Kerepek Jejari Ketam

4:04 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Salah satu kerepek yang terselit di antara kuih raya pada Hari Raya Aidil Fitri lepas ialah Kerepek Jejari Ketam. Inilah kerepek terlaris di rumah kami setiap tahun apabila menjelang raya. Seminggu selepas raya, Firdaus mencari Kerepek Jejari Ketam dalam balang di dapur tetapi sudah habis. Diajaknyalah Encik Suami pergi ke kedai beli dua bungkus jejari ketam. Firdaus minta Amie buat lagi Kerepek Jejari Ketam.

Hari berganti hari, minggu berganti minggu dan bulan Syawal terus menghilang sehinggalah menjelma bulan Zulhijjah. Setiap kali Firdaus tanya tentang jejari ketam itu, Amie kata nantilah Mommy buat kerepek. Sehinggalah pagi tadi, akhirnya Firdaus keluarkan sebungkus jejari ketam, nyahbeku dan siat-siat. Setelah siap, diunjukkan kepada kita: Nanti Mommy goreng ya. 

Kita pun gorengkanlah Kerepek Jejari Ketam. Bukanlah susah sangat pun. Tak sampai berapa minit, sudah siap Kerepek Jejari Ketam!

Kerepek Jejari Ketam

Kerepek Jejari Ketam

Firdaus kata, separuh Kerepek Jejari Ketam akan dibawa ke sekolah. Katanya lagi, hendak makan dengan kawan-kawannya. Jadi Amie suruh Firdaus masukkan dalam balang dan tutup rapat-rapat supaya tidak masuk angin. Seronok sungguhlah Firdaus dapat makan kerepek idamannya. 

Teringat ada satu bungkus lagi jejari ketam dalam freezer. Harap Firdaus terlupa!
Issshhhh! Malas betul Mommy Daus kan.


14 comments

  1. Saya baca tajuk tertanya-tanya bagaimana rupanya.
    Senang hendak goreng tapi kena carik itu yang ambil masa.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul, ambil masa untuk carik-carik.
      Firdaus hendak makan, jadi dia pun rajinlah mencariknya.

      Padam
  2. hahaha betullah , kadang bahannya dah berkurun beli tapi takada kerajinan nak buat . tunggu mood sampai baru jadik kan hahha

    BalasPadam
  3. Mungkin karena warna nya mirip ketam atau kepiting ya kak..wah Firdaus baik banget berbagi keripik jari ketam😘

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ya warnanya mirip merah ketam, isinya ditambah perisa ketam.

      Padam
  4. Mommy Daus kena beli air fryer sebijik kot, jadi Firdaus boleh buat sendiri je kerepek jejari ketam 😅

    BalasPadam
    Balasan
    1. Pernah guna air fryer untuk buat kerepek ketam ini, tapi tak sedap.
      Goreng dengan minyak juga yang sedap.

      Padam
  5. Dah dapat makan tu mungkin Daus lupa sebungkus lagi hehehe

    BalasPadam
  6. Sy selalu nampak posting tentang kerepek jejari ketam ni, tapi sy sama macam Kak Amie, malas! Hahahaha.

    BalasPadam
  7. Sampai Firdaus dah carik-carikkan baru menjadi kerepek jejari ketam. hihi..Ini kalau makan, sekejapan habis.

    BalasPadam
  8. Memang betul dia nak la tu kak amie sampai dia sendii yang carik carikkan jejari ketam tu

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe