Ikan Oh Ikan!

10:58 PTG

Jom kita cerita tentang ikan lagi. Sebenarnya tidaklah semua ikan di laut Sabah ini berbeza jenisnya dengan ikan laut di Malaya. Banyak jenis ikan di Malaya ada di Sabah seperti ikan kembung, gelama, siakap, pari, tenggiri, selayang, pelaling, mabung, cencaru, sembilang, kerisi, jenahak, siakap, kerapu dan sebagainya. Mungkin ada sebahagian jenis ikan yang biasa ditemui di pantai laut negeri Sabah tidak ada di Malaya pula. Ikan terubuk pula, tidak ada di laut Sabah! Tak pernah jumpa atau beli ikan terubuk di sini. Suatu ketika dahulu pernah beli ikan terubuk dari Sarawak yang dijual di  coldstorage Ld, tapi sekarang tidak ada lagi.

Tadi, sempat temankan Fairuz untuk membantu abang-abang sepupunya mengurus ikan yang di bawa dari Semporna. Malam ini ikan-ikan, siput kahanga dan udang akan terus dibawa ke Kota Kinabalu untuk agihan ke pasaraya.

Banyak jugalah ikan yang Amie tak tahu namanya. Sama-samalah kita kenali pelbagai jenis ikan yang kadang-kadang rupa sama tapi lain namanya.

Tak tahu apa nama ikan yang Fairuz pegang ini.


Ini ikan alu-alu @ barracuda.  Ada dua jenis ikan alu-alu iaitu alu-alu hitam (isi putih) gambar atas, dan alu-alu kuning, gambar bawah.

Orang kata ikan alu-alu kuning lebih sedap. Harganya pun lebih mahal berbanding ikan alu-alu hitam.

Ini ikan putih. Adik-beradik ikan putih ini banyak. Ada yang dipanggil ikan nyok-nyok. Ada yang dipanggil ikan cermin dan sebagainya.


Ini pula ikan sulig. Isinya putih dan penuh berisi. Lihat sajalah muka dan kepalanya yang kecil itu. Sudah tentulah sebahagian besar badannya dipenuhi isi. Kalau nampak ikan ini, Encik Suami selalu kata : Arwah mak suka sangat buat serondeng ikan ini. MIL panggil ikan buntut kuning.


Ini ikan merah.


Ikan kerapu pun banyak kaum kerabatnya!


Kalau diperhatikan betul-betul memang setiap ikan kerapu ini tidak sama.
Ada sahaja yang membezakannya termasuk warna, bintik, mulut, ekor, sirip dan sebagainya.


Yang Amie tahu, memang ada beza harga yang tinggi di antara kerapu biasa dengan kerapu merah atau kerapu bara.



Ini ikan kerisi bali.
Rasanya Amie belum pernah makan ikan kerisi bali.


Ini ikan merah.


Ini ikan apa? 
Amie biasa makan, tapi dalam bentuk ikan masin.

Agak-agaknya, boleh tak sesiapa namakan kesemua jenis ikan di dalam gambar ini?

11 comments

  1. Pic akhir tu kalau tanya saya,saya cuma tahu ikn dot dot dot & ikan strip jer..🤣🤣🤣

    BalasPadam
  2. macam-macam bentuk dan warna ada..MasyaAllah :) Masa saya ke Sabah dulu, saya order ikan siakap tapi orang kedai tu gelakkan saya..huhu..dia kata ikan siakap boleh makan di semenanjung, dia suggest ikan lain :P masalahnya, tak kena tekak pulakkkkk...haha

    BalasPadam
  3. Besar besar ikan yang Fairuz pegang tu. Seronok ni masak ikan fresh. Jangan ditanya kak amie, awal awal surrender tak kenal jenis ikan. Huhu

    BalasPadam
  4. Alamak...susah soalan ni...SA kenal ikan2 biasa yang SA beli je..x kenal ikan2 yang kaler2 tu kak amie..hahaha....memang sampai ke sudah SA x leh jawab...

    BalasPadam
  5. Seronoknya kalau dapat mkn ikan yg fresh dan besar2 mcm tu...tp jgn tanya akak nama dan spesisnya

    BalasPadam
  6. Hari ini saya belajar nama-nama ikan. Saya kenal ikan yang biasa-biasa je, kak. 🤓

    BalasPadam
  7. jenis ikan ni mmg mcm2 kan, kadang p market jumpaaaaa yg tak pernah jumpa haha

    BalasPadam
  8. sy angkat tangan dulu kak...dari dulu surrender part2 nama ikan ni. failed sungguh2 markah G hahahahah...

    uishhh tampak ikan segar2 ni geram dibuatnya

    BalasPadam
  9. Saya panggil semua ikan.. hehehe.. tak boleh nak ingat nama-namanya.. hehehe

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe