Pengat Ubi Kayu Campur Sagu Biji & Jagung

6:41 PTG

Sebaik sahaja kaki melangkah meninggalkan dapur, hujan yang turun sejak tengahari tadi pun berhenti. Tidak kedengaran lagi rintik-rintik bunyi titisan hujan jatuh di atas bumbung rumah. Sebentar tadi kami menikmati Pengat Ubi Kayu Campur Sagu Biji & Jagung. Pengat begini selalu Bonda hidangkan sebagai pemanis mulut ketika berbuka puasa. Bila hujan-hujan dapat hirup pengat yang masih panas ini terasalah keenakan kuahnya yang lemak-lemak manis.

Teringat tatkala Bonda hendak masak pengat ubi kayu. Cabut saja pokok ubi di kebun, dan patahkan jagung sebiji dua dari batangnya. Dulu, kena parut kelapa. Tidak seperti sekarang, boleh gunakan santan kelapa segera samada bentuk serbuk atau pati santan dalam kotak. Hasil pengat pun agak berbeza sebab dulu gunakan ubi kayu segar, tapi yang Amie masak petang tadi ubi kayu dah lama terbiar beberapa hari. Syukurlah tak masuk angin lagi. Sedap betul makan pengat ubi kayu air tangan Bonda. Ketika kami menikmatinya terasa seolah-olah makan dalam syurga!

Pengat Ubi Kayu Campur Sagu Biji dan Jagung.

Ketika menyediakan pengat ubi kayu, sempat juga mengenepikan sedikit ubi rebus untuk dimakan bersama sambal tumis cili padi. Hujan-hujan begini, makan apa pun sedap apalagi yang panas-panas!



Ubi kayu rebus, sambal tumis cili padi dan secawan kopi.

Amie kongsikan resepi Pengat Ubi Kayu Campur Sagu Biji & Jagung yang selalu Bonda buat. Dulu Bonda gunakan gula merah dan tambahkan gula pasir, jadi warna pengat lebih gelap. Hari ini Amie gunakan gula Melaka, dan warnanya agak berbeza sedikit dengan gula merah.

Bahan-bahan:
1 biji ubi kayu - anggaran 400 gram
3/4 cawan parutan gula Melaka - jika suka manis boleh tambah
2 sudu besar gula pasir (kurangkan atau tambahkan ikut citarasa)
1 cawan santan pekat
2 cawan santan cair
2 sudu besar sagu biji - rendam seketika dan toskan airnya
1 cawan isi jagung
secubit garam
1 helai daun pandan - siat dan simpul

Cara memasak:
  1. Kupas ubi kayu dan potong  ikut saiz yang disukai.
  2. Rebus dengan sedikit garam hingga empuk. Angkat dan toskan.
  3. Masukkan santan cair dan santan pekat, isi jagung, sagu biji, daun pandan, secubit garam dan gula Melaka serta gula pasir di dalam periuk.
  4. Masak dengan api perlahan. Kacau selalu sehingga gula larut dan sagu biji kembang.
  5. Akhir sekali masukkan ubi kayu. 
  6. Biarkan masak seketika di atas dapur dan kemudian padamkan api.

6 comments

  1. sedapnya :)
    ubi rebus! feveret emak abah aida tu.
    cicah sambal goreng. wow!

    ari ni plan awal nak buat bubur jagung manis.
    lastly, jadik puding jagung :) ha ha ha ha...

    BalasPadam
  2. Sedapnyabpengat ubi kayu.. Kegemaran tu

    BalasPadam
  3. @namakucella Selalu nampak Mamacella buat pengat. Akhirnya sampai juga pengat di sini hihihiii.

    BalasPadam
  4. Favourite ni kak amie. Kalau mak-mak buat memang terbaik. Sedap lain macam :)

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe