Kuih Bangkek Kacang

1:21 PTG

Pernah dengar kuih bangkek? Kuih ini terkenal dalam kalangan masyarakat Bugis di Sabah. Dulu selalu jumpa sewaktu hari raya tetapi sekarang bila-bila masa boleh menikmatinya. Kuih ini banyak dijual di gerai makanan ringan. Setakat ini yang Amie jumpa, ada dua jenis kuih bangkek iaitu Kuih Bangkek Kacang dan Kuih Bangkek Kelapa. Kedua-duanya sedap!

Kuih bangkek diperbuat daripada adunan tepung gandum, minyak, gula, telur, perisa vanilla dan campuran kacang atau kelapa. Kalau orang rumah sebelah sedang bakar kuih bangkek dalam oven, aromanya sungguh menggoda kita, jirannya. 


Di kala petang, enak sungguh menikmati kuih bangkek dengan minuman panas seperti kopi hitam. Kadang-kadang kami celup kuih bangkek dalam kopi!

15 comments

  1. Tak pernah dengar dan tak pernah makan. Dari gambar saya dapat bayangkan kerangupan kuih bangkek kacang ni.

    BalasPadam
  2. Tak pernah jumpa pagi...tapi mesti sedap tu

    BalasPadam
  3. share la resepi kak. bole try utk raya nanti.. sy mmg minat apa2 yg berasaskan kacang ni

    BalasPadam
  4. di semenanjung tak pernah jumpa, dengar nama atau makan. nampak sedap!

    BalasPadam
  5. pertama kali dengar nama kueh ni, rasa pun tak pernah. tengokkan bahannya macam boleh buat sendiri...

    BalasPadam
  6. Kat kedah ni ada jgk nama kuih vangkit..tp rupanya lain sikit

    BalasPadam
  7. Tak pernah dengar.
    Bentuk pun unik.

    BalasPadam
  8. Belum pernah dengar apatah lagi jumpa kuih ni. Banyak sebenarnya kan kuih warisan yg ada dalam negara Kita yg pelbagai kaum ni kan.

    BalasPadam
  9. pertama kali dgr tentang kuih ni tapi rasanya mesti sedap kan sebab ada kacang. kita suka

    BalasPadam
  10. kuih ni jenis yg cari dlm mulut ke?

    BalasPadam
  11. sedapnyaaaaaa walaupun x penah mkn heheheeh

    BalasPadam
  12. kuih bangkek macam biskut je. Baru pertama kali dengar. menarik

    BalasPadam
  13. Nampak rapuh macam biskut je.. menarik..

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe