Kari Ayam Tanpa Santan

9:48 PG

 

Sesekali masak kari ayam tanpa santan sedap juga. Kalau kena caranya, memang tak kalah enaknya dengan masakan kari ayam bubuh santan. Menu ini hidangan berbuka puasa dua beberapa hari lepas. Amie tak bubuh cili kisar dalam masakan ini. Seperti biasa Amie sediakan sambal belacan, jadi biarlah kuah kari tidak ada rasa pedas. Jom kita lihat resipinya di bawah ini.

Kari Ayam Tanpa Santan

Bahan-bahan:
600 gram ayam - potong ikut saiz yang digemari
2 biji kentang saiz besar- kupas kulit - belah 4
4 sudu besar rempah kari ayam / daging
4 sudu besar minyak
700 ml air
1 sudu kecil parutan gula Melaka
1 sudu besar perahan jus limau nipis
garam /  perasa pilihan

Bahan penumis:
1 labu bawang besar - hiris
3 tangkai daun kari - lurutkan
1 batang serai - diketuk
1 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
1 sudu kecil jintan manis

Bahan kisar:
3 cm halia
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
1 batang serai
1 biji tomato

Kari Ayam Tanpa Santan

Cara memasak:
  1. Panaskan minyak dalam kuali.
  2. Masukkan rempah 4 sekawan : kulit kayu manis, bunga cengkih, buah pelaga, bunga lawang dan satu kawan tambahan iaitu jintan manis.
  3. Kemudian masukkan serai. Seterusnya masukkan bawang besar dan daun kari.
  4. Tumis sehingga terbit bau dan bawang besar kelihatan kekuning-kuningan.
  5. Masukkan bahan kisar dan biarkan seketika diikuti dengan rempah kari. Jika terlalu kering, tambahkan sedikit air.
  6. Seterusnya masukkan ayam, kentang, gula dan air.
  7. Setelah ayam dan kentang empuk, perasakan dengan garam /perasa pilihan.
  8. Akhir sekali tuangkan jus limau nipis.
  9. Kacau beberapa kali dan padamkan api dapur.

32 comments

  1. WAH! sedapnyaaa. baru makan ayam kari smlm.. tp beli jaa. harinii cuma masakkan telor rebus kari untuk anak..

    BalasPadam
  2. Cantik kan kejadian kari kalau tak letak santan... merah je karinya.. semalam sy masak kari letak susu.. hihihi

    BalasPadam
    Balasan
    1. Wah! Ganti santan dengan susu ye. Menyihatkan tu.

      Padam
  3. Tak nampak macam tak letak santan pun kak amie. Kak Amie memang pakar bab masak ni. Boleh juga ye tak letak kisar. Kalau lauk kari ni saya kurang pakar sikit. mungkin kurang gemar dan kurang praktik.
    Tapi mee kari saya biasa masak. pelik pulak kan..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Orang kata kena bubuh bawang lebih untuk pekatkan kuah. Kak Amie bubuh bawang kisar dengan tomato. Itu kot yang nampak agak pekat macam bubuh santan.

      Padam
  4. Assalamualaikum k. amie...
    kalau lauk ayam tak kisahlah masak mcm mana pun kompom laku keras... sedap tu versi tanpa santan..kari pun tahan lama... bila mkn bau melekatttt kat jari

    BalasPadam
    Balasan
    1. Waalaikumussalam.
      Betul tu, tak cepat basi.

      Padam
  5. Akal pun biasa jugak masak kari tanpa santan..kari ayam,ikan atau daging..sedap tetap sedap kan Amie..

    BalasPadam
  6. Tak ada beza pun lauk kari letak santan ataupun tak letak santan. Semua nampak menyelerakan, tambah lagi dengan sambal belacan hehehe. Tapi new knowledge untuk saya, kari boleh masak tak payah letak santan hahaha :D

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ikut budaya kita memang masakan kari kena bubuh santan hehehee. Tak bubuh santan pun masih dipanggil kari.

      Padam
    2. Haah kebiasaan macam tulah, letak santan hehehe.
      Tapi tak letak santan pun masih menjadinya bentuk dan rasa kari tu hehehe.

      Padam
  7. Tak pernah cuba lagi letak jus limau nipis dalam kari, tapi kalau kari tak letak santan tu memnag selalu la, kena pekat-pekat, sedapppp

    BalasPadam
    Balasan
    1. Gaya masakan MIL dan orang Cocos, bubuh jus limau nipis pengganti asam jawa / asam keping.

      Padam
  8. Ingatkan letak susu segar/susu sejat/yogurt untuk gantikan santan, rupanya tiada langsung.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Banyak versi masakan kari. Memang ada yang bubuh yogurt / susu segar atau susu cair.

      Padam
  9. kari adalah lauk fevret saya... nyam3

    BalasPadam
  10. Saya dah lama masak kari tak guna santan. Lebih sedap rasanya. Nak kena jaga kolesterol, atas nasihat doktor. Kari Amie nampak sangat menyelerakan, lagi-lagi ada sambal belacan. :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Saya kejap bubuh santan, kejap tak bubuh santan, kejap pakai susu cair heheheee.

      Padam
  11. Jrg2 sgt org nk masak xletak santan kn.. Suka juga kari Ayam

    BalasPadam
    Balasan
    1. Selera kita memang masak kari kena bubuh santan kan heheheee.

      Padam
  12. Dapat cicah capati ni, kena plak teh tarik.Aduh,terbayang la pulak...hihihi

    BalasPadam
    Balasan
    1. Haip! Mama Cella tak boleh sentuh teh taik. Kena setia dengan lemon panas jew hihihiiii!

      Padam
  13. sedap ni kari tanpa santan, pekat gaya macam mamak...

    BalasPadam
  14. Nanti nak cuba buat style Kak Amie laa...lepas tu buat sambal belacan kan

    BalasPadam
  15. Saya pun suka tak masuk santan. Lama sikit tahan

    BalasPadam
  16. im all in semua jenis kariii hehehe.. dap dap !!

    BalasPadam
  17. boleh cuba nnti. kari sihat sbb xde santan

    BalasPadam
  18. 스포츠토토
    토토사이트
    먹튀검증

    Great post. I was checking constantly this blog and I’m impressed!Very useful information specifically the last part �� I care for such info much. I was seeking this certain info for a very long time.Thank you and best of luck.My blog post

    BalasPadam
  19. 스포츠토토티비
    스포츠중계
    먹튀검증


    Excellent weblog here! Additionally your web site quite a bit up fast!
    What host are you the use of? Can I get your affiliate link in your host?
    I wish my web site loaded up as fast as yours lol

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe