Sarapan di Warung Tapaw Bandar Puncak Alam
3:29 PTGBismillahirrahmanirrahim.
Barangkali letih, ya sudah tentu letih mengharung perjalanan panjang! Selepas solat subuh, masing-masing tarik selimut! Setelah rasa bertenaga untuk meneruskan perjalanan, kami daftar keluar homestay dan mencari sarapan.
Kami singgah di Warung Tapaw Bandar Puncak Alam yang terletak di:
2, Lorong Naluri Sukma 8/9,
Bandar Puncak Alam,
45010, Bandar Puncak Alam, Selangor.
Mengerling jam di dinding restoran, jarum sedang menunjukkan angka 10:44 minit pagi. Sarapan pagi atau terus makan tengahari?
Encik Suami kata, sarapan sahaja sebab kalau kenyang makan nasi rasa mengantuk pula sewaktu memandu. Tapi terpulanglah kalau ada yang hendak makan berat kerana lauk-pauk banyak terhidang, hanya menanti untuk dinikmati sahaja.
Mama Cella ada bertanya siapa yang memandu?
Dari KLIA ke Puncak Alam, ke Bukit Hijau, kembali semula ke KLIA2, Encik Suami yang memandu. Dari KLIA2 ke Yuslina Homestay, Fuad yang mengambil alih tempat Encik Suami. Sekarang, Encik Suami pula yang akan memandu ke Johor.
Firdaus dengan milo suam memang berpisah tiada. |
Sarapan pagi yang agak lewat! |
Soto Ayam Abang Farid |
Roti Telur Kuah Banjir. |
Kita pula tak senang duduk. Mata asyik memandang ke arah lauk-pauk yang berpuluh jenis.
Cepat-cepat kita habiskan cucur udang dan terus mencapai bekas untuk mengisi lauk-pauk. Kami akan singgah di rumah Bonda selepas ini, dan sudah tentu tidak berkesempatan untuk masak makan tengah hari untuk Bonda. Jadi, beli sahajalah lauk-pauk di sini.
Kita belikan Bonda:
- Ikan Talapia Panggang
- Perut Air Asam
- Asam Pedas Batang Keladi
- Lontong & Sayur Lodeh
- Bihun Sup
- Kuih Ketayap
Tepat pukul 11:14 pagi kami tinggalkan Warung Tapaw.
Fuad menjadi pemandu sementara dari Bandar Puncak Alam ke Bukit Hijau ketika ini.
Fairuz belum bertemu nendanya. Jadi hari ini baru berkesempatan untuk ziarah, sebab penerbangan Fairuz lewat.
Kita sempat melihat pokok-pokok pisang di atas tanah kita. Adik ipar rajin bercucuk tanam di sini. Sebelum kami berangkat meninggalkan rumah Bonda, adik ipar masukkan dua sikat pisang emas ke dalam bonet kereta, beberapa biji jambu batu dan buah mangga. Semuanya hasil tanaman sendiri. Buah pisang itu, kata adik ipar dari pokok yang ditanam di tanah kita. Nanti sampai Johor, masaklah buah pisang itu, kata adik ipar. Alhamdulillah!
Pisang emas dibawa ke Johor,
Masak semuanya di dalam bonet!
Pisang emas dibawa ke Johor,
Masak semuanya di dalam bonet!
Lebih kurang pukul 1:30 petang, kereta yang kami sewa bergerak meninggalkan teratak Bonda. Sebenarnya Abang Farid menempah kereta sewa ARUZ PERODUA di KLIA tetapi dapat HONDA BR-V pula. Kereta sewa digunakan dari 03-15 Disember 2022, selama 13 hari dengan bayaran sebanyak RM1897.00. Muatlah untuk membawa kami bertujuh ke sana dan ke sini!
24 comments
Uuuiii.. sedapnya cucur udang makan dengan kuah kacang.. kegemaran tu
BalasPadamMemang sedap sangat. Garing di luar, lembut di dalam.
PadamSeronok tak si Daus?
BalasPadamDialah yang paling seronok!
PadamAh, kalau sy pun rambang mata tengok lauk2. Cucur udang kuah kacang nampaknya tidak mengecewakan.
BalasPadamRambang mata dan menggoda selera. Tak dapat makan tak apa, belikan untuk Bonda saja hihihii.
PadamUntung dapat adik ipar rajin tanam dan jaga tanaman di tanah Puan Amie.
BalasPadamYa, macam-macam tanamannya.
PadamAbah Ahnaff memang suka cucur udang warung tapaw ni. Kene dengan selera dia sebab pencicahnya kuah kacang 🤭
BalasPadamSedapkan. Rangup di luar, lembut di dalam. Makan waktu masih panas, sedap!
PadamWah asam pedas daun keladi....tenguk pun ngences. Banyak sungguh lauk pauknya dan nampak sedap. Pilihan lauk buat bonda pun sodap
BalasPadamTeringat Bonda kita selalu masak sayur batang keladi waktu kita kecik-kecik dulu. Macam lama sungguh tak makan sayur ini.
PadamWah pokok pisangnya dah berbuah, tu macam pisang tanduk je. Bagus lah adik ipar tanam pokok buah-buahan. Berbudi pada tanah dapat hasilnya.
BalasPadamTak sempat saya nak ronda kawasan yang ditanam. Yang penting, tanah tidak terbiar dipenuhi lalang.
PadamAduhai cucur udang tu menggamit la...bagai melambai- lambai SA...selalu cucur udang makan waktu petang kini pagi pun boleh ye kak...tudia...hasil berbudi pada tanah...seronok sesekali jumpa bonda...dan adik beradik yang lain
BalasPadamCucur udang kuah kacang tu agaknya menu pagi hingga petang SA. Boleh untuk sarapan dan minum petang.
Padambanyaknya lauk pauk yang ada kat sini. kalau syu dah rambang mata tak tau nak ambil yang mana satu.
BalasPadamBetul Syu. Apabila terpandang lauk-pauk kegemaran Bonda, terus kita minta bungkus untuk bawa balik kampung.
Padamkan kak amie. kalau tak makan, mesti akan bungkus bawak balik, sbb nampak menarik sangat lauk pauk dia.
Padamsedapnya cucur udang cicah kuah kacang tu kak oi
BalasPadamTersenyum Sha membaca rangkap ini
BalasPadamPisang emas dibawa ke Johor,
Masak semuanya di dalam bonet!
Kalau da adalauk pauk ini, Sha tuju nasi je.. memang tak ada istilah sarapan dah.. kikiki.. Tambah pilihan lauk pauknya mengancam semuanya..
Tersenyum Sha membaca rangkap ini..
BalasPadamPisang emas dibawa ke Johor,
Masak semuanya di dalam bonet!
Meriah lauk pauk dia.. Memang tuju nasi kalau Sha ke sini.. Hehehe..
Rambang mata melihat lauk pauk yang terhidang.. Memang makan nasi ini kalau Sha ke sini..
BalasPadamTu dia.. sekali tiga komen.. Main-mainlah blogger ini.. huhuhu..
BalasPadamAwalnya tadi tak ada komen.. rupanya dia main-mainkan kita..