Kodai Makan Ain : Selegho Kito Selegho Nogoghi

7:17 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Apabila berada di Negeri Sembilan sudah tentulah kita tidak lepaskan peluang menikmati selegho nogoghi. Selalu terliur dan teringat-ingat masak lemak cili api dari rumah BLOGGER SURIA AMANDA. Kali ini kita singgah di tempat makan terkenal Kodai Makan Ain yang terletak di:
Blok A, Kampung Budaya,
Kampung Ayer Hitam,
71500 Tanjung Ipoh,
Negeri Sembilan.


Sebaik sahaja kami tiba, kami terus masuk barisan untuk ambil nasi. Tak sempat hendak ambil gambar sebab perut sudah lapar. Pelbagai jenis masakan cili padi di situ, daripada ayam sampailah ke udang dan ikan. Anak-anak pula terus ambil nasi dan letak lauk-pauk kegemaran masing-masing dalam pinggan yang sama. Oleh kerana sibuk melayan perut sendiri, tak nampak pula lauk apa yang dimakan anak-anak...ahaks!


Antara lauk-pauk yang ada di bahagian luar kedai makan, berhampiran nasi tempat pelanggan berbaris.


Inilah antara hasil tangkapan lauk-pauk yang kita pilih untuk makan bersama Encik Suami.

Ikan Baung Masak Lemak Cili Padi

Belulang Masak Lemak Cili Padi

Ulam-ulaman dan Sambal Belacan

Pajeri Terung

Telur Itik Masak Lemak Cili Padi dengan Daun Ubi

Pekerja Kodai Makan Ain datang ke meja dan mengira harga makanan kami tujuh orang. Semuanya berjumlah RM97.00. Wokey! Hari pertama jalan-jalan cari makan di Negeri Sembilan sudah bermula!




10 comments

  1. Belulang tu macam kulit lembu je masak lomak cili api. Pajeri terung peberet tu.

    BalasPadam
  2. Wah...orang jauh pun dah sampai Kodai Ain yang baru ni.

    Saya selalu jugak makan kat Kodai Ain masa sebelum PKP, masa tu kedai tepi jalan depan Kampung Budaya. Menang sentiasa penuh orang datang makan.

    BalasPadam
  3. Telur itik tu paling ohsem tapi Sha seram makan masak lemak orang negeri ini.. Pedas tak tahan perut Sha.. Selalunya mampu pandang je..

    BalasPadam
  4. Pedas tak ni? Tahan pulak Firdaus ya. Takpe kak Amie, anak-anak sudah besar dan ada citarasa sendiri. Mommy boleh makan dengan tenang

    BalasPadam
  5. Cemburu kita dibuatnya tau. Sy terpaksa lupakan niat kalau nak jjcm ke n9 sebab masakan di sana bukan selera Pak Inche.

    BalasPadam
  6. Terliurnya belulang cili padi tu..
    Pekat melekat elok semua MLCP kat situ

    BalasPadam
  7. wahh mesti sedap dan pedas makanan di sana kan..

    BalasPadam
  8. semua tu rm97? mak aii, mcm mahal je aida tgk.
    tapi takpe la.
    jalan-jalan cari makan kata nyerrr kan. harga belakang kira.

    BalasPadam
  9. Situ mahal sikit kak Amie, tapi sesekali takpe kot..SA jarang makan kat situ..

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe