Jalan-Jalan Ke Semporna
9:16 PTGOleh kerana Kalau ke Semporna, tidak lengkap rasanya kalau tidak menikmati hidangan tradisional masyarakat Bajau. Oleh kerana kami sampai agak awal pagi, barangkali belum banyak masakan yang disajikan di Restoran kampungku, salah sebuah kedai makan yang menjadi kegemaran kami kalau berkunjung ke sini. Jadi, kami pun makan sahajalah apa yang ada. sepanjang perjalanan dari LD ke Semporna, dalam kepala hanya terbayang tehe-tehe, tompek dan juga putu. Sayangnya ketiga-tiganya tidak ada. Di bawah ini Amie kongsikan gambar tehe-tehe dari entri lepas. Boleh klik di sini untuk lebih lanjut: MASAKAN TRADISI BAJAU SEMPORNA
Ini ialah tehe-tehe, iaitu sejenis landak laut. Apabila sudah dikeluarkan isinya, dan digantikan dengan beras atau pulut, lalu dimasak maka namanya turut berubah dengan panggilan okok-okok. |
Kima. |
Bobohon. |
Sagol Buntal. |
Sumber : FB |
Sumber : Utusan Borneo |
6 comments
Sekali pandang ingatkan buah tehe-tehe tu, macam labu. Pelik pelik nama hidangan yang kak amie sebutkan. Banyak betul nama yang baru dengar.
BalasPadamLama juga tu ambik masa nak padamkan api. Semoga tak ada mangsa terkorban.
Unik betul nama menu yang Kak Amie kongsi melalui entri ini.
BalasPadamKasihannya mangsa-mangsa kebakaran tu. Ambil masa lama juga ye untuk api dipadamkan.
kima kalau penang, masakan dia lain sngt
BalasPadamkalau sy g sini lagi nak singgah jugalah...
BalasPadamAllahu kesiannya... dahlah rumah2 kat situ rapat2 dan diperbuat daripada kayu...moga tak ada kemalangan jiwa...
Kesiannya rumah terbakar tu. Bila lah ada rezeki ke sempurna. Banyak negeri dah sampai hanya sabah je yang belum. Mudahan ada rezeki boleh sampai ke sabah
BalasPadamSemua yang dinyatakan tu nampak menarik walaupun belum pernah mencubanya.. hehehe..
BalasPadam