Chicken Chop & The Gang

10:17 PTG

Hari pertama berpuasa, macam-macamlah makanan permintaan Firdaus untuk berbuka. Akhirnya Amie hidangkan menu Chicken Chop & The Gang untuk kami berempat. Encik Suami dan Fairuz pun tak banyak songel. Apa yang dihidang itulah yang dimakan. Untuk seimbangkan hidangan, Amie gandingkan chicken chop panggang dengan kentang goreng dan salad.

Chicken Chop & The Gang

Salad : Mini lettuce, kobis ungu, lobak merah, tomato ceri merah & kuning, dan kurma.
Taburkan sedikit garam dan  lada hitam tumbuk, renjiskan minyak zaitun dan gaul. Jika suka boleh tambahkan sedikit mayonis.


Amie gaul kurma  ini dalam hidangan salad. Buang bijinya, dan hiris tipis.

Kentang goreng.

Chicken Chop Panggang

Amie gunakan 4 kepingan ayam bahagian peha. buangkan tulangnya, dan perap selama 1 jam atau lebih. Kemudian Amie panggang gunakan kuali ajaib.

Bahan-bahan;
  • 4 kepingan ayam bahagian peha - keluarkan tulang - cucuk-cucuk sedikit dengan garpu
  • 1 sudu besar sos lada hitam
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu besar kicap manis
  • 1 sudu kecil stok ayam pekat
  • 1 sudu kecil bawang putih tumbuk
  • 1 sudu kecil halia tumbuk
  • 1 sudu besar minyak zaitun
Cara memasak:
  1. Perap ayam dengan kesemua bahan di atas selama 1 jam. Lebih lama masa memerap lebih baik sebab bahan pemerap akan mesra.
  2. Bakar di dalam kuali ajaib hingga masak kedua-dua belah bahagian ayam.
  3. Hidangkan bersama sos lada hitam, kentang goreng dan salad.
Sos lada hitam.

Pelengkap chicken chp panggang sudah tentulah sos lada hitam yang sedap. Kami sekeluarga sukakan sos lada hitam yang pekat. Dahulu, Fuadlah tukang sediakan sos lada hitam. memang pakar betul bujang satu itu dalam bab ini terutamanya rasa sos lada hitam itu. Di sini Amie kongsikan resipi sos lada hitam kegemaran kami sekeluarga. Jika tidak ada susu segar, boleh gantikan dengan susu cair sahaja. Aduhai! Sedapnya sos lada hitam!
Kalau tidak mahu sos lada hitam nampak ada ketulan bawang besar cincang, setelah sos lada hitam mendididh, bolehlah kisar sebelum dihidangkan.

Bahan-bahan:
1 labu bawang besar - cincang
2 sudu besar mentega
1 sudu besar tepung gandum
4 sudu besar sos lada hitam
1 sudu kecil lada hitam - tumbuk
1 sudu kecil kicap pekat
1 cawan susu segar
1 sudu kecil stok ayam pekat

Cara:
1. Cairkan mentega.
2. Goreng bawang besar hingga kekuningan.
3. Masukkan tepung gandum dan gaul rata.
4. Tambahkan lada hitam tumbuk dan sos lada hitam, kicap pekat serta stok ayam pekat.
5. Akhir sekali masukkan susu segar.
6. Gaul rata dan padamkan api dapur apabila sos lada hitam mula mendidih.

10 comments

  1. wow perghhh dasat menu berbuka dia ni hahaha :D

    BalasPadam
  2. waah,,best jugak berbuka makan western .

    BalasPadam
  3. Wahhhh menu berbuka kak amie mengancam sungguh hahaha :D

    BalasPadam
  4. Alhamdulillah menyelerakan betul. Untung sangat bila suami dan fairuz tak cerewet bab makan. Senang kerja masak. Biasa masak ni kita selalu fikirkan selera orang dulu. Sedap chicken chop ayam dipanggang 😋

    BalasPadam
  5. Idea yang bagus tu kurma masukkan dalam salad...Macam nak try jugak la

    BalasPadam
  6. Wah .dh tau dh macam mana nak buat chicken chop..dania pasti suka...nanti nak cuba jugak..terima kasih kak amie share menu

    BalasPadam
  7. sedap nampaknye tu. thank for the resepi, bole try nanti

    BalasPadam
  8. waaduhhhh ! ini kalau menu berbukak, tatau nak makan mana dulu

    BalasPadam
  9. Jadikan menu berbuka pun menarik ini.. Salad campur kurma ye kak.. menarik juga..

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe