Air Nanas Rebus Gula Batu

3:24 PTG

Ada yang suka menikmati minuman sejuk ketika berbuka puasa. Tidak kurang juga yang lebih menggemari minuman panas.  Dua tiga hari ini kami lebih suka menikmati minuman panas pula. Encik Suami lebih gemar minum lemon panas. Untuk mempelbagaikan rasa minuman, Amie buat Air Nanas Rebus Gula Batu. Minuman begini memang biasa Amie nikmati sewaktu zaman kanak-kanak. petik sahaja sebiji dua nanas di kebun. Bonda yang akan menyiapkan minuman ini. Barangkali zaman dahulu susah nak dapat ais batu, jadi kami minum air nanas dalam keadaan panas, dan kadang-kadang ketika suam. 

Ketika Bonda rebus nanas, memang terbitlah aroma rempah yang ditambah seperti kulit kayu manis, bunga cengkih dan bunga lawang. Bonda kata, masukkan sedikit saja, sebagai syarat! Syarat apa itu? Agaknya sekadar untuk dapatkan aroma sahaja kot!

Air Nanas Gula Batu

Bahan-bahan:

  • 1 biji nanas masak - anggaran 1kg - kupas dan cincang / potong kecil-kecil ikut citarasa
  • 1.5 liter air
  • gula batu secukupnya
  • 5 kuntum bunga cengkih
  • 2 kuntum bunga lawang
  • 1 batang kulit kayu manis
  • secubit garam
  • 1 titik pewarna kuning limau

Cara:

  1. Masukkan nanas ke dalam periuk yang berisi air. Didihkan.
  2. Setelah mendidih perlahankan api dan masukkan gula batu, garam, bunga cengkih, bunga lawang serta kulit kayu manis. Didihkan lagi sehingga nenas benar-benar layu.
  3. Titiskan pewarna kuning limau.
  4. Padamkan api dapur.
  5. Boleh dinikmati ketika panas, suam, atau sejuk dengan menambahkan ketulan ais.
Jika inginkan rasa sejuk, Amie akan simpan dalam peti sejuk. Amie tidak bubuh ketulan ais. Boleh gunakan gula pasir untuk gantikan gula batu.


Air rebusan nanas mempunyai banyak khasiat. Kalau rajin, rujuklah sama Pak Google ya.... ahaks!

13 comments

  1. Aduhai..minuman menggamit kenangan zaman sekolah menengah ni untuk subject Sains Rumah Tangga(SRT).Aromanya seperti memasak jem nanas kan cikgu,harum satu rumah.Elok2 je baeli nanas ni cadangnya nak buat jem untuk tart nanas.Harus juga jadi minuman ni...hihihi

    BalasPadam
  2. alamak kita fobia sungguh dgn nanas ni hehehe....
    slalu makan mesti sakit mulut ehhee

    BalasPadam
  3. Tak pernah minummm air berasaskan nanas ni, tertanya tanya rasa nanas ni masam manis ke amie? Macam inti kuih raya tart nenas tu ke? Hehehehe

    BalasPadam
  4. wah sedapnya. Kalau dapat nenas yang manis perghh. Suke nenas ni dibuat air lagi lah.

    BalasPadam
  5. Zaman duk asrama dulu ada kawan tu kalau mak bapak dia datang je mesti ada bawa nenas rebus untuk anaknya sebab kampungnya di air hitam muar merupakan kawasan tanaman nenas sebab tanah gambut. Sejak itu suka kalau nenas tu di rebus dan minum airnya. Tapi kalau dapat nenas madu kopek cecah dengan kicap campur dengan cili wah sedapnya. Aduhaiiiii posa posa

    BalasPadam
  6. Amie nanti keluarkan lah resepi nenas yang amie buat. Mungkin masakan nenas sabah ada kelainannya di semenanjung

    BalasPadam
  7. antara menu kegemaran abah, nenas rebus tapi tak pernah boh rempah kak...

    BalasPadam
  8. Arwah mak saya pun buat air nenas letak gula batu tapi tak letak cengkih, bunga lawang dan kayu manis.Dia akan masukan esen pisang di dalam minuman itu.Mama Cella selalu mengimbau zaman sekolah di kelas SRT, saya pun belajar buat air nenas dalamm kelas SRT

    BalasPadam
  9. SA suka!!!mak selalu buat dulu masa kecik- kecik...sekarang dah jarnag buat dah...tapi tgok jer ni rasa nak cari nanas dan buat plak..sedapnyaaa...

    BalasPadam
  10. Sedapnya kak, saya jadi ingin membuatnya di rumah.. saya pun lebih suka minuman hangat, tapi biasanya hanya terbatas kopi, teh atau cokelat panas saja. Terima kasih sudah membagi resep ini, kak Amie..

    BalasPadam
  11. saya suka air nenas yg mcm ni, tak suke yg blend punya

    BalasPadam
  12. Tak pernah lagi cuba cara bonda kak amie. mesti rasa dia unik gak sebab letak 3 sekawan tu. Tapi saya pernah cuba teh masala letak 3 sekawan ni. tak boleh masuk tekak lak kalau minuman campur rempah ni. Boleh letak dalam masakan je :)

    BalasPadam
  13. Air nenas sedapppppp ni kak..da terbayang2 la pulak.heheh

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe