Jom Sesekali Makan Laksa Ayam

12:11 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Pernah makan Laksa Ayam? Ini merupakan kali ketiga Amie makan Laksa Ayam di Happy Spoon Restaurant. Maknanya kalau sudah tiga kali makan, memang Laksa Ayam bukanlah sesuatu yang janggal atau asing untuk diterima tekak. Selama ini hanya makan laksa kuah ikan sahaja, jadi sesekali makan Laksa Ayam apa salahnya kan. Samalah seperti selalu makan asam pedas ikan, sesekali makan asam pedas ayam atau daging tetapi juga menyelerakan! Terpulanglah pada penerimaan tekak dan selera masing-masing untuk mencuba.

Laksa Ayam

Kelmarin, Fairuz ambil Amie dan Firdaus dari sekolah. Oleh kerana waktu solat Jumaat masih jauh lagi, jadi Fairuz ajak kami makan tengah hari dahulu. Firdaus pula apabila dipelawa makan sudah tentu disebutnya Happy Spoon dan makanan yang diidamkan sudah semestinya Nasi Goreng Tom Yam. Entah apa istimewanya Nasi Goreng Tom Yam di Happy Spoon sehingga Firdaus hendak makan menu yang satu ini saja.

Seperti biasa, Firdaus jadi tukang tulis pesan makanan.

Mango Ice Shaved

Fairuz kata perutnya masih kenyang sebab makan di kampung. (Kelmarin hari pernikahan anak buah, Ummi Syazana. Ketika ini Encik Suami berada di kampung). Jadi Fairuz hanya memesan Mango Ice Shaved sahaja. Makan tiga orang pun tak habis! Semangkuk penuh dengan hirisan mangga di bawahnya dan ditutup dengan puri mangga di atasnya sebelum diletak ais krim vanilla di tengah-tengah.


Fairuz & Firdaus

Nasi Goreng Tom Yam kegemaran Firdaus.

Nasi Goreng Tom Yam

Bismillah
Laksa Ayam

Amie belum pernah masak Laksa Ayam. Setelah bertanya Pak Google, rupanya kuahnya daripada ayam. Tapi sewaktu Amie makan tak pula rasa kuah ayam... ahaks! Memang ada hirisan ayam di dalam mangku Laksa Ayam. Uniknya dunia masakan. Macam-macam ada.

7 comments

  1. Kita ingat dia blend ayam masuk dalam kuah tu. Sekali pandang macam Laksa Sarawak pun ada.

    BalasPadam
  2. Saya jarang makan laksa kak...bahkan sepertinya belom pernah deh..cuman sering dengar namanya aja .. Firdaus seperti biasa ya selalu catat pesan menu.😁

    BalasPadam
  3. Wah,menarik dan unik lalsa ayam..
    Tapi lagi tergoda ais mangga tu..

    Eh,mana dah rambut panjang Fairuz..dah potong ek?
    Nampak Fairus makin slim la

    BalasPadam
  4. Rare laksa ayam... masak ni kalau kreatif mengolah resepi mcm² boleh jd kak

    BalasPadam
  5. panas-panas dapat ABC mangga memang sedap haha

    BalasPadam
  6. Belum pernah lagi makan laksa ayam. Mesti sedap kalau ulang pesan. Seronoklah Firdaus ada geng. Sedap sangat tu nasi goreng tom yam kat sini buat Firdaus teringat ingat kesedapannya.

    BalasPadam
  7. teringin juga nak rasa laksa ayam... tapi kat sini mana pula nak cari. nak buat memang tak berasap laa dapur tu hahaha

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe