Asam Rebus Ekor Ikan Merah dengan Nanas

2:41 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Tak berapa pasti entah hari apa masak Asam Rebus Ekor Ikan Merah dengan Nanas. Yang pastinya, kita masak waktu petang dan makan bersama-sama Firdaus yang baru balik dari sekolah. Seperti yang dijangkakan memang suka hati sangatlah Firdaus melihat Asam Rebus Ekor Ikan Merah dengan Nanas terhidang di atas meja. Tak sabar-sabar dia hendak hirup kuahnya yang masih panas!

Seperti sebelum ini, Amie suka tambahkan nanas dalam bahan kisar dan kemudian rebus bersama hirisan nanas. Nanasnya pula Amie pilih yang setengah masak, tidak terlalu masam dan tidak manis. Rebus sehingga mendidih dan jika suka rebus lama sedikit supaya kepingan nanas yang direbus bersama itu menjadi layu dan keluar rasa masam manisnya.

Jika sudah cukup rasa masam seperti yang diingini, tak perlukan tambah asam keping. Tapi, untuk sempurnakan rasa masamnya, bolehlah bubuh sekeping. Amie bubuh sekeping dan setelah masukkan ekor ikan merah, Amie keluarkan semula kepingan asam tadi sebab kuahnya sudah cukup rasa masam, masin, manis dan pedas.

Asam Rebus Ekor Ikan Merah dengan Nanas

Asam Rebus Ekor Ikan Merah dengan Nanas

Resipi Asam Rebus Ekor Ikan Merah dengan Nanas
Bahan-bahan:

  • sepotong ikan merah bahagian ekor seberat 450 gram - cuci bersih
  • 10 tangkai kacang bendi - potong 2
  • 1 cawan hirisan nanas 
  • 1 batang serai - diketuk
  • 1 keping asam gelugor
  • 1 liter air
  • garam / gula / perasa pilihan
Bahan kisar kasar:
  • 1 cawan hirisan nanas
  • 1 tangkai cili merah
  • 7 tangkai cili padi
  • 3 ulas bawang putih
  • 5 biji bawang merah
  • 1 sudu kecil belacan
  • 2 cm kunyit hidup
Cara memasak:
  1. Jerang periuk di atas api dapur. Tuangkan bahan kisar bersama air, serai dan hirisan nanas.
  2. Biarkan sehingga mendidih dan nanas menjadi layu. 
  3. Masukkan asam keping, ekor ikan merah dan kacang bendi.
  4. Setelah kuah asam rebus mendidih sekali lagi, dan ekor ikan merah masak, taburkan garam / perasa pilihan.
  5. Kacau beberapa kali dan padamkan api dapur.
  6. Keluarkan asam keping

Jom makan.
Kita tambahkan nasi dengan terung goreng, sayur brokoli celur, tomato ceri, telur masin dan sambal belacan.

Sambal Belacan

Sedapnya Asam Rebus Ekor Ikan Merah dengan Nanas!

Jemput makan!


5 comments

  1. Nampak sungguh menyelerakan Asam Rebus Ikan Merah nak nak pulak ada kepingan nenas. Tentu rasanya sedap, tengok gbr dah tau. Pandai Daus hirup kuah asam rebus. Selalu budak2 suka memilih kuah yang tak pedas aje.

    BalasPadam
  2. Sedapnyaaaa....hirup kuah dia...makan bendi tu...allahu...bila la nak makan macam ni lagi ha...

    BalasPadam
  3. Sedapnya hirup kuah panas panas. Kalau saya pun tak sabar macam Firdaus. Ada nanas tu buat ratah je. Sedapnya masakan kak Amie.

    BalasPadam
  4. Saya pun suka kalau lauk camni. Sedapnya..nak cuba masak la esok 😊

    BalasPadam
  5. sedapnya makan nasi kuah banjir

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe