Makan Nasi Lauk Kari Kambing

9:55 PTG

Meriah sungguh dunia masakan! Kalau kering idea untuk memasak, terjah saja ke dapur jiran tetangga maya. Banyak perkongsian menu dan resipi di bawah tudung saji mereka. Semalam, nampak hidangan kari kambing Mama Cella. Terliur kita dibuatnya. Rasa-rasanya hari raya nanti nak masak kari kambing. Tiba-tiba kari kambing ada di meja makan untuk berbuka puasa pada hari ini....ahaks!


Juadah berbuka puasa hari ini:
  • nasi beras basmathi
  • kari kambing
  • sambal belacan
  • acar mentah
  • keropok

Firdaus pula sudah jemu dengan perkedel jagung, jadi dia minta hashbrown dan samosa. Amie sangka itu sajalah yang dia makan, rupanya tak tahan hati melihat kari kambing. Menambah-nambahlah nasi dalam pinggannya berlaukkan kari kambing.

Hashbown, samosa, oren dan anggur.


Jom kita lihat kari kambing yang Amie masak. Amie pilih bahagian lamb shoulder. Seperti biasa, di akhir masakan Amie tuangkan jus limau nipis. Kalau tidak ada limau nipis, Amie masukkan asam keping saja di awal masakan. Sebenarnya Amie ikut cara masakan sebelah keluarga Encik Suami. Arwah MIL pastikan ada limau nipis ketika memasak sama ada masakan kari, sambal, serondeng dan sebagainya.

Bahan-bahan:
  • 700 gram lamb shoulder - potong ikut ketebalan / lebar yang diingini
  • 3 biji kentang - kupas kulit - belah 4
  • 250 ml santan pekat
  • 1 liter santan cair
  • 2 sudu besar serbuk rempah kari daging / ayam
  • 2 sudu besar serbuk rempah kari ikan
  • 2 sudu besar serbuk cili
  • 2 pelepah daun kari - dilurut
  • 1 batang kulit kayu manis
  • 3 kuntum bunga lawang
  • 3 biji buah pelaga
  • 1 sudu kecil jintan manis
  • 1 biji limau nipis - ambil jusnya
  • 4 sudu besar minyak masak
  • garam / gula / perasa pilihan

Bahan hiris:
  • 3 ulas bawang putih
  • 5 biji bawang merah
  • 1 labu bawang besar
  • 2 cm halia
Cara memasak:
  1. Panaskan minyak  dan tumis bahan hiris hingga layu.
  2. Masukkan kulit kayu manis, jintan manis, bunga lawang dan buah pelaga. Tumis kacau hingga naik bau.
  3. Tambahkan serbuk kari ikan, serbuk kari daging dan serbuk cili serta daun kari. Jika terlalu kering, masukkan sedikit santan cair.
  4. Masak sehingga pecah minyak dan kemudian masukkan daging. Gaul sebati. Gunakan api perlahan.
  5. Masukkan santan cair dan masak hingga daging hampir empuk.
  6. Kemudian masukkan kentang. Setelah daging dan kentang empuk, tambahkan pati santan.
  7. Terus masak dengan api perlahan hingga pecah minyak sekali lagi.
  8. Perasakan dengan garam / gula / perasa pilihan.
  9. Akhir sekali tuangkan jus limau nipis. Kacau sekali dua, dan padamkan api dapur.

Kari Kambing

22 comments

  1. Selamat berbuka puasa.
    Sedap lauk kari kambing

    BalasPadam
  2. Betul tu kak amie, bukak je blog, memang ramai yang share resipi kannnn. Antara malas dengan rajin je nak buat ataupun tidakkk hahaha.

    BalasPadam
  3. Pekat kuah kari kak amie tu. Mesti sedap tu! tapi sayang kambing pulak. kalau ayam saya makan. hihi
    betullah kak amie, tak ada idea boleh jengah dapur sebelah. Itu yang best tu kalau kongsikan menu bagi idea kat orang lain. Hashbrown tu mesti requested by Firdaus ye.

    BalasPadam
  4. Rasa macam nak menjangkit jugak masak kari kambing ni, nak mengembek ramai2 ngan Amie & mak Cella, hihi

    BalasPadam
  5. Ni namanya pengaruh rakan sebaya..hahahaha

    Meraikan bebas dari PKPD dengan kari kambing ke cikgu?

    Pasni kita terjah dapur SK cium bau kari kambing ala mamak...hihihi

    BalasPadam
  6. sedap tu karikambing daus mesti suka sgt

    BalasPadam
  7. Nampak sedap kari kambing amie :)

    BalasPadam
  8. Jgn dok pakat mengembek lps mkn kambing tu dah la ya

    BalasPadam
  9. Semalam S makan kari kambing dalam tin Adabi je..2 tin sekali makan tu kak...hehehehe....sedap..dalam fridge ada je daging kambing..blom masak lagi..esok la kot...x puas makan kari kambing..suka ada lemak2 sikit tapi biasa la anak dara tu x suka lemak2 ni..dia makan daging pejal je

    BalasPadam
  10. Tak boleh jadi ni.Saya pun nak tangkap kari kambing juga. Masalahnya kambing tiada dalam reban. Tolongggg

    BalasPadam
  11. waduh sedapnya kak, kambing ni masak apa pun sedap

    BalasPadam
  12. sedapnya..feveret kambing ni..

    BalasPadam
  13. Sedapnya berbuka lauk kari kambing. Selera tengok. :)

    BalasPadam
  14. fav ni kak.. kari kambing wajib ada di hari raya

    BalasPadam
  15. Daging kambing kalau masak selain bakar saya tak makan.

    BalasPadam
  16. Wah,menarik nyaaa kambing kari tuu 😁

    BalasPadam
  17. Waduh.. sedapnya kari kambing.. cicah roti pun sedap juga tu..

    BalasPadam
  18. Sedap kari kambing.. memang fav ni haha

    BalasPadam
  19. Semalam kan..SA baru je masak kari kambing untuk Dania yang sedang berpuasa...

    BalasPadam
  20. sedapnya nmpk kari kambing ni. nsib baik bln puasa hari tu ada mkn.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe