Petola Masak Lemak Putih

5:28 PTG

Hari ini hujan dari pagi membawa ke petang. Ramalan cuaca menjangkakan hujan turun di negeri Sabah sehingga esok. Sepanjang hari ini emang tak disapa langsung oleh sang mentari. Duduklah berkurung dalam rumah. Ke sana ke mari, ke dapur ke ruang tamu, jenguk keluar sebentar dan masuk semula ke dalam rumah.

Untuk hidangan tengahari tadi, Amie hidangkan sayur Petola Masak Lemak Putih dengan Ikan Kembung Panggang. Amie sediakan air asam tambah kerisek sebagai pencecah. Raja ayam tidak jadi beli makanan di luar apabila ternampak Amie rendam ayam di sinki dapur. Raja ikan tidak kisah sangat, sebab kalau tak ada ikan boleh makan ayam juga. Begitu juga raja telur. Kalau ada ayam, lupalah telurnya. Raja ayam saja yang susah sikit sebab memilih sangat lauk.

Petola Masak Lemak Putih

Ayam Goreng Salut Tepung

Ikan Kembung Panggang
Ikut pusingan jam: Petola Masak Lemak Putih, Air Asam Kerisek, Sambal Tumis Cili Padi, Ikan Kembung Panggang, hirisan betik dan Ayam Goreng Salut Tepung


Petola Masak Lemak Putih memang laku keras. Barangkali cuaca sejuk, ditambah pula dengan hidangan masakan lemak putih yang semerbak dengan aroma serai dan udang kering. Rasanya pun sudah tentulah sangat sedap sebab penggunaan santan segar yang menimbulkan rasa lemak manis!
Selain petola sebagai watak utama dalam masakan lemak putih ini, Amie tambahkan cendawan telinga tikus, hirisan lobak merah dan juga udang basah. 

Bahan-bahan:
  • 1 biji petola - buang kulit - hiris ikut saiz yang disukai
  • 5 kuntum cendawan telinga tikus - rendam hingga kembang - hiris ikut saiz yang disukai
  • 1/2 batang lobak merah - kupas- potong ikut saiz yang disukai
  • 12 ekor udang kertas - buang kulit dan tarik urat hitam dibelakang
  • 1 cawan suhun yang sudah ditos dari rendaman
  • 3 cawan santan cair
  • 1 cawan santan pekat
  • 1 biji cili merah - hiris
  • 2 batang serai - diketuk
  • garam / perasa pilihan secukupnya
Bahan tumbuk:
  • 3 ulas bawang putih
  • 5 biji bawang merah
  • 2 sudu besar udang kering - rendam hingga lembut - toskan
Cara memasak:
  1. Tuangkan santan cair ke dalam periuk.
  2. Masukkan bahan tumbuk, serai, cendawan telinga tikus dan lobak merak.
  3. Masak sehingga kuah mendidih.
  4. Kemudian masukkan udang, diikuti dengan petola.
  5. Tuangkan santan pekat. Kacau selalu dan masak sehingga kuah mendidih.
  6. Masukkan garam / perasa pilihan secukupnya.
  7. Akhir sekali masukkan suhun dan hirisan cili merah.
  8. Kacau sekali dua, dan terus padamkan api dapur.

11 comments

  1. Masak lemak putih mcm ni mmg sedaplah amie, lebih2 lagi kalu kita gunakan santan fresh, siap berhirup2 kuahnya. Saya pun suka guna santan fresh amie. Saya beli 2 atau 3 biji kelapa parut, simpan dlm freeze, nak guna kita blend je.
    Dah nmpk meriah dah hidangan amie,:)

    BalasPadam
  2. Nampak sedap2 belaka.
    Kat JDT ni dah mula panas terik.
    Banjir pun dah reda.

    BalasPadam
  3. Nampak sedap sangat sayur lemak petola tu. Mewah sungguh bahannnya.. Terasa krup krup pula kat cendawan tu kat mukut.. Hihihi

    BalasPadam
  4. Sedapya lauk petola lemak putih. campur udang, campur suhun, campur cendawan. memang mabeles kak amie. bagus habis masing masing suka makan sayur.

    Raja ayam wajib ada ayam ye kak amie. hihi..selera beragam. layankan je :)

    BalasPadam
  5. @Nor Azimah Ali Aroma santan tu terasa sangat. Waktu kecik dulu, kalau mak masak lemak putih pucuk ubi campur ikan bilis memang habis kami hirup kuahnya.

    BalasPadam
  6. @Warisan Petani Alhamdulillah. Matahari dah muncul semula. Di Sabah dijangka sehingga hari ini hujannya.

    BalasPadam
  7. @namakucella Sedapkan cendawan telinga tikus ni.

    BalasPadam
  8. @Azhafizah MN Memang lain-lain selera anak-anak ni. Selagi boleh layan, masak sajalah. Nanti kalau dah tak larat nak masak, dadarkan telur jew hihihiii.

    BalasPadam
  9. sedap lauk petola.. lama tak makan.

    lauk2 ni semua menyihatkan.

    BalasPadam
  10. seger bener sayuran bikin nambah nafsu makan, perbanhyak sayuran dapat menyehatkan tubuh dan meningkatkan imunitas.

    hindari hubungan seks komersial agar terhindar dari berbagai macam penyakit menular seksual

    Berbagai macam gejala penyakit menular seksual diantaranya:

    1. kutil kelamin
    2. gonore
    3. kencing nanah
    4. vagina bengkak
    5. benjolan di penis
    6. benjolan di vagina


    BalasPadam
  11. Petola kalau kena yg masih muda memang sedap..kalau dh tua berpulur tak lalu dh nk mkn

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe