Mencari Laksa Ipoh di Padang Polo

4:48 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Sepanjang perjalanan pulang dari Cameron Highlands ke Ipoh, kita tidur saja. Firdaus pun tidur sama. Fuad pun sekali-sekali kepalanya tersengguk-sengguk. Kita siap pesan, sampai di Ipoh nanti singgah di Padang Polo. Ustaz Za Fauzan sudah berpesan supaya cari Laksa Ipoh.

Melihat pelanggan berbaris hendak membeli Laksa Ipoh, kita tak fikir panjang! Tak jadilah nak beli. Rasa nak cepat-cepat sampai rumah dan berehat. Biarlah tak dapat makan Laksa Ipoh daripada berbaris menunggu.

Kami tidaklah pulang ke Seri Iskandar dengan tangan kosong. Sempat juga beli nasi lemak. Yang lucunya, nasi lemak hanya tinggal lima bungkus, dan kami beli semua. Senang hati penjual nasi lemak kerana jualannya habis!



Terjumpa Putu Perak Zul. Ada dua jenis iaitu Putu Perak Zul Kelapa dan Putu Perak Zul Gula Melaka. Kita beli kedua-duanya.


Putu Perak Zul Gula Melaka 5 Ketul : RM4.00


Putu Perak Zul Kelapa 5 Keping : RM3.50.


Sampai Seri Iskandar, Abang Farid minta khidmat abang angkatnya, Foodpanda hantar McDonalds.

Nampak lapar sungguh Fuad!

Tak dapat Laksa Ipoh, makana nasi lemak dan putu kelapa serta putu gula merah pun ok! Nampaknya kena datang ke Ipoh lagi suatu hari nanti sebab belum dapat makan di Canning Dim Sum dan belum merasa Laksa Ipoh.

4 comments

  1. Cantiknya putu perak tu, nampak sedap pulak tu 😍

    BalasPadam
  2. Putu Perak memang sedap, saya lebih suka yang gula merah, biasa beli di pasar Sabtu Bota Kanan. Saya pun dah lama tak rasa laksa padang Polo, sebab dia petang baru ada. Lagi pun, jenuh cari parking, penuh sesaja, dengan orang riadah di situ.

    BalasPadam
  3. Laksa di Perak katanya dibuat daripada tepung gandum berbanding laksa biasa buat daripada tepung beras(taktau la laksa Ipoh ni tepung gandum @ tepung beras)
    Putu Perak tu saya suka inti kelapa putih masin berbanding kelapa manis.Cikgu suka yang mana?

    BalasPadam
  4. kalau dah penat, memang tak rasa nak beratur panjang kan. baik lah cari makanan lain yang ada..

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe