Lempeng Tepung Gandum VS Lempeng Kelapa

6:11 PTG


Kusangka nanas atas permatang,
Rupanya durian tajam berduri,
Kusangka panas hingga ke petang,
Rupanya hujan di tengahari.

Bagaimana cuaca di tempat rakan-rakan blogger? Di LD, cuaca mendung dari pagi hinggalah sepanjang petang. Sekejap-sekejap hujan gerimis. Rasa macam nak tarik selimut jew, tidur sepanjang hari... ahaks! Walaupun suasana agak gelap dan kelam, tapi gagahkan diri juga masuk dapur sebab teringat lebihan kuah kari ayam kerisek yang Amie makan tengahari tadi. Seperti yang diduga, memanglah isinya habis, dan yang tinggal hanyalah kuah dengan beberapa ketul ubi kentang. 

Abang Farid mahu makan lempeng tepung gandum cecah kuah kari ayam kerisek. Oleh kerana ayam sudah yillek, Amie gantikan dengan udang. Untuk Amie dan Encik Suami, kami berdua makan lempeng kelapa cecah kuah kari kerisek sahaja. Itu pun dah rasa sedap sangat!

Lempeng Tepung Gandum, Lempeng Kelapa & Kuah Kari Kerisek

Lempeng Tepung gandum versi hijau.

Lempeng Kelapa

Lempeng Kelapa & Kuah Kari Kerisek & Teh Lemon Panas.


8 comments

  1. Sedapnya lempeng cicah kari. :)

    BalasPadam
  2. Mendung juga kat Seremban ni kak amie. Panas sekejap je.
    Dua dua pun sedap. Lempeng tepung gandum dan Lempeng kelapa. Dapat cicah dengan kuah kari ayem kerisik, mahu berkeping keping makan lempeng. Satu tak cukup :p

    BalasPadam
  3. Macam nk jadi menu sarapan saya esok nih... Kari ayam ada berbaki tu.. Pun terliurHihihi

    BalasPadam
  4. kuah kari kerisek tu menggoda sangat amie...

    BalasPadam
  5. Matahari di sini sembunyi balik awan.
    Wah, siap ada dua versi lempengnya!

    BalasPadam
  6. selamat menjamu selera di waktu petang :)

    BalasPadam
  7. memula igt yg hijau tu kuih ketayap hehe

    BalasPadam
  8. Rajinnya kak gulung lempeng.. kalo sy x sempat gulung semua dh terkam.. haha

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe