Makan Tengah Hari di Ayahman Patin Pahang

1:52 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Hujan.
Basah.
Sejuk!
Terserempak dengan Restoran Ayahman Patin Pahang di kala tengah hari yang dingin, Fuad terus masuk ke dalam. Memang Fuad dengan ikan patin berpisah tiada!


Tidak banyak lauk-pauk yang disediakan di Ayahman Patin Pahang. Melihat para pelanggan yang memenuhi ruang makan sedang menikmati nasi lauk ikan patin, kita pun rasa teruja untuk mencuba masakan ikan patin di sini. Ketika itu, sudah tersedia sebelanga besar Tempoyak Patin Pahang. Ikan yang boleh dipesan selain ikan patin ialah ikan keli dan ikan talapia bakar. 

Kami perlu menunggu lebih kurang 15 minit sementara menunggu lauk yang dipesan:
  • Tempoyak Patin Talapia - akan dihidang panas dari belanga
  • Pais Patin Pahang - sedang dipanggang
  • Talapia Bakar - sedang dipanggang
Apabila kita minta ulam-ulaman seperti dalam gambar, katanya ulam belum sampai! Jadi, makan ikan talapia bakar dengan sambal sahajalah. Hanya ada sayur kobis sahaja, jadi kita pun ambil semangkuk untuk lengkapkan hidangan.


Walaupun suhu sejuk, Firdaus hendak minum sejuk juga!

Oleh kerana hendak makan panas-panas, jadi kami duduk dahulu di meja. Nanti apabila ikan yang dipanggang sudah masak, bolehlah ambil nasi. Nasi kena ambil sendiri. Begitu juga air minuman. Ambil sendiri dan bayar di kaunter. Ada pilihan air panas dan air sejuk. Encik Suami minta air kopi panas.

Toleh kiri, toleh kanan, depan dan belakang : Semuanya sedang makan nasi dengan semangkuk Tempoyak Patin Pahang!


Kami buka bungkusan berisi bebola keledek yang dibeli di pintu masuk Kea Farm. Comel jew bentuknya. Masih panas! Apalagi, ngap sajalah dua tiga biji!



Raja Ikan sudah tidak sabar untuk menjamah Tempoyak Patin Pahang! Tak cukup semangkuk dengan isinya sekeping ikan patin, minta tambah lagi semangkuk. Padahal semalam sudah makan ikan patin masak pindang di rumah Abang Farid!

Tempoyak Patin Pahang : RM19:00.

Pais Patin Pahang : RM19.00

Tambahan Tempoyak Patin Pahang : RM19:00

Firdaus nampak berselera menyudu nasi dengan kuah Tempoyak Patin Pahang!

Banjir nasinya dengan kuah!

Talapia Bakar  RM25.00

Sayur Kobis : RM3:00

Sambal Belacan

Sambal belacan ini diberi percuma. Kata adik yang berpakaian ala-ala pendekar yang kira harga makanan, yang kelihatan sibuk membakar ikan dan menghantar lauk-pauk dari meja ke meja:
Saya belanja kakak sambal belacan. 
Terima kasih dik!

Kalau berkunjung ke Cameron Highlands, dalam cuaca sejuk dan ingin makan panas-panas dengan menghirup kuah Tempoyak Patin Pahang, singgahlah di restoran yang terletak di tengah-tengah Kea Farm Cameron Highlands ini:
Ayahman Patin Pahang,
187, Shop A, Kea Farm,
39000 Tanah Rata,
Cameron Highlands, Pahang.

2 comments

  1. Oh..kat CH pun ada restoran ikan patin ya..Orang Sabah,mata lagi tajam ni..nampak semua tempat makan best di Malaya..hihihi

    BalasPadam
  2. sedapnya sekali sekala makan ikan patin.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe