Asam Rebus Tempoyak Ikan Tenggiri Yang Sangat Menyelerakan!

12:12 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Sudah masak untuk hidangan tengah hari?
Amie belum masuk dapur lagi. belek-belek HP terjumpa gambar Asam Rebus Tempoyak Ikan Tenggiri.  Daripada terlupa untuk dijadikan entri, baiklah kongsi sekarang. Stok tempoyak masih banyak dalam peti sejuk, itu sebabnya asyik masak ikan dengan tempoyak saja. Lagi pun, memang sedaplah masak asam rebus begini. Hirup kuah yang masam pedas aroma durian...pergghhh!

Asam Rebus Tempoyak Ikan Tenggiri

Resipi Asam Rebus Tempoyak Ikan Tenggiri

Bahan-bahan:

  • 2 kepingan ikan tenggiri
  • 3 sudu besar tempoyak
  • 1 batang timun jepun - belah dua dan potong 4
  • 1 keping asam gelugor - pilihan / boleh tambah kalau ingin lebih rasa masam
  • 1 labu bawang besar - hiris
  • 1 helai daun kunyit - siat-siat
  • garam / gula / perasa pilihan
  • 800 ml air
Bahan tumbuk halus / kisar:
  • 20 tangkai cili padi 
  • 3 cm kunyit hidup
  • 3 ulas bawang putih
  • 5 biji bawang merah
Cara memasak:

1. Masukkan air ke dalam periuk.
2. Kemudian masukkan bahan tumbuk / kisar , asam gelugur, tempoyak dan timun. Biarkan hingga mendidih atau sehingga timun layu.
3. Masukkan ikan. Masak sekitar 5 minit.
4. Setelah ikan masak, masukkan daun kunyit, garam / gula / perasa pilihan.
5. Kacau beberapa kali, dan padamkan api dapur.

Asam Rebus Tempoyak Ikan Tenggiri


13 comments

  1. Senang masaknya, rebus semua dalam periuk sampai mendidih baru masukkan ikan. Pastikan nasinya dimasak lebih 1 pot, hehehe.

    BalasPadam
  2. gambar2 makanan amie semua nampak sedap which sebab resepi mostly memang resepi dan cara masak kegemaran saya, saya pasti semua sedap

    BalasPadam
  3. Sy pula sudah kehabisan stok tempoyak :(
    Letak kuah banyak² dalam nasi sedap ni...

    BalasPadam
  4. Cantiknya pinggan Kak Amie 😍 Salam Maal Hijrah!

    BalasPadam
  5. Antara masakan yang belum pernah saya cuba masak - asam rebus 😄
    Kot nak mencuba, mudahlah saya rujuk je di blog kak Amie.

    BalasPadam
  6. Sedapnya asam rebus tempoyak.. Memang bertambah makan kalau lauk cengginie.. Lamanya tak makan..

    BalasPadam
  7. Tak perlu kata apa pun.. bgi nasi panas2 mau dua pinggang ni makan hahaha

    BalasPadam
  8. Resepi nenek² yg main rebus² ni mmg menyelerakan... cukup lauk ni saja sbb sayur pun da ada sekali dalam ni

    BalasPadam
  9. Cuaca di KL hujan pagi ni...Kalau dapat hirup kuah ni...tentu dapat hangatkan tekak dan perut...lapaq nasik pulak walau masih pagi

    BalasPadam
  10. Segerrrrr nya kuah asam rebus tu... dikala musim hujan sekarang kalau dapat makan, pasti dapat hangatkan perut.

    BalasPadam
  11. menu sehat dan segar...ikan kaya akan gizi.. tapi tempoyak belum pernah cuba

    BalasPadam
  12. Macam sedap jugak ikan tenggiri masak asam rebus tempoyak. Hirup kuah panas-panas dengan nasi panas tu yang sedap. Tak lupa, sambal dan ulam. Hihi...

    BalasPadam
  13. menjejes sy kak kalau dpt judu lauk ni dgn ikan masin wallaaaaa

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe