Chicken Chop & Nasi Goreng

by - 11:13 PG

Sepanjang minggu ini Firdaus tak mahu bawa bekal nasi ke sekolah. Hari-hari bawa bekal roti sahaja. Amie perhatikan seleranya sering berubah setiap minggu. Fairuz pula sebaik sahaja tamat peperiksaan STPM, terus beri komitmen sepenuhnya membantu abang-abang sepupunya menguruskan agihan ikan di Kota Kinabalu. Ikut jadual, dalam tempoh seminggu,  mereka akan ambil ikan dari Semporna dan  hantar bekalan  ikan ke Kota Kinabalu sebanyak 3 kali. 

Rumah kembali sunyi, dan dapur pun sudah jarang berasap.Syukurlah Encik Suami memahami kerja-kerja kita yang tak ikut masa sejak akhir-akhir ini. Tidak pernahlah dengar rungutannya kalau Amie tak sempat masak. Biasanya kalau belum sampai rumah, Encik suami akan telefon, sudah masak atau belum? Sudah makan atau belum? Kalau belum masak, kalau belum makan, mari kita makan di luar.

Makan di mana? Makan di Sri Perdana sahajalah. Tak jauh pun dari rumah. Menyeberang jalan sahaja. Tapi naik keretalah juga.

Chicken Chop.



Kata Encik Suami, sekarang ini kita berdua sahaja macam orang baru lepas nikah!
Okey juga tu. Dulu sebelum kahwin memang tak pernah dating begini. Dah tua-tua baru ada masa berdua-duaan.


Nasi goreng Encik Suami ini ada semangkuk sup, ayam goreng dan salad,



Chicken chop Amie ini pun cantik sebab banyak salad! Ini memenuhi syarat dalam hidangan yang mengandungi karbohidrat (kentang goreng), protein (ayam panggang) dan fiber (mini lettuce, kobis ungu, limau dan tomato ceri).



Tidak lepas peluang, nikmati aiskrim pelangi!

You May Also Like

23 ulasan

  1. saya suka nasi goreng, saya suka juga chicken chop. kalau dapat nasi goreng chicken chop lagi superb..

    BalasPadam
  2. besar portion saladnya..terbaik..

    BalasPadam
  3. best tu kak berdating makan berdua.... bagus lah fairuz ada je kerja nak dibuat bukan duduk sesaja di rumah main game kak...
    best bila suami akak sangat memahami, senang kerja makan di luar je ye kak, dapur tak kecah kita pun tak penat sampai umah perut kenyang hehehe

    BalasPadam
  4. Sedap plak tgok chicken chop tu ha...betul tu kak amie...esok- esok Dania dah masuk U atau peluang belajar mana2 IPT, tinggal la SA sorang...macam mana tu kan?

    BalasPadam
  5. Encik suami baju cap kuda! Mahal tu!

    BalasPadam
  6. Ok itu dating berdua sudah halal perhubungan. Kalau sebelum kahwin tidak elok pula.
    Hehe ambil masa borak-borak. Harap saya dapat buat begini satu hari nanti.

    BalasPadam
  7. Selamat Pengantin Baru cikgu!
    Hihihihihi🐜🐜🐜🐜🐜

    BalasPadam
  8. best nya dapat dating hehehe...

    BalasPadam
  9. Makin berusia ni tinggal berdua ja la kan..mcm akak jugak..bln 6 ni yg no 3 masuk U semula. Dok berdua ja la

    BalasPadam
  10. Thanks for this post. I really enjoy your point of view on this topic. Hope you are doing well.
    Large Scale Solar Malaysia
    Energy Performance Contract

    BalasPadam
  11. Macam pengantin baru dah dating berdua hahaha.
    Chicken chop makan dengan nasi goreng memang sedapppppp! Superb!

    BalasPadam
  12. hehehe,anak2 dah besar.. now masa utk berdua ja la kan

    BalasPadam
  13. Cinta makin membara nampaknya.. dari tekak turun ke hati

    BalasPadam
  14. alhamdulillah menjamu selera berdua mengerat bhgia

    BalasPadam
  15. selamat pengantin baru, kak... hehehehe...

    BalasPadam
  16. Mungkin musim selera berubah agaknya kot kak amie. Alhamdulillah syukur suami memahami. Sesekali berdating why not kak. Saya pun suka kalau dapat sayur lebih macam tu.

    BalasPadam
  17. Senang hati ada tempat makan sedap dekat dengan rumah.
    Tengok makanannya pun semua menyelerakan tu.

    BalasPadam
  18. wah..bersuap2 la aiskrim tu ye.. macam pengantin baru.heheh

    BalasPadam
  19. Bagusnya kedai ni, hidangan lengkap dgn salad dsbnya. Nampak pun menyelerakan.

    BalasPadam
  20. lamanya tak berdating-datingan.. menarik presentation makanan dia..

    BalasPadam
  21. Alahaiiiiii dating orang tua lagi nampak romantikar de amore lagi.

    BalasPadam