Makan Musang King Dahulu Sebelum Mencari Lauk Kampung & Salai Mantin

12:23 PG

Bismillahirrahmanirrahim.
Kenapalah susah sangat hendak meninggalkan Negeri Sembilan? Barangkali jiwa kami sudah kena pukau di sini... ahaks! Kali ini kami singgah makan durian di Jalan Pajam, Nilai - Salak, Mantin, Negeri Sembilan. Pada mulanya Amie terpandang gerai durian, dan mata terus tertancap pada tulisan  DURIAN MUSANG KING - RM22.50 per kilogram. Kereta sudah terlajak jauh, tetapi dengan sabar Encik Suami penuhi permintaan kita untuk singgah makan durian!

Benarlah! Harga durian Musang King RM22.50 sen sekilogram. Entah betul entah tidak musang king, tawakal sajalah. Abang Farid, Fuad dan Firdaus tidak mahu turun dari kereta kerana tak makan durian! Hanya Amie, Encik Suami dan Aseeyah sahaja yang pergi ke gerai tersebut.

Encik Suami pilih sebiji durian Musang King saiz kecil, dan apabila ditimbang beratnya hampir sekilogram. Ketika Amie sedang makan dengan Aseeyah, Encik Suami beli lagi sebiji durian, tapi entah jenis durian apa, lebih dua kilogram beratnya.

Durian Musang King.


Encik Suami hanya makan beberapa ulas sahaja. Setengah nafas jugalah Amie dengan Aseeyah hendak menghabiskan durian ini.

Akhirnya habis jugalah dua biji durian ini kami kerjakan. Itu pun Encik Suami tolong makan beberapa ulas lagi.

Kemudian kami ke gerai makan Lauk Kampung & Salai Mantin di Taman Andalas. Kali pertama kami sampai, tidak ada ruang letak kereta dan gerai makan dipenuhi pelanggan. Tertera di kain rentang, waktu urus niaga pada pukul 10:30 pagi sehingga 3:30 petang sahaja. Memandangkan waktu itu hampir pukul 2:00 petang, mungkin lauk-pauk tinggal sedikit. Kami pun mencari tempat makan lain. Malangnya WAZE membawa kami masuk ke rumah orang. Apabila bertanya kepada orang di situ, mereka kata tidak ada restoran yang dimaksudkan!

Buang masa jugalah lebih setengah jam mencari! Akhirnya kami kembali semula ke Lauk Kampung & Salai Mantin. Banyak tempat letak kereta kosong, dan pelanggan juga hanya tinggal beberapa orang.

Apabila kami masuk, pekerja di situ beritahu kami: 
Hanya tinggal lauk ini saja, katanya sambil menunjukkan dulang-dulang berisi lauk yang hampir habis.

Tak apa dik. Masih ada juga lauknya, walaupun sedikit, sahut Amie.
Konsep di sini adalah layan diri. Jadi, masing-masing ambil lauk yang disukai. Kami memesan satu jug teh ais.



Walaupun lauk-pauk banyak yang sudah habis, tetapi sewaktu kami makan pelanggan masih berdatangan ke situ! Apa agaknya keistimewaan hasil air tangan Chef Helmi di gerai ini? Fuad memilih lauk ikan dan ayam goreng berlada. Abang Farid mengambil sup ayam dan ayam masak lemak cili padi. Aseeyah mengambil asam pedas ikan pari. Encik Suami dan Firdaus tidak ambil apa-apa, dan hanya menunggu sahaja di meja.


Daging Salai Masak Lemak Cili Padi dengan Daun Ubi.

Asam Pedas Ikan Parang.

Ayam Masak Lemak Cili Padi.

Sambal Udang dengan Petai.

Asam Pedas Ikan Pari

Ikan Cencaru Air Asam.

Air Asam.


Nampak tak sabar Fuad hendak menjamah hidangan tengah hari masakan orang nogoghi! Setelah doa makan dibacakan oleh Firdaus, kami pun terus cuci tangan dan makan. Pergghhh! Memang sedap semua lauk-pauk yang kami pilih. Rasa asam pedas ikan memang cukup rasa! Firdaus tidak berhenti makan nasi dengan kuah asam pedas ikan pari sehingga terpaksa meminta nasi tambah! Apabila nasi tambah sampai, Fuad dan Encik Suami turut menambah! Kita pun menambah sama sebab asam pedas ikan parang yang kita ambil pun sangat sedap!

Semualah sedap! Tak ada yang tak sedap melainkan sedap belaka.
Patutlah pelanggan datang tak putus-putus walaupun lauk-pauk hampir habis! Dapat makan kuah asam pedas ikan pun dah cukup enak!

Enam pinggan nasi putih, tambah satu pinggan lagi, satu jug besar teh ais, dan 10 jenis lauk, semuanya berharga RM105.00.

Teh ais berbaki setengah jug besar. Jug besar! Bukan jug yang biasa. Encik Suami minta bungkus bawa pulang. Sayang, kata Encik Suami sebab masih banyak, dan tidak habis diminum.


Setelah perut kenyang, ke mana pula selepas ini?

3 comments

  1. Wow..murah banget tu MK..
    Saya pun jenis tak kenal sangat durian.tapi kalau dah nama durian bagi saya semua sedap dan tak pernah menolak..
    Nak zikir jap..
    nak makan durian..nak makan durian..nak makan durian
    🤭

    BalasPadam
  2. Wahhhh.. Kak Amie dah ada geng makan durian nampaknya. Kalau sy pun suka makan durian sebelum makan makanan berat yang lain. Daging salai masak lemak cili api dengan daun ubi, nampak sgt sedap tu.

    BalasPadam
  3. sedapnya makan durian. dekat Penang macam dah ada durian, bila lah dpt balik Penang lg ni.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe