Secawan Rose Chrysanthemum Tea Panas & Peanut Bar Cookies

5:24 PTG

Hari ini mendung dan hujan gerimis di sebelah pagi. Temharai pun redup saja. Menjelang petang matahari memancarkan cahayanya tetapi masih berlindung di balik awan. Nyaman saja suasananya. Inilah yang membuatkan kelopak mata hampir terlelap!

Teringat Firdaus belum menyelesaikan tiga lagi tugasan mata pelajarannya, cepa-cepat Amie pergi ke dapur. Ambil sejempu bunga putih rose chrysantemum dan masukkan ke dalam periuk kecil. Tuangkan air dan campakkan beberapa ketul gula batu. Renih dengan api perlahan. Jom cari kudap-kudapan yang boleh dikunyah. Kita temankan secawan rose tea chrysantemum panas dengan peanut bar cookies.

Secawan Rose Chrysanthemum Panas & Peanut Bar Cookies

Peanut Bar Cookies

Harap kelopak mata dapatlah terus segar sebagaimana kelopak bunga rose chrysanthemum ini mekar dari kudupnya! 

Cantikkan apabila kudup bunga rose chrysanthemum ini mula mekar! Ada beberapa kelopaknya timbul ke permukaan cawan. 



Apabila panas berkurangan, kuntuman bunga pun mula tenggelam ke dasar cawan. Cepat-cepatlah hirup sementara masih panas dan harum. Selepas menghabiskan secawan, badan terasa segar dan berpeluh. 
Nak suruh Firdaus sambung buat kerja sekolah, tapi budak kecil itu ikut Encik Suami bersihkan laman. Memang Firdaus suka melihat-lihat tanaman di sekeliling rumah sebab dia boleh melihat burung kecil menghidap madu bunga dan rama-rama berterbangan. Biarlah dahulu Firdaus bermain di laman. Latihan Matematik dan Pendidikan Islam sudah disiapkan. Malam nanti boleh sambung kerja mata pelajaran yang lain.

11 comments

  1. saya pun sesekali minum rose tea bud ni. Suka bau aroma rose tu bile terendam dengan air panas. Sedap diminum guna pemanis gula batu. memang cantik rose bud tu. saya simpan sikit buat props untuk gambar :)

    BalasPadam
  2. Dah hampir lupa saya masih ada baki teh bunga rose ni. Tengok cikgu minum teringin la pula.. Hihihi

    BalasPadam
  3. @nohas Ya, aromanya lembut dan menyegarkan.

    BalasPadam
  4. @Azhafizah MN Bestkan baunya tu Fiza. Boleh jadi aroma therapy pula.

    BalasPadam
  5. @namakucella Haaa... cari bakinya, terus renih / rendam dengan air panas. Minum sikit-sikit heheheee.

    BalasPadam
  6. Lama x rasa teh macam ni...kalau minum ni sure rasa tenang je...dapat plak scone ke..cream puff ke...

    BalasPadam
  7. Peanut Bar Cookies tu menyelerakan sungguh :D

    BalasPadam
  8. fancy tea time mcm ni mmg suka! hehehe

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe