Asam Pedas Ikan Bulan & Barobbo
9:27 PTGTerbayang-bayang kuah asam pedas ikan pari yang merah berlenang-lenang di dapur SK Tanah Jauhar, juadah berbuka puasa dan bersahurnya semalam. Balik dari dapur orang, masuk dapur sendiri nak masak jugalah asam pedas ikan. Dalam freezer tidak ada ikan pari. Ada seekor ikan bulan, dan rasanya sesuai dimasak asam pedas.
Asam Pedas Ikan Bulan |
Inilah rupa ikan bulan. Dahulu kami panggil adik ikan terubuk. Di LD kami tak pernah jumpa ikan terubuk seperti di Malaya. Teringin makan ikan terubuk, kami gantikan ikan bulan. Ikan bulan ini sedap dipanggang cecah air asam. Tulangnya pun banyak, tetapi isinya rasa lemak. Kalau dipanggang, keluar minyak dari badannya. Ikan bulan yang Amie masak nan seekor ini beratnya melebihi 1 kg. Amie masak semua untuk lauk makan nasi waktu berbuka puasa. Selebihnya Amie simpan untuk esok pagi, panaskan kembali buat lauk sahur pula. Tentu rasa kuahnya lebih sedap, sebab asam pedas sudah mesra.
Selalunya Amie masak asam pedas bubuh daun kesum. Entah kenapa petang tadi terpetik daun limau purut, padahal sebelum melangkah keluar ke belakang dapur sudah berkira-kira nak petik daun kesum! Agaknya masih teringat-ingat daun limau purut dalam asam pedas SK! Elok jew daun kesum tu tercongok sebelah pokok limau purut.... ahaks!
Tak kisahlah. Daun limau purut ke, daun kesum ke, bunga kantan ke, semua Amie boleh makan. Jom tengok resipinya di bawah ini.
Bahan-bahan:
- 1 ekor ikan bulan - bersihkan - kerat 5 bahagian
- 5 helai daun limau purut - buang tulang belakang - ramas sedikit
- 2 batang serai - diketuk
- 2 cm lengkuas - diketuk
- 3 keping asam gelugor
- 4 sudu besar minyak
- 1 liter air
- garam / gula / perasa pilihan secukupnya
Bahan kisar:
- 20 tangkai cili kering
- 1 sudu kecil belacan
- 3 ulas bawang putih
- 1 labu bawang besar
- 2 cm kunyit
- 2 cm halia
Cara memasak:
- Panaskan minyak dan tumis bahan kisar, lengkuasr dan serai sehingga pecah minyak.
- Masukkan asam keping dan air. Biarkan mendidih selama 5 minit.
- Masukkan ikan bulan.
- Biarkan ikan bulan sehingga masak dan kemudian masukkan daun limau purut.
- Setelah daun limau purut berubah warna, perasakan asam pedas dengan garam / gula / perasa pilihan.
- Padamkan api dapur.
Barobbo @ Bubur Jagung |
Selesai masak juadah berbuka puasa, jiran sebelah kiri beri salam. Semangkuk barobbo panas dihulur. Barobbo ialah sejenis bubur jagung, masakan tradisi masyakat Bugis. Alhamdulillah. Rezeki di senja hari yang sangat lazat!
36 comments
Ish,semua pakat dok masak asam pedas ni..Terbayang dimata terkenang- kenang juga ni.Dah gila bayang asam pedas dah ni..hihihi
BalasPadamHahahaaa... gila bayang sama asam pedas! Lama tak masak ni Mama Cella.
PadamSelamat berbuka puasa.
BalasPadamSama-sama berbuka puasa juga Wak.
Padamikan bulan besar juga kalau sekilo beratnya..seperiuk asam pedas
BalasPadamBetul tu, besar juga saiznya. Boleh makan 2-3 kali.
PadamBahaya betul balik dri dapur orang terus terbayang-bayang... hahaha
BalasPadamHahaaaa.... dapat idea nak masak apa.
PadamTampilan fisik ikan bulan jika diperhatikan sekilas mirip dengan ikan bandeng ya, mrs. Amie.
BalasPadamAku belum tau rasanya nih,jadi penasaran.
Barangkali ia keluarga bandeng juga Pak. Bandeng jauh lebih berlemak berbanding bulan terutama bahagian perutnya. Bandeng di tempat kami dipanggil ikan susu @ milkfish.
PadamBaru tahu ade nama cam nie 🤣🤣
BalasPadamSetakat ini namanya beginilah yang Kak Amie tahu.
Padam👍👍
PadamSedap asam pedas! Ikan apa pun saya suka. Saya pertama kali dengar barobbo. :)
BalasPadamMasakan asam pedas ni lebih kepada rasa nikmat kuahnya heheeee. Sedap sangat barobbo tau Nur. Lagilah kalau makan hasil air tangan orang lain.
Padamkalau dpt ke sy asam pedas ni skrg jg sy cari roti canai hehehehe fav sy roti canai cicah kuah asam pedas
BalasPadamItulah kelebihan asam pedas. Bukan sahaja boleh dijadikan lauk makan nasi, tapi boleh cecah dengan apa-apa yang kita suka.
PadamBarobbo atau bubur jagung tapi nampak macam bubur lambuk lah pulak. Siap ada hiasan atasnya lagi
BalasPadamDari permukaan memang nampak macam bubur lambuk. Dalamnya berbeza bahan berbanding bubur lambuk.
PadamAssalamualaikum.
BalasPadamopppsss, silap pulak singgah blog Amie siang2 hari ni. ehheheeh
menguji keimanan sungguh! ehhehehe
Selamat berpuasa. Semoga Allah permudahkan segala urusan sepanjang Ramadhan ini. Amiinn.
Selamat berpuasa juga SS. Moga dipermudahkan segala amal ibadah di bulan puasa.
PadamSaya suka asam pedas gak. Latest mak saya buat dengan kepala ikan salmon.memang sedap
BalasPadamSedapnya asam pedas kepala ikan salmon!
PadamAlamak, Amie masak asam pedas, Sis Lin pun masak asam pedas ikan mayong,saya masak asam pedas ikan
BalasPadammabong aje lah.
Hahaaaa... itulah Mama Cella kata, semua dah gila bayang masak asam pedas! Mabong pun sodap tu.... saya suka.
Padamtak pernah jumpa ikan bulan ni kak, kalau ke sarawak kan selalu ada ikan terubuk... tapi di LD takde ye kak... dana ingatkan mudah jumpa...
BalasPadamdana kalau ikan yang banyak tulang memang tak berapa gemar nak beli... hehehe
tapi tengok asam pedas akak tu...sedapnya pekat betul
Rasanya laut Sabah memang tak ada ikan terubuk. Bukan setakat di LD sahaja yang tidak ada, tapi setakat ini memang tak jumpa di mana-mana daerah di Sabah. Dulu selalu juga beli ikan terubuk di coldstorage yang datangnya dari Sarawak. Sekarang dah tak ada.
PadamLD tu apa?
BalasPadamSingkatan Lahad Datu, Uncle.
PadamPatutlah kita tersedak2, nama disebut orang LD, hihi
BalasPadamlebih details resepi asam pedas di sini. Kita selalu masukkan daun limau purut dalam asam pedas sebab jarang simpan stok daun kesom, hihi
First time dengar and tengok ikann bulan hehehe. Dah banyak kali tengok orang share menu asam pedas ni, weekend ni nak kena ajak kakak masak jugak ni hehehe.
BalasPadamSedapnya hirup kuah yg pekat,masam2 pedas..
BalasPadamEh ikan bulan tu ada telur ya..
SA puntergoda ngan asam pedas ikan pari SK...nak buat asam pedas jugak la weekend ni...sedapnyaaa
BalasPadamfirst time tau pasal ikan bulan tu, mungkin pernah tgk tp tak tahu plak nama dia ikan bulan. Barobbo tu nampak mcm sedap... klu dr jagung mesti sedap
BalasPadamOhh ikan bulan sama macam ikan terubuk. Jenis banyak tulang tapi isinya manis dan sedap. Sedap tu dimasak asam pedas kak amie :) bubur jagung pun sedap!
BalasPadamIkan bulan? First time dengar ni kak. Ke sbb xpenah makan kottt.hehe
BalasPadam