Sambal Kentang Ikan Bilis Rangup

9:37 PG

Bismillahirrahmanirrahim.
Siapa suka makan sambal kentang? Ada yang basah dan ada yang kering. Sambal kentang yang kering dan rangup sedap dibuat kudap-kudap!


Resipi Sambal Kentang Ikan Bilis Rangup
Sukatan bahan : Pandai-pandailah sendiri.

Bahan A:
Sediakan kentang yang disagat dan digoreng hingga garing, ditambah ikan bilis mata biru goreng yang juga halus-halus saiznya. Tambahkan juga kacang tanah goreng. Kita tak berapa gemar makan tempe yang digoreng garing. Jadi, tak masukkan tempe sebab sudah hilang rasa tempenya. Biarkan sejuk.

Bahan B:
Buat sambal tumis seperti biasa dari cili kering, bawang putih dan bawang merah kisar. Tambahkan air asam jawa, gula dan garam / perasa pilihan secukupnya. Jika suka rasa lebih manis, boleh lebihkan gula. Tumis sehingga garing / pecah minyak. Biarkan sejuk.

Gaul kesemua bahan. Sedia untuk dinikmati.


Sambal Kentang Ikan Bilis Rangup


23 comments

  1. Fav ni tp sy suka yg sambal kentang potong wedges tu... mkn dgn nasik... dapnyee

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ooo suka kentang potong wedges. Cepat kenyang tu.

      Padam
    2. Ni mkn dgn nasik putih saja pun sedap... utk bekal bekfes mkn dpn pc... hihihi

      Padam
  2. selalu ammi order je dari kakak sepupu sebab malas betul nak menyagat, menggoreng bagai

    BalasPadam
    Balasan
    1. Memang eloklah beli saja dari membuat sendiri sebab perlu kesabaran untuk menyiapkannya.

      Padam
  3. makan sedap meratah pun sedap tapi nak membuatnya rasa bercinta hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul tu Afzan.
      Api kena jaga sewaktu menggoreng supaya kentang tidak hangus.

      Padam
  4. Baru pagi tadi makan sambal kentang dgn nasi lemak Kak Amie :)
    Baru tahu, kena sagat rupanya ye...kenapalah sy tak terfikir...ingatkan hiris halus² gitu 😅

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kena guna sagat PH.
      Kalau hiris halus dari pagi sampai petang tak sempat nak goreng hihihihiii.

      Padam
  5. Saya suka sambal kentang. Kering ke basah tetap suka. Tapi style sambal kentang kak Amie ni pertama kali tengok disagat halus. Menarik juga boleh dijadikan kudapan.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Rangup rasanya Fiza.
      Memang sedaplah buat kudapan.
      Kalau rajin boleh buat banyak, boleh simpan lama.

      Padam
  6. Suka nih sambal kentang kayak gini ..tapi suka ga garing sesudah nya...cara saya salah mungkin yaa

    BalasPadam
    Balasan
    1. Goreng dengan api sederhana. Jaga apinya supaya kentang tidak hangus dan garing sekata.

      Padam
  7. Wah…rajin kak Amie sagat halus gitu. Saya suka, tapi cuma rajin membeli jelah 😄

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul Ujie.
      Kalau ada yang jual, boleh kita beli saja.

      Padam
  8. rajin menggoreng rangup campur bilis sedap tu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sedap Kak PI. Boleh makan begitu saja atau buat lauk nasi.

      Padam
  9. Kalau makan dengan nasi, sy tolak lauk lain, Kak Amie.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Samalah dengan saya SK.
      Nikmati sepenuhnya keenakan sambal kentang ikan bilis.

      Padam
  10. Ini confirm tak jadi lauk nanti ni....leka duk ratah je...

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe