada. Seronok tu dapat tengok live prosesnya. dapat masak ikan fresh sedap betul.

    BalasPadam
  8. tak kenal pon ikan2 tu. lain benar ikan sana dengan ikan kan semenanjung ni

    BalasPadam
  9. sedappp kalau dpt buat ikan bakar ni. yuummy. memang nampak lain walaupun warna hampir sama

    BalasPadam
  10. Ikan fresh memang sedap digoreng.. Isinya manis.. Pertama kali melihat ikan-ikan ini..

    BalasPadam
  11. Ada ikan yg tak pernah tgk..tak pernah dgr namanya..

    BalasPadam
  12. Semua ikan tu SA tau namanya dari blog kak amie ni....boleh banyak belajar lagi jenis- jenis ikan laut...nanti akak share banyak lagi tau

    BalasPadam
  13. Assalamualaikum salam sejahtera warga group��
    �� Sy nk mintak tolong viralkan berita baik ni ye����

    1) Ni berkenaan kisah hidup pesakit lutut kronik dan masalah saraf sendi2 dan juga kisah hidup pesakit kanser stage 1 sampai stage 4, pesakit asma kronik dan juga produk yg berpatutan harga nya tapi kesannya setanding ubat harga mahal ribuan ringgit.

    2)Dah ramai yg sembuh dengan penawar herba beliau. Kanser yg sudah merebak ke organ-organ lain pun boleh diubati insya Allah.☺����

    3)Pengamal perubatan herba ni dah banyak pengalaman berdepan dengan pesakit2 kanser,sakit saraf,sakit lutut dan asma. Ramai yg dh pulih.

    4)Mcm2 kanser blh rawat termasuk leukimia,paru2,limfoma dll.


    5) Puan Rasmani Binti Md Noh psakit lutut kronik yg terpaksa jalan mengesot esot atas lantai dan klau cuba berjalan secara berdiri boleh dengar lutut berbunyi bunyi tulang yg sangat sakit. Hendak masak terpaksa gunakan kerusi sebab xmampu berdiri lama2 dan lepas 6 hari minum dah mampu berjalan lancar dan saraf kaki dah tak tegang dah. Mampu masak berdiri semula. Kesan sangat cepat baru 6 hari minum.

    Sy share melalui pengalaman sy sendiri yg mengikuti perkembangan pejuang2 kanser ni....sy sendiri pun guna produk die (jus herba) dah 5tahun setia walaupun sembuh terus juga minum sebagai supplement.

    Jadi skg ni sy rsa perlu share berita ni buat semua supaya masih ade harapan bg mereka yg tercari2 penawar kanser yg tepat .����

    ▪Adik Luqman -kanser GIST-Anoerectal Tumor
    Skg sudah sembuh dari kanser.
    ..........................................................................
    ▪️Pn. Hayati Abd Hamid- Pensyarah Kanan UITM, kanser payudara stage 4.
    Skg dh sembuh dn shat walau pon pernah diberitahu oleh doktor yang beliau hanya mampu bertahan 1 tahun saja untuk hidup. Beliau setia dengan jus herba ini selama lebih 6tahun.
    Beliau mengarang sebuah naskah/buku yg mengisahkn pengalaman beliau sepanjang perjuangannya melawan kanser dengan mengambil jus herba ini sebagai salah satu rawatan alternatif (nk buku nti blh order)
    Terkini (2020): Beliau pernah ditemuramah dlm rancangan Selamat Pagi Malaysia di Tv1 menceritakan tentang perjuangan beliau menempuh kanser dari tahap 4 hinggalah sembuh.
    ………………………………………………………………………....
    ▪Adik Izzat b.muhd Ariffin ,kanser Burkit Lymphoma stage 4 sekarang dh sembuh
    Guru nya memberitahu beliau x pernah nampak seperti pengidap kanser tahap 4, kerana sentiasa nampak cergas dengan pengambilan jus yang memberi tenaga dan merawat.Beliau mengambil jus herba ini dr kanser tahap 4 sehingga sembuh.
    ..........................................................................
    ▪Puan Musriharni pesakit asma kronik sejak kecil yang terpaksa menggunakan healer setiap hari. Beliau juga pesakit gastrik kronik(GERDyang menyebabkan berangin satu badan sehingga terasa ke pinggang. Perut membuncit dan mengeras kerana terlampau banyak angin sampai sesak nafas dan anxiety akibat nya menggigil dan seram sejuk.
    Sekarang kesihatan Alhamdulilah semakin baik, gastrik dan anxiety dah takde dan asma pun tak perlu guna healer lagi. Paru2 dah elok semula.
    ..........................................................................
    ▪Puan Rohana Binti Ismail seorang yang cergas dan aktif dalam mendaki gunung termasuk gunung Kinabalu dan lain2 gunung di Malaysia tapi sejak sakit bengkak lutut, segala aktiviti lasak terpaksa dilupakan sehingga nk turun tangga di ofis pun terpaksa turun bagaikan ketam turun tangga sebab lutut bengkak. Setelah minum jus ini, dalam masa 1 minggu saja kaki beliau dah sembuh semula. Bengkak dah surut dan dlm msa 2 mingu saja mampu berjoging kembali, naik bukit dlm 8km jauh nya dah tak sakit2 dah lutut.
    ..........................................................................
    Call order wasap@call- En mohd zuhairi- 0174687570

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe