Sedapnya Makan Nasi Lauk Sardin dengan Telur Dadar!

1:44 PG

Bismillahirrahmanirrahim.
Setibanya kami di seri Iskandar dari Ipoh, Fuad dan Encik Suami terus ke kedai untuk membeli sardin dalam tin dan telur. Sampai di rumah, Fuad berkata:
Mommy masak ikan patin ya!

Syukurlah ikan patin sudah dibersihkan dan dipotong. 
Selain sardin dalam tin dan telur, Fuad beli dua biji terung. Rasa macam hendak ketawa sahaja melihat dua biji terung berharga RM2.99 sen setiap sebiji. Saiznya tidaklah besar! Dibelinya juga daging ayam bahagian peha. Aseeyah cadangkan supaya panggang ayam dalam air fryer tapi bungkus dengan kertas aluminium. Mana-mana sajalah, asalkan masak dan boleh dimakan.

Hidangan malam pertama di Seri Iskandar.


Inilah dua biji terung berharga RM2.99 sen setiap sebiji. Kita goreng, dan kemudian tumis dengan cili bawang dan bubuh sos tiram serta kicap. Abaikan minyak yang terlebih itu!

Ayam Panggang Air Fryer Bungkus Kertas Aluminium.

Ikan Patin Masak Pindang

Tumis Ikan Sardin dengan Kentang.

Telur Dadar.

Oren & Limau Bali

Lain nikmatnya dapat makan di rumah berbanding makan di luar. Eh, apabila dihitung sudah 11 hari kami tidak menjamah masakan sendiri!

Nasi Goreng


Keesokan paginya kami perlu sampai ke Kuala Selangor pada pukul 8 pagi. Jadi, selepas solat subuh kami perlu segera bertolak. Abang Farid sediakan bekal nasi goreng dan telur mata. Katanya, nanti bolehlah buat alas perut dalam perjalanan. Takut tak sempat singgah sarapan pagi sebab hendak kejar masa.

Telur Mata

Bekalan sarapan yang disediakan Abang Farid.

Encik Suami sudah hidupkan enjin kereta. Fuad, Firdaus dan Amie sudah bersedia untuk melangkah keluar rumah. Tiba-tiba Wak Aton telefon. Katanya, urusan di Kuala Selangor dibatalkan. Dia pun baru sahaja dapat mesej daripada pegawai MAIS yang menguruskan hibah kami sekeluarga.

Jadi, apa kami nak buat sekarang?

6 comments

  1. Selamat menjamu selera
    Nampak sesedap semuanya

    BalasPadam
  2. lauk2 yg simple mcm ni la sedap. x perlu berhias bagai!

    BalasPadam
  3. nak buat apa? sambung masak dan makan lagi!!! hahahah

    BalasPadam
  4. Nampak sedap semua masakan cikgu.Kemas dan cantik platingnya.
    pastinya semua makan penuh berselera.

    BalasPadam
  5. memang sedap bila dapat makan makanan yang dimasak sendiri selepas berhari2 makan di luar kan..

    BalasPadam
  6. betul kak. lain nikmatnya bila masak dan makan kat rumah.
    muai! modal pun seberapa aje.
    yg lebih, modal tenaga kita memasak tu :) ha ha ha.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe