Makan Malam di Restoran Sate Kajang Hj Samuri

9:10 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Cadangan ke Restoran Sate Kajang Hj Samuri dibuat oleh Abang Farid. Sebenarnya sudah banyak kali juga kita singgah di restoran cawangan kalau balik ke Malaya. Teringat zaman belajar di Kuala Lumpur dahulu, kita aktif terlibat dalam PERMAS (Persatuan Mahasiswa Selangor) dan berkesempatan makan Sate Hj Samuri di Kajang. Waktu itu kami makan di gerainya sahaja. Pernah satu malam, kami makan di meja luar gerai. Sewaktu sate sampai ke meja, tiba-tiba hujan turun dengan lebatnya! Berlarianlah kami membawa pinggan sate untuk berteduh di gerai!

Itu cerita dulu. 
Betapa enaknya menikmati hidangan sate, dengan saiznya besar, murah dan sedap! Sekarang situasinya agak berubah dari segi saiz, rasa dan harga. Itu yang kita rasa dan tak tahu pula orang lain. Kita memenuhi ajakan Abang Farid ke sini kerana Abang Farid sukakan tempat ini.

Rasa sunyi pula tanpa Fairuz di sini. Ketika ini Fairuz sudag memasuki pesawat Air Asia X.

Restoran Sate Kajang Hj Samuri
Bangunan Dato Nazir,
Jalan Kelab 43000
Kajang, Selangor.

Firdaus bergambar di bawah tangga, sebelum naik ketingkat atas.


Suasana di dalam restoran tingkat bawah pada malam itu. Kami naik ke tingkat atas. Ketikaini hujan turun dengan lebatnya. Teringat peristiwa 30 tahun lalu berlarian dalam hujan menyelamatkan pinggan sate masing-masing!


Boleh klik di sini untuk ke laman sesawang :MENU SATE KAJANG HJ SAMURI & HARGA

Harga yang dipaparkan untuk  setiap jenis sate:
  • Sate Ayam - RM1.50
  • Sate Daging - RM1.65
  • Sate Perut - RM1.50

  • Sate Hati : RM1.20
  • Sate Ikan : RM2.00
  • Sate Kambing : RM2.80


  • Sate Arnab - RM3.20

  • Nasi Impit Kecil - RM1.80
  • Nasi Impit Besar - RM3.50
  • Ketupat - RM0.70

Kami memesan semua tujuh jenis sate, tetapi lebihkan sate ayam. Menu tambahan termasuk nasi impit saiz besar dan hirisan bawang. Selain segelas minuman Teh O Ais, kami minta satu jug jus tembikai. Firdaus minta Nasi Goreng Ayam.

Kuah kacang, sambal, nasi himpit dan bawang.

Tujuh jenis sate yang dipesan dihantar ke meja kami.


Anak-anak tidak dapat membezakan sate ayam dengan sate arnab. Oleh kerana diletak dalam satu pinggan, jadi tak dapatlah mengenalinya. Rasanya pun macam sama saja. Itu kata Fuad.


Kita boleh bezakan sate ikan dengan sate hati. Sate hati ayam dicampur dengan mempedal ayam. Ketika makan sate ikan, teringat pula sate kerang! Aduhai....! Zaman sekolah rendah dahulu memang selalu beli sate kerang di kantin! Satu cucuk harga 5 sen, kemudian tahun berikutnya naik 10 sen! Mana nak jumpa sate kerang? Rindunya....sedap sangat!

Imam kecil mengetuai bacaan doa makan.
Ketika hujan reda, kami pun selesai makan dan kemudian pulang ke homestay di DZR Home Bangi.


Kombinasi 'sate' yang manakah memberikan rasa yang sempurna ketika anda menikmatinya:
  • Sate dengan rasa perapan yang cukup rasa.
  • Kuah kacang.
  • Hirisan Timun
  • Hirisan Bawang
  • Nasi Himpit / Ketupat
Kadang-kadang, Amie terjumpa  sate yang sangat sedap, tak cecah kuah kacang pun boleh makan dengan penuh selera sebab sate diperap dengan cukup rasa dan sempurna.

4 comments

  1. Saya biasa makan sate Samuri ni RnR, suka jugak makan sate hati. Tapi bahagian pedal saya tak makan, liat.

    Pernah beli sate frozen jenama Peladang kalau tak silap, sedap perapan jadinya boleh makan gitu je tanpa kuah.

    BalasPadam
  2. Wah...makan sate sambil mengenang peristiwa dalam hujan lebat.
    Kenapa la saya tak terfikir nak cuba serba sikit setiap sate tu..Asal sate hanya ingat ayam,daging dan perut sahaja..
    Sate kerang tu nostalgia kan cikgu..

    BalasPadam
  3. lama tak makan sate di sini. dulu pernah makan beberapa kali juga..

    BalasPadam
  4. Kalau perapan sate dah sedap, tak makan dengan kuah kacang pun ok. Adik ipar duduk Kajang, kalau bawa sate balik rumah mak kami biasa bawa sate lain ☺

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe