Nasi Tomato, Kurma Kambing, Ayam Masak Merah & Acar Mentah @ Jelatah
8:33 PTGSewaktu kunjung raya maya ke rumah rakan-rakan blogger, teringin pula nak makan nasi tomato setelah singgah di dapur SERI KANDI TANAH JAUHAR dan MAMA CELLA. Terasa lama sungguh tak menjamah nasi beraroma! Terima kasih rakan-rakan blogger yang sudi kongsi menu dan dari situlah tercetusnya idea untuk masak di dapur sendiri.
Rasanya hari ini adalah hari paling sesuai Amie masak nasi tomato untuk hidangan terakhir berbuka puasa 6 Syawal Encik Suami. Amie doa sangat agar hari ini Amie sihat dan boleh turun ke dapur. Maklumlah pagi tadi kena suntik vaksin dos kedua. Doktor beritahu, suntikan kali kedua ini lebih kuat berbanding suntikan pertama. Suntikan pertama dulu, Amie sakit lengan dan demam.
Syukurlah, setakat ini belum rasa sebarang sakit atau tanda-tanda demam tetapi Amie sudah bersedia dengan ubat sebagaimana saranan doktor. Jadi, petang tadi dapatlah masak nasi tomato dan lauk-pauk yang lain.
- Nasi Tomato
- Kurma Kambing
- Ayam Masak Merah
- Acar Mentah @ Jelatah
Nasi Tomato and the gang. |
Nasi Tomato |
3 cawan beras basmathi - cuci dan rendam selama 10 minit
3 sudu besar minyak sapi
3 sudu besar puri tomato
1 cawan susu cair
2 sudu besar yogurt asli
Bahan A:
2 ulas bawang putih - hiris halus
2 ulas bawang merah -hiris halus
3 cm halia - hiris halus
1 helai daun pandan - siat dan simpul
rempah penumis - bunga lawang, kulit kayu manis, buah pelaga & bunga cengkih
Bahan B:
4 1/2 cawan air - ikut sukatan beras (1 cawan = 1 1/2 cawan air)
2 sudu besar Stok Ayam Pekat Maggi
Cara.
1. Panaskan minyak sapi. Tumis semua bahan A hingga harum dan layu.
2. Masukkan puri tomato, susu cair dan yogurt.
3. Tambahkan Bahan B dan biarkan mendidih.
4. Masukkan beras. Kacau rata dan tutup periuk.
Kurma Kambing |
700 gram kambing (lamb) - potong ikut saiz yang disukai
3 biji kentang - belah 2
3 sudu besar rempah kurma
200ml santan
segenggam daun pudina
3 biji cili hijau - belah 2
1 biji limau nipis - ambil jusnya
sedikit minyak dicampur dengan minyak sapi / mentega / marjerin
3 cawan air
garam / gula / perasa pilihan
Bahan tumbuk halus / kisar :
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
2cm halia
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil putih
3 biji buah pelaga
1 batang kulit kayu manis
3 biji bunga lawang
2 kuntum bunga lawang
Cara:
1. Rebus daging (lamb) bersama rempah kurma sehingga lembut - Amie rebus dengan api sederhana sehingga kuah pekat.
2. Panaskan sedikit minyak dan campurkan dengan sedikit minyak sapi / mentega / marjerin.
3. Tumis bahan kisar hingga wangi.
4. Masukkan lamb bersama kentang. Masak hingga kentang empuk.
5. Tambahkan santan, dan biarkan sehingga kuah agak pekat.
6. Masukkan garam / gula / perasa pilihan, cili hijau dan daun pudina.
6. Perlahankan api supaya terbit minyak.
7. Sebelum kurma kambing diangkat, perahkan jus limau nipis ke atasnya.
Ayam Masak Merah |
200 gram tomato segar - potong dadu
2 batang serai - diketuk
1 batang kulit kayu manis
3 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
1 labu bawang besar - hiris kasar
minyak
1sudu besar parutan gula melaka
garam / perasa pilihan
Bahan kisar:
15 tangkai cili kering
3 ulas bawang putih
7 biji bawang merah
3 biji buah keras
2 cm halia
Cara memasak:
- Panaskan minyak. Goreng ayam hingga setengah masak. Angkat dan toskan.
- Tinggalkan 1/2 cawan minyak bekas gorengan ayam di dalam kuali.
- Goreng hirisan bawang besar bersama serai, kulit kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga hingga terbit bau.
- Kemudian masukkan bahan kisar dan tumis sehingga terbit minyak.
- Seterusnya masukkan gula melaka dan tomato. Masak dengan api sederhana dan kacau selalu sehingga tomato hancur dan terbit minyak sekali lagi.
- Masukkan ayam goreng. Gaul rata dan biarkan sehingga ayam masak sepenuhnya.
- Akhir sekali perasakan dengan garam / perasa pilihan.
- Kacau beberapa kali dan padamkan api dapur.
Acar Mentah @ Jelatah @ Pencuk |
Pelengkap lauk-pauk untuk nasi tomato sudah tentulah acar mentah atau jelatah atau ada yang panggil pencuk. Kali ini Amie hanya gunakan hirisan nanas dan timun sahaja dengan menambahkan hirisan cili merah dan bawang besar. Untuk perasanya Amie tambahkan gula secukup rasa, secubit garam dan renjiskan 2 sudu besar cuka.Tidaklah rasa masam sangat, dan Amie sukakan rasa manis nanas itu!
Nasi Tomato, Kurma kambing, Acar Mentah & Ayam Masak Merah. |
14 comments
Wah,meriah raya 6 dengan nasi tomato & kurma kambing tu tak boleh tahan..
BalasPadamSaya kelewatan puasa 6 tahun ni.
Sebelum baca puas zoom in nak tengok kacang apa cantik hijaunya tu.Dah baca,laaaaa betul la edamame..Sedapnya edamame..!
Nampaknya tekak kita bertiga ni sama la.. bilalah Lahad Datu nak pindah Johor ni, tak payah merentas.. Mak Cella soh kita pindah Nilai 3 supaya dia tkyah merentas, hihi
BalasPadamMatriye hehehee...
BalasPadamKurma kambung tu nampak so yummy!
Ingatkan petaiii rupanya kacang edamame HAHAHAHA adoiii mata ni asal la nampak petaii >.<
BalasPadamTerliur . CCL lebih suka makan nasi tomato dengan ayam masak merah . Acar jelatah tu wajib ada
BalasPadamSedap2nyer.
BalasPadamWak kalau jumpa menu kambing memang tak tolak.
Memang kena dan serasi betul lauk² tu. Dah macam nak makan di kenduri kahwin pula.
BalasPadammasakan kak amie mmg tak sah kalau tak sedap. sedap dipandang apa lagi dimakan
BalasPadamSaya Jumaat ni baru Raya 6. Habiskan puasa ganti dulu baru seronok puasa 6 hehee :)
BalasPadamWahhhh sedapnya menu raya 6 akak ni
BalasPadamAlhamdulillah, settle puasa 6 ye kak..Selamat hari raya! :) Meriah lauknyaa macam lauk kenduri kawen nampaknya :P
BalasPadamSedapnya nasi tomato kak amie. Ini yang macam teringin nak masak nasi tomato jugak untuk berbuka ni. tapi tak ada bahan bahan pulak. next time lah nampaknya.
BalasPadamSedap, sedap. Lauk kenduri ni. Terliur dibuatnya. :D
BalasPadamhishhh ni mghu nasi tomato ke? smlm abang share kt fb nasi yomato. ni msk blog akk nasi tomato jg waarghhhh sedapppp laparrrrr
BalasPadam