Resipi Sambal Sotong Sedap Makan dengan Nasi Lemak

7:46 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Jom masuk dapur. Kita masak sambal sotong pula. 
Kelmarin Amie masak sambal sotong untuk lauk nasi lemak.
Perkara pertama yang Amie ambil kira kalau masak sambal untuk nasi lemak sudah tentulah jenis cili kering yang digunakan tidak berapa pedas. Untuk cerita lanjut boleh klik di sini: NASI LEMAK : TIPS NAK BUAT SAMBAL TAK BERAPA PEDAS!

Perkara kedua, sudah tentulah nak gunakan haiwan apa untuk dimasak sambal! Kalau sambal bawang atau ikan bilis tidaklah sesukar mana. Biasanya yang memaksa berhati-hati semasa menyambal apabila hendak masukkan sotong atau udang. Silap gaya, sambal jadi cair dan tak berapa sesuai nak makan dengan nasi lemak.

Ada yang buangkan air sotong terlebih dahulu dengan cara memasaknya di atas api dan apabila keluar airnya, terus angkat dan tapis. Buang air, tinggal sotong. Jadi apabila masukkan sambal dalam kuali, air sotong tidak ada lagi dan sambal pun menjadi dengan cantiknya!

Biasanya kalau hendak masak sambal sotong, Amie akan pilih sotong torak. Setelah sotong dibersihkan, toskan hingga kering. Sambal hendaklah ditumis sehingga betul-betul pecah minyak. Kemudian besarkan api, dan masukkan sotong. Tutup kuali di antara satu hingga dua minit sahaja. Buka kuali dan gaul sotong dengan sambal tumis. Siap! Sotong masak dengan cantiknya, dan sambal pun tidak berair.

Sambal Sotong

Nasi Lemak Sambal Sotong
Sambal Sotong

Resipi Sambal Sotong
Bahan-bahan:
  • 500 gram sotong torak - bersihkan - potong ikut cita rasa
  • 3/4 cawan minyak
  • 2 sudu kecil pati asam jawa 
  • garam dan gula secukup rasa
Bahan kisar:
  • 20 tangkai cili kering jenis wonder hot - kurang pedas
  • 7 ulas bawang putih
  • 15 biji bawang merah
  • 2 labu bawang besar
  • 1 cm halia
  • 1 sudu kecil belacan
Cara memasak:
  1. Panaskan minyak di dalam kuali. Tumis bahan kisar hingga pecah minyak.
  2. Masukkan bancuhan air asam jawa, gula serta garam / perasa pilihan secukupnya.
  3. Biarkan masak sehingga pecah minyak sekali lagi. Kacau sekali- sekala. Gunakan api sederhana.
  4. Besarkan api dapur dan terus masukkan sotong. 
  5. Tutup kuali selama satu hingga dua minit.
  6. Buka penutup kuali dan gaul beberapa kali sambal sotong dan terus padamkan api dapur.

Nasi Lemak Sambal Sotong

10 comments

  1. Senang cara ni, tak payah nak basuh dua kali. Sy sama jugak, tumis semua siap, pekat-pekat, terus masukkan sotong. Kalau ada mood jer, sy masak dua kuali, hihi.

    BalasPadam
  2. Tips yang berguna untuk masak sambal sotong tak berair. Terima kasih Kak Amie 😊

    BalasPadam
  3. Tq tipsnya cikgu.
    owh.. sotong tu nama torak, baru lah tau 😅

    BalasPadam
  4. wah...sedap nampak tu. tq share resepinya.. :-)

    BalasPadam
  5. Cantiknya presentation gambar... suka tgk gambar dlu baru baca

    BalasPadam
  6. Terima kasih berkongsi resepi dan tipsnya.. Mengancam sambal sotong tu..

    BalasPadam
  7. terima kasih sudah berbagi recipe kak, memang agak tricky memasak sotong nih, saya suka memakannya tapi agak bingung memasaknya kerana takut dia menjadi alot bila lama dimasak

    BalasPadam
  8. kakkkkkk saya lapoooo sy tak sarapan lagiiiiii ;-)

    BalasPadam
  9. Sedapnya sambal sotong. Kadang saya guna kaedah buang air sotong tu dulu dan toskan baru campur. Nanti boleh guna kaedah kak Amie pula. Terima kasih share. Memang nampak cantik betul sambalnya kak Amie.

    BalasPadam
  10. Sedapnya nasi lemak...lapar SA tengok gambar...

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe