Anak Ikan Jenahak Goreng & The Gang
8:51 PTGMenjelang pukul tiga petang, sampailah kami ke rumah. Fairuz dan Firdaus belum makan tengah hari. Syukurlah ada spaghetti bolognese, baki sarapan sebelah pagi. Bolehlah buat isi perut mereka di rumah.
Amie cepat-cepat masuk dapur dan masak bersama Encik Suami. Encik Suami bantu bersihkan ikan dan masak nasi. Amie carilah apa yang patut untuk dibuat lauk selain ikan goreng. Sewaktu azan asar berkumandang, kami baru sempat menjamah nasi.
Fairuz tanya, Mommy masak apa? Kita jawab, Mommy masak lauk kampung. Dua hari makan di tempat kenduri nikah dan kahwin, jadi hari ketiga makan ikan goreng dengan sayur bening pula.
Teringat pula sebelah malamnya Fairuz akan bergerak pulang ke Kota Kinabalu bersama sepupunya, Haziq. Memanglah Haziq kena pulang ke LD sebab Ummi Syazana yang diraikan sebagai pengantin baharu merupakan adik perempuannya.
Hidangan makan tengah hari kami yang terlewat:
- Nasi Putih
- Anak Ikan Jenahak Goreng
- Mangga Muda Cincang
- Latok @ Rumpai Laut
- Sambal Pencecah Latok
- Sayur Labu Manis & Bayam & Kacang Panjang Masak Bening dengan Daun Kemangi
Anak Ikan Jenahak Goreng |
Sambal pencecah latok ini Amie buat daripada cili merah, bawang merah, cili padi, tomato, jus limau kasturi, garam / gula / perasa pilihan. Sedap giler weh apabila cecah dengan latok..... ahaks!
Mangga Muda Cincang |
Latok @ Rumpai Laut |
Sayur Bening : Labu Manis & Bayam & Kacang Panjang & Daun Kemangi |
Sekarang Fairuz dalam perjalanan ke Kota Kinabalu. Semoga selamat sampai ke destinasi. Ya Allah.... kami bermohon, lindungilah anak kami walau di mana dia berada. |
25 comments
Sedapnya menu.. pos ke Johor please!
BalasPadamWokey!
PadamTunggu di Tambak Johor ye.
Enaknyer sayur bening
BalasPadamSeger dihirup kuah beningnye
Betul Wak. Memang segerrrr!
PadamSedap makan lauk macam ni. Silap-silap, tambah nasi. :)
BalasPadamMenambah juga nasinya ni Nur.
PadamNampak simple tp sedap!! sesuai sgt sayur bening dgn ikan goreng... mmg gu betul
BalasPadamLauk makan nasi orang kampung memang beginilah kan Mira.
PadamTak pernah guna daun kemangi dalam masakan. Rupa daunnya pun saya tak kenal mungkin 😄
BalasPadamKemangi keluarga selasih.
PadamAroma kemangi seperti bau serai.
Bening + ikan goreng + sambal, memang ngam😋😋
BalasPadamYa, teringat dulu makan atas tikar, duduk bersimpuh.
PadamWalaupun masakan kampung tapi tetap menawan!
BalasPadamTerima kasih Carneyz.
PadamAish nampak latok-latok macam sedap je.. kena cuba ni haha
BalasPadamLatok ni, rumpai laut. Latok-latok tu sejenis permainan.
PadamDapat juga Fairuz menikmati makanan masakan mommy sebelum balik. Lauk yang ringkas tapi cukup menyelerakan. Ada ikan goreng garing, sambal, ulaman..uishh kecur tengok.
BalasPadamAlhamdulillah. Berselera dia makan.
PadamMasyaa Allah...rindunya latok..
BalasPadamMasa PKP hari tu latok mudah dapat sebb ramai open order...La ni macam dah senyap
In syaa Allah. Banyakkan zikir. Nanti datanglah latok.
Padamanak ke tu kak nampak besar....
BalasPadamAnak Dana. Kecik.
Padamlatok tu, kak amie selalu beli dalam kuantiti byk then simpan or baru nak makan, baru beli?
BalasPadamNak makan baru beli. Tak boleh simpan lama.
PadamAlhamdulillah.
BalasPadamRingkas, sihat dan berkhasiat kan.