Resipi Nasi Lemak Bunga Telang

12:03 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Selamat berhujung minggu buat semua pengunjung setia Amie's Little Kitchen. 
Kali ini Amie hendak kongsikan menu Nasi Lemak Bunga Telang. Seperti biasa kalau sudah masak nasi lemak di pagi hari, bukan sahaja menjadi sarapan tetapi merangkap makan tengahari dan petang! Alang-alang masak biarlah boleh dijamah sepanjang hari dan tak perlu bersilat di dapur lagi.

Nasi Lemak Bunga Telang

Nasi Lemak Bunga Telang & The Gang

Air Bunga Telang

Nasi Lemak Bunga Telang & Air Bunga Telang

Nasi Lemak Bunga Telang ini Amie hidangkan dengan rendang daging rusa, sambal sotong, sambal kentang, mentimun, telur rebus, kacang tanah dan ikan bilis goreng. Istimewanya, Amie sediakan Air Bunga Telang. Kali ini Air Bunga Telang Amie rebus bunga telang dengan daun pandan dan serai. Encik Suami sediakan air gula dan perahan jus lemon. Sebelum ini kami tambahkan jus limau kasturi tapi hari ini tidak ada stok. Jadi, gantikan saja dengan jus lemon.


Bunga Telang

Untuk menghasilkan nasi lemak yang cantik dan tahan lama (lambat basi) sudah tentu dimasak cara kukus. Tapi kali ini Amie masak gunakan rice cooker sahaja. Berasnya pula beras biasa. Sukatan airnya mengikut sukatan beras. Untuk nasi lemak, Amie gunakan tiga cawan beras, satu cawan santan pekat dan 2 cawan air rebusan bunga telang.

Resipi Nasi Lemak Bunga Telang
Bahan-bahan:
  • 3 cawan beras biasa - basuh  - toskan
  • 1 cawan santan pekat
  • 2 cawan air rebusan bunga telang
  • 2 helai daun pandan - siat dan simpul
  • 2 cm halia - diketuk
  • 1 sudu kecil garam
Cara memasak:
  1. Masukkan beras ke dalam rice cooker.
  2. Tuangkan air rebusan bunga telang dan santan.
  3. Masukkan daun pandan, halia dan garam.
  4. Kacau beberapa kali dan tutup periuk.
  5. Tekan butang on.
  6. Biarkan hingga nasi lemak masak.
Cara membuat air rebusan bunga telang:
Ambil 15 kuntum bunga telang dan 2 cawan air. Rebus hingga mendidih. Padamkan api dapur. Tapis air bunga telang sebelum digunakan untuk masak nasi lemak.


Nasi Lemak Bunga Telang


Hari ini Hari Bunga Telang Sepanjang Hari!

17 comments

  1. Cantik food presentation Kak Amie ni. Memang kreatif!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terima kasih Carneyz. Ada masa cuti, main masak-masak di dapur.

      Padam
  2. cantik n sedap nasi lemak bunga telang n laukpauknya

    BalasPadam
  3. Cantik kejadian nasi tu, meriah lauk pauk.
    Pokok bunga telang kami mati dah... mungkin tak tahan kena panas.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Pertama kali masak nasi bunga telang. Alhamdulillah menjadi.
      Tanam lagi pokok telang tu Faizah.

      Padam
  4. Sedapnya nasi lemak bunga Telang kelainan ni

    BalasPadam
  5. Air bunga telang homemade memang sedap. Boleh bubuh bahan dan sukatan ikut citarasa

    BalasPadam
  6. Seksinya nasi lemak dengan hiasan bunga telang yang ungu segar dengan daun menghijau. Sy mampu pandang sajalah, sebab suami sy cuma makan nasi lemak yg tak berwarna. Aiseh, dah 10 kali kita telan ailio ni, Kak Amie.

    BalasPadam
  7. Cantiknya nasi lemak kak...ungu ceria..saya baru pertama kali makan nasi lemak saat ke Singapore yg lalu..ternyata sedap dan gurih ya kak

    BalasPadam
  8. thanks for the recipe, kak Amie. saya ingin belajar membuatnya

    BalasPadam
  9. banyaknyaaa bunga telang kak amie... subur je nampak...

    dah nampak macam nasi kerabu kak. bkn nasi lemak hehehe

    BalasPadam
  10. Terima kasih untuk resipi dan tipsnya kak Amie. Menarik sungguh nasi lemak bunga telang ni. Mesti orang ingat nasi kerabu. Meriah bunga telang kebun Kak Amie. Pokok bunga telang saya terkubur sudah.

    BalasPadam
  11. Cantik betul kejadiannya...syg plak nak makan tu ha

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe