Bukan Sekadar Resepi AROMA ANTARA BENUA
9:33 PTGSangatlah asyiknya membaca Resipi 1 : Karipap Kelana Jaya. Dibawanya imaginasi kita ke zaman remaja penulis di Segamat Johor. Kisahnya berkembang untuk mencari pekerjaan di kota raya dengan hidup menumpang di rumah keluarga angkat ayahnya. Sebulan lamanya mencari kerja , menghadirinya temu duga berulang kali, akhirnya dengan berbekalkan baki wang sebanyak RM10, wang sisa terakhir yang ada di tangannya, penulis menghadiri temuduga di sebuah syarikat. Esoknya penulis diminta mula bekerja.
Selama sebulan tinggal bersama keluarga Chek, sebelum mendapat kerja, penulis mengisi masanya dengan membantu Chek menyiapkan tempahan makanan seperti mengupas keledek untuk dibuat inti karipap, menolong menjaga serunding daging atau udang kering sebagai inti pulut panggang dan menghiris lobak merah serta sengkuang untuk popia.
Penulis sangat terharu walaupun tiada hubungan persaudaraan dengan keluarga Chek, penulis tidak perlu membayar sewa rumah dan setiap hari dapat makan percuma.
Penulis kaitkan pengalaman yang dilaluinya sebagai bukti kekuasaan dan kasih sayang Allah. Menurut penulis, Chek lambang kekuatan hati seorang ibu dan isteri. Penulis abadikan Karipap Kelana Jaya sebagai resipinya yang pertama di dalam buku ini.
Apabila Amie baca dua ayat terakhir, tak semena-mena air mata terus mengalir:
Mudah-mudahan-mudahan Chek dan keluarga dilapangkan kuburnya. In shaa Allah, mudah-mudahan dapat bertemu di Syurga Firdaus.
______________________________
Khusyuk membaca, dibawa arus kenangan penulis, akhirnya Amie kesat air mata dan cepat-cepat tutup buku. Jam menghampiri pukul 5 petang. Masa untuk sediakan juadah berbuka di dapur.
29 comments
Syukur abang Farid ada tolong belikan buku untuk mommy. Sedih membaca kisah hidup orang lain. Eh eh Segamat, sekampung saya tu. Mesti sedap karipap daripada resipi penulis :)
BalasPadamMacam ada kelainan dalam resepi kulit karipapnya tu Fiza. Dibubuh jintan manis. Ada masa nanti Kak Amie nak cuba.
PadamKulit karipap bubuh jintan manis...mesti rasa berempah. Lain dari yang lain ni karipapnya.
PadamOoo buku ni kisah perjalanan hidup penulis sambil dia memasak eh kak.. Mcm menarik plk..
BalasPadamLebih kurang begitulah.
Padamnanti akak share lah resepinya yg akak cube di sini ye...
BalasPadamIn shaa Allah dik.
Padambuku yg menarik dibaca karya yg mengesankan
BalasPadamBetul, karyanya mengesankan. Saya nak cari karyanya yang lain.
PadamMenarik juga sambil share resepi sambil cerita tentang pengalaman. Baru faham tajuknya
BalasPadamKelainannya ialah sentiasa mengaitkan dengan nilai ketuhanan dalam setiap karyanya.
PadamPuan Roza Roslan salah sorg penulis yg akak minat hasil karyanya..
BalasPadamHasil karyanya meresap ke hati.
PadamOrang dulu-dulu tidak perlu hubungan darah untuk saling membantu kan cikgu.Teringat dulu- dulu memang sesiapa sahaja yang bermusafir,akan ada yang menawarkan tempat tinggal,makan & dilayan sebaiknya sebagai tetamu.Rindunya suasana itu.
BalasPadamWalaupun Inggeris pernah menjajah negara kita,tapi disatu sudut lain, ada amalan mereka yang baik yang tidak boleh dinafikan.
Insaf baca buku ni MamaCella. Kerdil sangat rasa diri ini.
Padamwaaa... baiknyaa walau tak ada pertalian tapi makan percuma dan free stay :)
BalasPadamItulah rezeki penulis di saat kesempitan hidup di kota raya.
PadamBuku Resepi Antara Benua belum sy miliki. Tapi buku Bukan Sekadar Resepi tulisan Kak Roza sy dah khatam berkali-kali. Seronok menghayati gaya penulisannya.
BalasPadamItulah sebabnya saya nak cari hasil karyanya yang lain.
Padamjudul buku resei macam judul novel! nais!
BalasPadamKategori travelog / novelog yang diolah dengan gaya yang sangat memikat pembaca!
PadamMenarik sungguh resepi dalam kehidupan. Amie dah cuba buku resepi Makcik Raja tulisan noor suraya. Dia punya resepi ada kaitan dengan novel-novelnya dan juga kenangan bersama aruah atuk dan aruah maknya.
BalasPadamHadoi.. menariknya baca review kak Amie..
BalasPadamPenulis berjaya mengolah buku menjadi bahan yang menarik dibaca..
menarik bukunya kak... ingatkan cuma buku resepi
BalasPadamMenarik bukunya. Resepi, dan ada cerita di sebaliknya. Selamat membaca, Amie. :)
BalasPadammenarik bukunya... sebelum ni sy selalu jumpa Puan Roza kat pesta buku PWTC. tapi sejak covid ni... payah da... boleh dikatakan saban tahun dia hasilkan buru baru..
BalasPadamNampak exclusive 🌹🌹
BalasPadamIngat novel tadi...buku resepi rupanya...
BalasPadamterima kasih share
BalasPadamproduk iks
cara buat kerepek pisang
ikan segar
keperluan dapur