Ayam Masak Lemak Kuning

6:13 PTG

Hari ini cuara cerah  hingga menjelang petang. Tiada lagi hujan renyai atau hujan lebat seperti hari-hari sebelumnya. Jom masuk dapur, kita main masak-masak untuk hidangan keluarga. Seperti biasa, sudah tentunya Abang Farid akan mencari ayam. Bukan main lebar senyumnya apabila pertanyaannya : Mommy masak ayamkah hari ini? Amie jawab: Mommy nak  masak ayam lemak kuning.

Ayam Masak Lemak Kuning

Ayam Masak Lemak Kuning ini Amie tidak bubuh cili padi. Masakan begini sangat disukai FIL. Kuahnya pun tidak pekat. Bubuh kuah banyak-banyak dalam pinggan nasi hingga banjir! Firdaus suka sangat. Pelengkap hidangan, Amie tumis peria dengan perencah ikan bilis dan telur. Masak ayam sekadar untuk penuhi selera Abang Farid dan adik-adiknya yang lain, jadi untuk Amie dan Encik Suami ada ikan cencaru panggang. Ada sambal belacan, memang sedaplah makan nasi lauk ikan panggang cecah sambal belacan.

Peria tumis perencah ikan bilis dan telur.

Ikan cencaru panggang.

Sambal belacan.

Limau Sunkist.

Setiap kali makan, mesti ada hirisan limau Sunkist. Itu buah kegemaran Encik Suami.

Jom kita lihat resipi Ayam Masak Lemak Kuning kegemaran arwah FIL. Kalau ada nanas, bolehlah tambahkan nanas. Kalau nanas ada rasa masam, tak perlulah masukkan asam gelugur dalam masakan.

Bahan-bahan:
  • 800 gram ayam - potong ikut saiz yang disukai
  • 3 biji kentang - belah 4
  • 1 liter santan cair
  • 200 ml santan pekat
  • 1 keping asam gelugur
  • 2 batang serai - diketuk
  • 2 helai daun kunyit - siat dan simpul
  • garam / perasa pilihan secukupnya
Bahan kisar / tumbuk:
  • 2 cm kunyit hidup
  • 2 cm halia
  • 3 ulas bawang putih
  • 5 biji bawang merah
Cara memasak:
  1. Masukkan ayam, kentang, santan cair, serai, asam gelugur dan bahan kisar ke dalam periuk.
  2. Masak sehingga ayam empuk.
  3. Kemudian tuangkan santan pekat, masukkan daun kunyit, garam / perasa pilihan.
  4. Teruskan masak dengan api kecil dan kacau selalu  sehingga kuah mendidih.
  5.  Padamkan api dapur.

10 comments

  1. masak lemak kuning kegemaran anak bungsu sy
    dulu arwah opahnya selalu masak
    tambah ada sambal tu makin sedappp makan nasi ni

    BalasPadam
  2. Memenuhi selera raja ayam gitu. Yang suka berkuah, mesti suka letak kuah banjir. Masakan yang mudah dan sedap :)

    BalasPadam
  3. Sedapnya alahai.. cantik betul presentation makan amie

    BalasPadam
  4. Kita berangan nak masak lemak ayam ni sampai sekarang tak kesampaian

    BalasPadam
  5. fav sy ni.. tp laa ni kena krg mkn ayam��

    BalasPadam
  6. sedapnyaaa..sambal belacan tu nampak temping makan dgn ikan goreng

    BalasPadam
  7. Menu faveret umah mertua yang ini...

    BalasPadam
  8. Iah sedap-sedap belaka lauknya cikgu. Biarlah tidak bercili pun, masak lemak tu menawan selera. Kena pula peria, ikan jaket & limau tu pun mengamcam

    BalasPadam
  9. Saya suka masak lemak ayam. Selera makan nasi. Tambah, ada sambal belacan pulak. :)

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe