Lempeng Pisang PKPB Kopi Cap Lampu PKPD

3:49 PTG

Walaupun penularan wabak Covid-19 memaksa orang ramai berkurung di rumah, tetapi pisang di pokok tetap juga berbuah. Setandan pisang lemak manis sudah masak, dan untuk minum petang Amie ambil beberapa biji untuk dibuat lempeng.

Sekarang ini agak pening-pening lalat memikir dan mengingat mana satu tempoh yang dinamakan PKP, PKPB, PKPP dan entah apa lagi.... ! Barangkali kami sedang melalui fasa PKPB.


Kita namakan Lempeng Pisang PKPB sahajalah. Temankan lempeng pisang dengan kopi panas pula. Serbuk kopi yang Amie gunakan ini merupakan bantuan makanan yang diedarkan sewaktu kami terkurung dalam taman gara-gara PKPD yang lalu. Kopi ini Kopi Cap Lampu (ada gambar mentol) tapi sudah ditulis lampu, kita ikut sahajalah. 

Jom makan Lempeng Pisang PKPB dan minum Kopi Cap Lampu PKPD!

Lempeng Pisang PKPB & Kopi Cap Lampu PKPD.

11 comments

  1. Masuk sini tak pernah tak sedap hidangannya.Gandingan nostalgia tu lempeng vs kopi O.Kalau hujan pulak memang menggamit memori

    BalasPadam
  2. Entahlah kak amie. pening juga pikir fasa apa sekarang. Sedap menu lempeng pisang dengan air kopi O :)

    BalasPadam
  3. Sedapnya, lempeng pisang, ada kopi o panas pula. :)

    BalasPadam
  4. Petang ni takde lempeng pisang, hanya cekodok pisang.. ��

    BalasPadam
  5. Semalam lempeng kelapa, harini lempeng pisang pulakk. Sedapppppnyaaaa :)

    BalasPadam
  6. Sedapppp...tak pernah mengecewakan airtangan Amie

    BalasPadam
  7. Sedapppp...tak pernah mengecewakan airtangan Amie

    BalasPadam
  8. Tengok menu ni automatik terus teringat kat kampung .

    BalasPadam
  9. Wak pun suka lempeng pisang.
    Lebih2 lagi kalau guna pisang kapas

    BalasPadam
  10. tiba-tiba teringat lempeng pisang kat restoran haslam di jalan pantai baru KL. sejak2 puasa dan pkp ni, mmg tak pernah ke sana

    BalasPadam
  11. Memang gu sangat kak lempeng dgn lempeng pisang yg ada rasa manis2

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Makkah & Madinah ~Melaka ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Sabah ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puasa Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe